Inšpirácia aj pre Slovákov. Kvalita, emócia a systém ako tri zlaté ingrediencie Česka na MS

Českí hokejisti pózujú s trofejou na MS v hokeji 2024.
Fotogaléria (59)
Českí hokejisti pózujú s trofejou na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Rusnák|27. máj 2024 o 16:30

Šampionát hodnotí Ondrej Rusnák.

BRATISLAVA. Po každom veľkom reprezentačnom turnaji sa otvoria otázky, kam sa hokej za rok posunul a v čom víťazný tím bol iný, než všetky ostatné.

Tento rok sa majstrami sveta stali domáci Česi. V čom tkvel recept ich úspechu a čo si od nich môžeme zobrať?

Tesne pred majstrovstvami sveta Česi v príprave prehrali s Fínskom, Švédskom a Švajčiarskom. Na Českých hokejových hrách skončili poslední so skóre 2:8.

Ondrej Rusnák

Ondrej Rusnák je bývalý útočník, ktorý nestratil kontakt s hokejom ani po skončení kariéry. Počas MS v hokeji 2024 v hokeji bude pracovať pre Sportnet ako expert, ponúkne zaujímavé postrehy už počas zápasov, aj po nich, pohľad za hokejovú oponu či analýzy. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

V českých médiách sa do domácej reprezentácie poriadne opreli, dostali ju pod tlak. Zároveň, aj keď sa o tom na verejnosti veľa nehovorilo, od tohto tímu sa na MS veľa neočakávalo.

O to väčším prekvapením bolo, že do záverečnej nominácie sa nedostali hráči z NHL, Jakub Vrána, Tomáš Nosek a Radim Zohorna.

Realizačný tím okolo trénera Radima Rulíka a manažéra Petra Nedvěda veľmi odvážne podržal hráčov z Európy na úkor hokejistov zo zámoria.

Zároveň si nechal tri voľné miesta na súpiske, ak by prišla rozdielová kvalita do kádra. A tá prišla.

Kvalita

Kvalita je základný predpoklad úspechu. Môžete mať akúkoľvek pozitívnu emóciu, toho najlepšieho trénera pod slnkom s dokonalo vycibreným systémom, pokiaľ však nemáte kvalitu v hráčoch, je takmer nereálne dosiahnuť na medailu a tobôž nie na tú najcennejšiu zlatú.

Kvalita znamená, že všetci v tíme dokážu robiť tie najbanálnejšie veci, ako je spracovanie puku, presná prihrávka a podobne, s úplnou jednoduchosťou a v plnej rýchlosti. Nie je to totiž samozrejmosť. Je vidieť, že toto majú v malíčku už aj tí najlepší hráči hrajúci v Európe.

Kapitán tímu Roman Červenka, ako jediný pamätník zlata z roku 2010, bol najproduktívnejší hráč tímu. V 38 rokoch získal 11 bodov. O bod za ním skončil hráč Pardubíc Lukáš Sedlák.

Až následne išli v bodovaní hráči z NHL. Český tím v základnej časti bol tím robotníkov a nie hviezd. Na „povinné“ výhry nad Dánmi a Nórmi sa poriadne natrápili. Viac ako Slováci s Francúzmi, či Kazachmi.

Česi úvodnú časť základnej skupiny zvládli len s 19 hráčmi na zápasovej súpiske a prezieravo si ušetrili tri miesta pre spomínanú rozdielovú kvalitu v podobe Pavla Zachu, Martina Nečasa a Davida Pastrňáka. Všetci traja boli rozhodujúcimi faktormi na ceste za zlatom.

Fotogaléria zo zápasu Švajčiarsko - Česko vo finále MS v hokeji 2024

Pavel Zacha dal svoj prvý reprezentačný gól vo štvrťfinále s USA pri výhre 1:0. Martin Nečas štvorbodovým zápasom opanoval semifinále proti Švédom.

David Pastrňák ako najväčšia hviezda Česka a pravdepodobne aj celých MS, rozhodol finále svojím jediným gólom a bodom na turnaji.

V žiadnom zápase play off však ani jeden z nich nehral viac ako 19 minút za zápas.

Realizačný tím ich chcel mať sviežich, aby udreli vtedy, keď to tím najviac potreboval. A oni výsledok doručili.

Emócia

Česi vyťažili maximum z emócie, ktorú im dodala hostiteľská krajina a fanúšikovia. Časti negatívnej emócie, ktorá panovala pred turnajom, sa zbavili úvodným vybojovaným duelom s Fínskom, ktorí Česi zvládli po výhre 1:0 na nájazdy.

Mimochodom, hneď v prvom dueli získali brankársku jednotku Lukáša Dostála, ktorý si víťazstvo na nulu zopakoval ešte aj vo štvrťfinále a finále.

Lukáš Dostál v zápase Švajčiarsko - Česko na MS v hokeji 2024.
Lukáš Dostál v zápase Švajčiarsko - Česko na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)

Aj to je tá emócia, že brankár, ktorý mal pred domácim šampionátom len jeden zápas na MS, sa tak chytil, že nebolo lepšieho muža na šampionáte v bránkovisku. Ján Laco by o tom vedel rozprávať.

Jakub Krejčík dostal v semifinále do nosa pukom, ale na finále nastúpil celý zalepený, len aby mali šiestich obrancov na finále. Opäť pozitívna emócia.

Tréner Radim Rulík v pozápasovom rozhovore ako jedným z prvých poďakoval hráčom, ktorí hrali málo resp. nehrali vôbec.

Nepôsobili naduto, ale robili dobrú krv v kabíne, či na tréningoch. Ďalší príbeh s pozitívnou emóciou, ktorá sa nabaľovala ako snehová guľa a pokračuje až doteraz na českých námestiach.

Systém

V tom istom pozápasovom rozhovore Rulík spomenul dodržiavanie systému ako jeden z kľúčových faktorov úspechu. Ak ho hráči od začiatku turnaja spĺňali, tak každým ďalším zápasom mu verili viac a viac, čo ešte viac stmeľuje celý tím.

Rulík ako hlavný tréner sa obklopil kvalitnými ľuďmi. Pavelec ako tréner brankárov, Tomáš Plekanec, Jiří Kalous, Marek Židlický ako asistenti.

Manažéri Petr Nedvěd s Martinom Havlátom a ďalší členovia realizačného tímu ťahali medzi sebou za jeden koniec povrazu.

Ak by to tak nebolo, tím to vycíti a neuverí tomu, čo chcú tréneri hrať. Tu sa núka otázka, či rovnaká energia a pocit jednotnosti išiel v spojitosti s tímom aj zo slovenskej striedačky?

Česi titul v domácom prostredí vyhrali doslova epicky a najmä absolútne zaslúžene.

Azda letný vánok zaveje zo západu na východ a podobnú tímovú auru budeme mať aj my tu na Slovensku počas olympijskej kvalifikácie koncom augusta.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Inšpirácia aj pre Slovákov. Kvalita, emócia a systém ako tri zlaté ingrediencie Česka na MS