Konali pohotovo. Lídri Dánov sa pri Eriksenovi zachovali ako hrdinovia

Simon Kjaer a Kasper Schmeichel utešujú manželku Christiana Eriksena.
Simon Kjaer a Kasper Schmeichel utešujú manželku Christiana Eriksena. (Zdroj: SITA/AP)
Titanilla Bőd|13. jún 2021 o 12:16

Kapitán Simon Kjaer zápas napokon nedohral.

BRATISLAVA. Každý má o sebe nejakú predstavu, ako by sa zachoval v krízovej situácii. Pravda sa však ukáže len vtedy, ak ide o život. Niekto sa pod ťarchou okamihu zrúti. Niekto sa stane hrdinom.

Kapitán dánskej futbalovej reprezentácie Simon Kjaer v sobotu pravdepodobne zachránil spoluhráčovi život.

Nezaváhal ani na chvíľu

Keď Christian Eriksen v zápase skupiny B na európskom šampionáte odpadol bez súperovho zavinenia, hneď bol pri ňom. Dbal na to, aby ležiacemu hráčovi nezapadol jazyk a ešte pred príchodom lekárov začal s masážou srdca. Všetko to prebehlo v priebehu niekoľkých sekúnd.

Kjaer ako ozajstný líder vyhodnotil situáciu správne a ani na chvíľu nezaváhal. Jeho pohotové konanie prispelo k tomu, že lekárom sa nakoniec Eriksena podarilo oživiť.

Keď už boli pri Eriksenovi záchranári, Kjaer spolu s brankárom Kasperom Schmeichelom rýchlo zorganizoval spoluhráčov, aby vytvorili živý plot, aby boj o život dánskeho stredopoliara nemohli snímať kamery. Chránili tak Eriksenovu dôstojnosť a súkromie.

Utešovali partnerku

Mnohí dánski hráči plakali, tvár iných sa zvraštil do neprirodzenej grimasy pri pokuse zadržiavať slzy.

Pri postrannej čiare sa zrazu objavila Sabrina Kvist Jensen, partnerka Christiana Eriksena, vystrašená, uplakaná, na pokraji zrútenia.

Kjaer a Schmeichel k nej hneď pribehli a utešovali ju, boli pre ňu skalopevnou oporou.

Za svoje správanie si obaja vyslúžili obdiv a uznanie na sociálnych sieťach.

Kamaráti z Milána

Kjaer a Eriksen sú blízki kamaráti. Obaja hrajú v talianskom Miláne: Kjaer za AC, Eriksen za Inter.

Po prestupe z Tottenhamu do Interu si Eriksen ťažšie zvykal na prostredie v Taliansku. Bol to práve Kjaer, ktorý mu pomohol s aklimatizáciou.

„Už dlhé roky ho poznám z národného tímu a dobre spolu vychádzame aj mimo ihriska. Aj naše rodiny si užívajú spoločne trávený čas. Veľmi mi pomohol, aby som si zvykol v Serii A,“ vravel v jednom rozhovore Eriksen. Neodpustil si ani vtipnú poznámku: „Samozrejme hrá za nesprávne mužstvo, ale najdôležitejšie je, že žije v správnom meste.“

Hoci sa zápas Dánsko–Fínsko napokon dohral ešte v ten deň – UEFA ponúkla hráčom možnosť pokračovať v sobotu večer alebo v nedeľu na poludnie – Kjaer nebol na ihrisku do záverečného hvizdu. Musel striedať v 63. minúte. Emočne už ďalej nevládal.

Videl haváriu helikoptéry

Fínsko napokon zdolalo favorizované Dánsko gólom Joela Pohjanpala 1:0. Fíni, ktorí sa kvalifikovali prvý raz na európsky šampionát, skórovali prakticky z jednej strely.

Bola to nepríjemná lopta, no pravdepodobne v iný deň by si s ňou brankár Schmeichel poradil.

Syn legendárneho Petera Schmeichela už jednu tragédiu na ihrisku zažil. Bol pri tom, keď sa krátko po vzlietnutí zrútila helikoptéra thajského majiteľa Leicester City Vichaia Srivaddhanaprabhu. Stalo sa to v októbri 2018, pri havárii zomrelo celkovo päť osôb.

„Žiaľ, pamätám si všetko. Každý jeden detail. Mal som na návšteve rodinných príslušníkov z Dánska a ukazoval som im štadión a ihrisko. Helikoptéra bola prirodzene veľkou atrakciou. Zamávali sme jej na rozlúčku a pozerali sme, ako vzlietne. Videl som to už stovky ráz, bol to taký rituál. No po chvíli bolo jasné, že niečo je zle,“ opísal hrôzostrašný moment Schmeichel v rozhovore pre Sky Sports.

Desivá bezmocnosť

Brankár cez tunel vybehol zo štadióna a bežal na opačnú stranu, kde sa helikoptéra zrútila. Zalarmoval členov bezpečnostnej služby a kričal, aby volali záchranku.

„Jeden z našich sbs-károv sa dostal bližšie ako ja. Pokúsil sa dostať dovnútra a robiť niečo. No bolo evidentné, že už nikto nič nemôže spraviť. Bolo to desivé, cítiť sa tak bezmocný,“ vravel Schmeichel.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Konali pohotovo. Lídri Dánov sa pri Eriksenovi zachovali ako hrdinovia