Švajčiarsko na MS vo futbale 2022: Ktorých hráčov sa oplatí sledovať?

Švajčiari sa tešia z postupu do štvrťfinále po triumfe v zápase Francúzsko - Švajčiarsko na ME vo futbale (EURO 2020 /2021).
Švajčiari sa tešia z postupu do štvrťfinále po triumfe v zápase Francúzsko - Švajčiarsko na ME vo futbale (EURO 2020 /2021). (Autor: TASR/AP)
Sportnet|21. nov 2022 o 22:00

Aké sú najväčšie mená v nominácii Švajčiarska na MS vo futbale 2022?

MS vo futbale 2022 sa hrajú od 20. novembra do 18. decembra v Katare. Švajčiarsko je súčasťou skupiny G.

Ktorých hráčov Švajčiarska sa oplatí sledovať?

Yann Sommer (33 rokov, brankár, Mönchengladbach)

Svoj medzinárodný debut absolvoval v roku 2012 a teraz má na konte 77 zápasov a množstvo skúseností z veľkých turnajov, keďže bol brankárskou jednotkou Švajčiarska v Rusku 2018 a aj na posledných dvoch európskych šampionátoch.

Brankár Borussie Mönchengladbach je oporou švajčiarskeho tímu v každom zmysle slova. Špecialista na pokutové kopy predviedol svoje umenie na EURE 2020, keď sa mu podarilo chytiť penaltu francúzskeho ostrostrelca Mbappého či španielskej legendy Busquetsa.

V kvalifikácii Sommer odohral každú minútu každého zápasu a inkasoval len dva góly. Obrana Švajčiarska so Sommerom medzi žrďami bude kľúčová pre úspech tímu.

Ricardo Rodriguez (30 rokov, obranca, Turín)

Rodák z Zurichu si na Majstrovstvách sveta hráčov do 17 rokov v roku 2009 výborne naštartoval kariéru. Zo svojho domovského klubu putoval do bundesligového Wolfsburgu v 7,5 miliónovom obchode.

Po 5,5-ročnom pôsobení v Nemecku a zisku nemeckého pohára odišiel do talianskej Serie A, kde má odohratých cez 130 zápasov v službách AC Miláno a teraz za Turín.

Rodriguez, ktorý má španielske a čilské korene, má všestrannosť a skúsenosti, ktoré budú pre švajčiarsku líniu rozhodujúce. Na šampionáte v Katare sa pravdepodobne postaví na ľavú stranu, pričom mu nie je cudzia ani pozícia stredového obrancu.  

Granit Xhaka (30 rokov, stredopoliar, Arsenal)

So 107 odohratými zápasmi v národnom drese, kde nastrieľal 12 gólov, je rodák z Bazileju jeden z najskúsenejších hráčov v švajčiarskom reprezentačnom tíme. Xhaka je už siedmu sezónu upísaný anglickému Arsenalu. V jeho službách odohral 202 stretnutí.

Hoci je celým srdcom Švajčiar, jeho rodičia majú albánsko-kosovské korene. Jeho starší brat Taulant, taktiež narodený v Bazileji, bol reprezentantom Albánska, za ktoré mohol hrávať aj Granit, no odmietol.

Kapitán švajčiarskeho tímu je neuveriteľne šikovný futbalista, s výbornými vodcovskými schopnosťami na ihrisku aj mimo neho, čo sa hodí k postupovým cieľom Švajčiarska.

Kompletnú nomináciu Švajčiarska nájdete na tomto odkaze >>>

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Švajčiarsko na MS vo futbale 2022: Ktorých hráčov sa oplatí sledovať?