Najlepšia zostava na EURO? Hviezdnych hráčov vytlačili českí futbalisti

Patrik Schick, Cristiano Ronaldo i Gianluigi Donnarumma patrili medzi najlepších hráčov ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Patrik Schick, Cristiano Ronaldo i Gianluigi Donnarumma patrili medzi najlepších hráčov ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. júl 2021 o 16:01

Pozrite si najlepšiu zostavu ME vo futbale (EURO 2020 / 2021), ktoré zostavili SofaScore či agentúra AP.

LONDÝN. Mesačný boj o európsku trofej už má svojich víťazov. Talianski futbalisti zdolali po pokutových kopoch Angličanov a dobyli starý kontinent po 53 rokoch.

Najlepším hráčom turnaja sa stal brankár Gianluigi Donnarumma, ktorý hviezdil vo finálovom rozstrele a zatienil svojho anglického kolegu Jordana Pickforda, ktorý až do semifinále ani raz neinkasoval a prvý gól z hry dostal až v druhom polčase posledného zápasu.

TOP zostava podľa SofaScore

V ideálnych jedenástkach šampionátu tvoria zaslúžene väčšinu práve hráči týchto dvoch tímov. Výnimkou nie je ani zostava podľa webu SofaScore.com, ktorý hráčom udeľoval hodnotenia po každom zápase na základe vopred stanovených algoritmov.

Podľa priemerného hodnotenia sa napokon do top zostavy špecializovaného portálu dostali traja hráči majstrovského Talianska i jeho finálového súpera Anglicka.

Dvoch hráčov má v zostave Česko, po jednom Francúzsko, Švédsko a Portugalsko.

Ideálna zostava ME vo futbale (EURO 2020 / 2021) podľa webu SofaScore.com
Ideálna zostava ME vo futbale (EURO 2020 / 2021) podľa webu SofaScore.com (Autor: SofaScore.com)

Prekvapením je najmä prítomnosť českého pravého obrancu Vladimíra Coufala, ktorý sa do zostavy prebil trebárs na úkor ospevovaného Kyla Walkera.

Chýba aj ľavý bek Leonardo Spinazzola, podľa špecializovaného portálu mal vyššie hodnotenia Luke Shaw, ktorý strelil najrýchlejší finálový gól v histórii.

Za stopérskou dvojicou Harry Maguire (Anglicko) - Leonardo Bonucci (Taliansko) stojí anglický brankár Pickford, ktorý mal počas šampionátu najvyššie hodnotenia.

V strede poľa nechýba štvorgólový Švéd Emil Forsberg a napriek nečakane skorému vypadnutiu ani líder Francúzska Paul Pogba. Dopĺňa ich majster Európy Marco Veratti.

V útoku dostal vedľa päťgólového dua Cristiano Ronaldo (Portugalsko) - Patrik Schick (Česko) priestor tretí Talian Lorenzo Insigne, hoci strelil na turnaji iba dva góly. Rovnako ako jeho spoluhráči Ciro Immobile, Federico Chiesa, Manuel Locatelli i Matteo Pessina.

Anglický krídelník Raheem Sterling trebárs zaznamenal na šampionáte o jeden presný zásah navyše.

TOP zostava podľa AP

Jedenástku turnaja zložili aj redaktori agentúry AP. Dominujú v nej Taliani až s piatimi hráčmi, dopĺňajú ich futbalisti štyroch národností.

So zostavou SofaScore sa však zhodujú len na štyroch menách - Bonucci, Pogba, Cristiano Ronaldo a Insigne.

V zostave dostal priestor hráč turnaja Gianluigi Donnarumma i ľavý obranca Leonardo Spinazzola. Bonucciho kolegom sa stal dánsky hrdina Simon Kjaer a napravo figuruje Walker.

"Donnarumma sa stal najlepším hráčom šampionátu vôbec ako prvý brankár v histórii. Zaslúžil si to najmä za úspešné zákroky v penaltových rozstreloch, ktorými priviedol Talianov do finále, resp. k titulu. Má iba 22 rokov a pred sebou zrejme ešte dlhú reprezentačnú kariéru," píše AP.

"Na stopérskom poste dostal spolu s Bonuccim prednosť Simon Kjaer aj preto že ako pravý kapitán neváhal zachraňovať svojho spoluhráča Christiana Eriksena po jeho srdcovom kolapse. Okrem toho bol jedným z kľúčových hráčov Dánska na ich ceste do semifinále," pokračujú.

V strede poľa dostal Pogba vedľa seba iného talianskeho stredopoliara Jorginha, ale prekvapivo aj španielskeho mladíka Pedriho Gonzáleza. Ten v 18 rokoch absolvoval vôbec prvý veľký turnaj.

"Zdobila ho výborná rozohrávka, ale aj technika. Jeho výkon v semifinále, keď pomohol Španielom prekonať silný stred poľa Talianska a dosiahol 100-percentnú úspešnosť prihrávok v riadnom hracom čase, zostane dlho v pamäti," napísala AP.

V útoku dostal okrem Insigneho priestor aj Sterling, druhý anglický hráč vo výbere AP.

Na adresu portugalského útočníka Cristiana Ronalda, ktorý sa stal ako 36-ročný najlepším strelcom ME, odborníci doplnili:

"Štyri zápasy mu stačili na päť gólov a asistenciu navyše. Stále je to rozdielový hráč na najvyššej úrovni. So 109 gólmi mu patrí aj spoločná prvá priečka v počte reprezentačných gólov."

Najlepšia jedenástka ME 2020 podľa AP

Donnarumma - Walker, Kjaer, Bonucci, Spinazzola - Jorginho, Pogba, Pedri - Cristiano Ronaldo, Sterling, Insigne

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Najlepšia zostava na EURO? Hviezdnych hráčov vytlačili českí futbalisti