Bol to chaos, pretekári netušili, čo sa deje. Triatlonistov zablokovala loď

Štart olympijského triatlonu museli zopakovať.
Štart olympijského triatlonu museli zopakovať. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. júl 2021 o 07:15

Štart pretekov museli opakovať.

BRATISLAVA, TOKIO. Keď zaznel štartovací klaksón, do vody naskákala len polovica súťažiacich. Druhá polovica pretekárov ostala stáť na móle. Mávala, gestikulovala a ukazovala na velký motorový čln, ktorý manévroval priamo pred nimi. 

Súťaž v triatlone na OH Tokio 2020 sa začala veľkým chaosom pred štartom prvej disciplíny. 

Loď sa snažila zaradiť spätný chod a odísť z dráhy triatlonistov. Organizátori ohlásili zvukovým signálom neplatný štart, ale pretekári ho zrejme nepočuli. Nereagovali a plávali ďalej. Museli ich zastaviť až vodné skútre asi stopäťdesiat metrov od móla.

Vo vode plávala väčšina favoritov. Nechápali, prečo ich organizátori zastavili a bezradne sa pozerali, prečo nemôžu plávať ďalej. 

„Videl som loď pred mólom a prišlo mi to veľmi zvláštne. Keď som skočil do vody, hovoril som si, že nás asi aj tak zastavia, takže som plával uvoľnene a bral som to ako ďalšiu rozcvičku,“ opisoval nórsky triatlonista Christian Blummentfelt. 

Opakovaný štart sa vydaril. 

Olympijským víťazom v triatlone sa stal Nór Christian Blummenfelt.
Olympijským víťazom v triatlone sa stal Nór Christian Blummenfelt. (Autor: TASR/AP)

Plaveckú časť zvládol najrýchlejšie aktuálny majster sveta Francúz Vincent Luis. Po cyklistickej časti viedol Švajčiar Andrea Salvisberg.

O víťazovi sa rozhodlo počas behu na 10 km. Na čele sa vytvorila trojčlenná skupina – Christian Blummenfelt, Brit Alex Yee a Novozélanďan Hayden Wilde.

Nór v poslednom bežeckom okruhu súperom ušiel a dobehol si pre prvé olympijské zlato. Striebro získal Yee. 

Slovensko v triatlone na olympijských hrách nemá zastúpenie.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Triatlon»Bol to chaos, pretekári netušili, čo sa deje. Triatlonistov zablokovala loď