Tour: Cavendishov tretí triumf, v žltom stále A. Schleck

Triumfujúci Mark Cavendish v cieli etapy.
Triumfujúci Mark Cavendish v cieli etapy. (Autor: AP)
Sportnet|15. júl 2010 o 17:43

Britský cyklista Mark Cavendish z tímu HTC-Columbia zvíťazil vo štvrtkovej 11. etape prestížnych pretekov Tour de France.

BOURG-LES-VALENCE. Brit Mark Cavendish sa stal víťazom štvrtkovej 11. etapy cyklistických pretekov Tour de France zo Sisteronu do Bourg les Valence. V hromadnom šprinte pelotónu po 184,5 km zdolal v cieľovom meste svojho veľkého rivala, Taliana Alessandra Petacchiho. Tretí finišoval Američan Tyler Farrar. V celkovom poradí sa v popredí nič nezmenilo: naďalej vedie Luxemburčan Andy Schleck s náskokom 41 sekúnd pred Španielom Albertom Contadorom. Tretí je s odstupom 2:45 min pekinský olympijský víťaz Samuel Sánchez zo Španielska.

"Bol to ťažký záver. Kolegovia z tímu mi veľmi pomohli, pripravili mi výbornú pozíciu na finiš. Víťazstvo ma teší, som však veľmi unavený,“ povedal v cieli pre Eurosport Cavendish, ktorý vybojoval už svoje trináste prvenstvo v kariére na francúzskych cestách. O jeden úspech tým prekonal svojho učiteľa a veľký vzor Erika Zabela. Kým Nemcovi sa to podarilo počas siedmich sezón, 25-ročnému rodákovi z ostrova Man na to stačili iba tri roky. Cavendish však na rozdiel od šesťnásobného víťaza súťaže aktivity na Tour zelené tričko ešte nezískal.

V réžii šprintérov

Podľa očakávania mali štvrtkovú etapu pod kontrolou tímy, ktoré majú vo svojom strede šprintérov. Etapa patrila profilom medzi najľahšie v rámci 97. ročníka a pre favoritov bola len oddychovou pred nadchádzajúcim pyrenejským "peklom". Hneď po štarte síce uniklo trio Anthony Geslin (FdJ), Stéphane Augé (Cofidis) a José-Alberto Benítez (Footon), ktoré si veľmi rýchlo vypracovalo viac ako trojminútový náskok. Vzhľadom na profil etapy, keď sa takmer celá druhá polovica išla dole kopcom, však nemohol pelotón nechať jazdcov v úniku príliš pred sebou. Trojica si preto nevypracovala viac ako štvorminútový náskok. Necelých 25 km pred cieľom sa jej pokus skončil a všetko zobrali do svojej réžie šprintéri. V koncovke sa už tretíkrát na tohtoročnej Tour tešil Cavendish, keď mu pozíciu výborne pripravili kolegovia z tímu HTC - Columbia.

Petacchi sa vďaka druhému miestu v etape stal novým lídrom súťaže aktivity, keď zo zeleného trička vyzliekol Nóra Thora Hushovda. Vo vedúcej 110-člennej skupine nechýbali ani Contador so Schleckom, ktorí sa počas celej etapy od seba nepohli a niekoľkokrát spolu aj debatovali.

Renshaw dojazdil

Záver 11. etapy bol mimoriadne dramatický a na prehnanú aktivitu doplatil Austrálčan Mark Renshaw, ktorý vo finálnom špurte nedovolene hlavou atakoval Novozélanďana Juliana Deana a chcel ho vytlačiť z výhodnejšej pozície. Preteky sa pre neho po rozhodnutí organizátorov skončili.

"Renshaw na Tour dojazdil. Pozreli sme si videozáznam, ktorý jasne ukázal, že hlavou udrel Deana, ako je zvykom v keirine. Toto je cyklistika, nie boj, našťastie na to žiaden z pretekárov nedoplatil pádom," informoval technický riaditeľ Tour de France Jean-Francois Pescheux.

Tour v číslach

Výsledky 11. etapy, Sisteron - Bourg-les-Valence (184,5 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit./HTC-Columbia) 4:42:29 h, 2. Alessandro Petacchi (Tal./Lampre), 3. Tyler Farrar (USA/Garmin), 4. Jose Joaquin Rojas (Šp./Caisse d'Epargne), 5. Robbie McEwen (Austr./Kaťuša), 6. Jukija Araširo (Jap./Bbox - Bouygues), 7. Thor Hushovd (Nór./Cervelo), 8. Lloyd Mondory (Fr./AG2R), 9. Jürgen Roelandts (Bel./Omega Pharma - Lotto), 10. Gerald Ciolek (Nem./Milram) všetci rovnaký čas ako víťaz.

Priebežné poradie: 1. Andy Schleck (Lux./Saxo Bank) 53:43:26 h, 2. Alberto Contador (Šp./Astana) +41 s, 3. Samuel Sanchez (Šp./Euskaltel) +2:45 min, 4. Denis Meňšov (Rus./Rabobank) +2:58, 5. Jürgen Van den Broeck (Bel./Omega Pharma-Lotto) +3:31, 6. Levi Leipheimer (USA/RadioShack) +3:59, 7. Robert Gesink (Hol./Rabobank) +4:22, 8. Luis Leon Sanchez (Šp./Caisse d'Epargne) +4:41, 9. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) +5:08, 10. Ivan Basso (Tal./Liquigas) +5:09.

tasr
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour: Cavendishov tretí triumf, v žltom stále A. Schleck