Najväčšia športová tragédia v dejinách Británie. Troch ľudí po 32 rokoch oslobodili

Spomienka na tragédiu, pri ktorej zahynuli 15. apríla 1989 fanúšikovia FC Liverpool.
Spomienka na tragédiu, pri ktorej zahynuli 15. apríla 1989 fanúšikovia FC Liverpool. (Zdroj: TASR/AP)
TASR|26. máj 2021 o 15:37

Zomrelo vtedy 96 ľudí.

SALFORD. Stredajší verdikt sudcu Williama Davisa definitívne oslobodil trojicu osôb, ktorá čelila obvineniam zo zahladenia vlastných zlyhaní v súvislosti s tragédiou Hillsborough.

Tá sa udiala 15. apríla 1989 na sheffieldskom futbalovom štadióne počas semifinálového súboja Pohára FA s Nottinghamom Forest a zahynulo pri nej 96 priaznivcov FC Liverpool.

Rodiny zosnulých žiadali vypracovanie novej analýzy príčin tragédie a domáhali sa trestného stíhania dvoch bývalých vysokých príslušníkov polície Donalda Dentona a Alana Fostera, ako aj vtedajšieho advokáta silových zložiek Petra Metcalfa.

Podľa prvej vyšetrovacej verzie išlo o nešťastnú náhodu a na vine bolo aj správanie niektorých fanúšikov. Podľa posledného súdneho rozhodnutia z roku 2016 spôsobila tragédiu policajná nedbanlivosť, no sudca túto verziu zamietol.

Pri najtragickejšom športovom nešťastí v dejinách Veľkej Británie zahynulo 96 ľudí, 766 bolo zranených. Ešte 20 minút pred výkopom stretnutia stáli davy fanúšikov pred turniketmi.

S blížiacim sa začiatkom zápasu stúpala nervozita, preto sa polícia rozhodla otvoriť ďalšiu bránu, slúžiacu ako východ. Následne dav asi 5000 fanúšikov Liverpoolu vtrhol na štadión.

Výsledkom bolo, že mohutný príliv tisícov fanúšikov valiaci sa úzkym tunelom na zadnom konci tribúny do už aj tak preplnených centrálnych sektorov spôsobil obrovskú tlačenicu v prednej časti tribúny, kde boli ľudia váhou davu za nimi natlačení na plot.

Zápas krátko po výkope prerušili, to už však v tlačenici umierali ľudia udusením a ušliapaním.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»FA Cup»Najväčšia športová tragédia v dejinách Británie. Troch ľudí po 32 rokoch oslobodili