Demiral dostal od UEFA dištanc, Bellingham obišiel s podmienkou a pokutou

Merih Demiral ukazuje extrémistické gesto po strelenom góle v zápase Rakúsko - Turecko na EURO 2024.
Merih Demiral ukazuje extrémistické gesto po strelenom góle v zápase Rakúsko - Turecko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. júl 2024 o 12:55

Turecký obranca pobúril pri oslave gólu na EURO 2024 extrémistickým gestom.

BERLÍN. Obranca tureckej futbalovej reprezentácie Merih Demiral nebude môcť nastúpiť v sobotnom štvrťfinále EURO 2024 proti Holandsku a ani v prípadnom semifinále.

Európska futbalová únia (UEFA) mu udelila dvojzápasový dištanc za kontroverzné gesto, ktoré použil počas oslavy svojho druhého gólu vo víťaznom osemfinálovom zápase na ME vo futbale nad Rakúskom (2:1).

Anglický stredopoliar Jude Bellingham vyviazol po obscénnom geste po svojom vyrovnávajúcom zásahu v osemfinále proti Slovensku (2:1 pp) s podmienečným trestom na jeden zápas a pokutou 30.000 eur.

Demiral: Som hrdý, že som Turek

Demiral použil v súboji s Rakúskom politické gesto, známe ako pozdrav vlkov. Je spájané s tureckým hnutím Siví vlci, ktoré je prepojené na Stranu národného hnutia (MHP). Siví vlci sú označovaní za pravicovú extrémistickú skupinu.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si pre gesto hráča predvolalo tureckého veľvyslanca v Berlíne.

UEFA uviedla, že Demirala potrestala za nedodržanie všeobecných zásad správania, za porušenie základných pravidiel slušného správania sa, za využívanie športových podujatí na prejavy nešportového charakteru a za zneváženie futbalu.

Demiral zariadil dvoma osemfinálovými gólmi prvú účasť Turecka vo štvrťfinále po 16 rokoch. Po zápase povedal, že pri oslave presného zásahu išlo o nevinné vyjadrenie jeho národnej hrdosti a nebolo v ňom skryté iné posolstvo.

"Som hrdý na to, že som Turek a pri druhom góle som to pocítil. Preto som urobil toto gesto a vôbec to neľutujem. Videl som ľudí na štadióne, ktorí urobili podobné gesto, takže preto som sa napokon rozhodol ho urobiť tiež," uviedol Demiral podľa agentúry AP.

"Krása a vzrušenie z futbalu by nemali byť zatienené politickými rozhodnutiami," reagoval turecký viceprezident Cevdet Yilmaz na sociálnej sieti X a vyzval na zrušenie trestu.

Bellingham napísal vysvetlenie

Bellingham udržal Anglicko v turnaji, keď v osemfinálovom súboji so Slovenskom vyrovnal efektnými nožničkami v predposlednej minúte nadstavenia druhého polčasu na 1:1 a poslal duel do predĺženia.

O triumfe Angličanov potom rozhodol hlavou Harry Kane. Stredopoliar Realu Madrid oslávil svoj vyrovnávajúci gól obscénnym gestom, keď si rukou siahol do oblasti rozkroku.

Na sociálnej sieti X (predtým Twitter) napísal: "Bolo to interné žartovné gesto pre niekoľkých blízkych priateľov, ktorí boli na zápase. Slovenskému tímu patrí veľký rešpekt za to, aký výkon predviedli."

UEFA gesto ohodnotila pokutou 30.000 eur a dištancom na jeden zápas s podmienečným odkladom na jeden rok. V odôvodnení uviedla, že išlo o porušenie základných pravidiel slušného správania sa.

Bellingham tak bude môcť nastúpiť v sobotnom štvrťfinále proti Švajčiarsku. Anglická futbalová asociácia (FA) bezprostredne na trest svojho hráča nereagovala.

UEFA tiež potrestala FA za nevhodné správanie fanúšikov pokutou 10.000 eur za výtržnosti davu a 1000 eur za zapaľovanie pyrotechniky počas zápasu so Slovenskom.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Demiral dostal od UEFA dištanc, Bellingham obišiel s podmienkou a pokutou