Rozhodnú brankári? Michalovce nemajú slabinu a Zvolen ešte neukázal všetko (prognóza)

Momentka zo zápasu  Dukla Ingema Michalovce – HKM Zvolen v základnej časti extraligy.
Momentka zo zápasu Dukla Ingema Michalovce – HKM Zvolen v základnej časti extraligy. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|20. mar 2024 o 07:30

Štvrťfinálovú sériu analyzuje Ondrej Rusnák.

Michalovce majú finálové ambície a Zvolen nemá čo stratiť. Bude to zaujímavá štvrťfinálová séria.

HK Dukla Ingema Michalovce - HKM Zvolen

Vzájomné duely v sezóne

3:0, 4:3 (d), 2:6, 1:4 (v)

HK Michalovce

Michalovce, podobne ako Poprad so Spišskou Novou Vsou, odohrali historicky najlepšiu základnú časť. Druhé miesto v tabuľke ich predurčuje byť favoritom aj proti stabilnému zberateľovi medailových umiestnení zo Zvolena. 

Dukla má po minuloročnej účasti v semifinále celkom oprávnene finálové ambície. Počas sezóny vymenila trénera Petra Kúdelku za Tomeka Valtonena a aj keď sprvoti to vyvolalo negatívny ohlas, Valtonenovi sa podarilo tím dostať do prvej dvojky. Hodnotenie jeho výkonu, ako aj celého tímu, však bude závisieť od výsledku v play off.

V základnej časti Michalovce zažili jednu menšiu krízu, ktorú zažehnali už povestným tatranským teambuildingom počas novembrovej reprezentačnej prestávky. Od zmieňovaného tímového stretnutia ťahali dvanásťzápasovú víťaznú sériu. 

V útoku potvrdili kvality zahraničné posily. Daugavinš, Acolatse, Santos, či Pearson, patrili k tomu najlepšiemu v extralige. Štart posledného menovaného je pre otras mozgu v play off otázny.

Výbornú formu si dlhodobo drží aj reprezentačný brankár Škorvánek. Michalovce mali v základnej časti najlepšie presilové hry a druhú najlepšiu hru v oslabení. Líšky nemajú výraznú slabinu.

Michalovce vyhrajú, ak:

  • Vyrovnajú sa s tlakom a očakávaniami, ktoré sú kladené na hráčov, trénera i manažment tímu.
  • Škorvánek sa nezraní a bude predvádzať svoj brankársky štandard.
  • Presilovka Michaloviec bude lepšia, než tá zvolenská.

X faktor

Kaspars Daugavinš

Kapitán bronzovej lotyšskej reprezentácie z posledných MS v hokeji prišiel na Zemplín práve na momenty, ktoré majú Michalovce pred sebou. V základnej časti stupňoval výkonnosť smerom k play off. Na presilovke na pravom kruhu ukazoval hokejovú genialitu. Mal by byť lídrom líšok na ľade aj mimo neho.

HKM Zvolen

Zvolen má za sebou rozpačitú základnú časť. V priebehu sezóny po vyše troch rokoch opustila lavičku rytierov trénerská dvojica Peter Oremus a Andrej Kmeč, ktorí sa presunuli do Bratislavy.

Po nádejnom úvode do sezóny zasadla na Zvolen deka, z ktorej sa klub nevedel vyhrabať. V období od začiatku novembra do polovice januára patrili Zvolenčania k najslabším tímom extraligy. Táto sekvencia v sezóne ich stála priamy postup do play off, aj keď oň bojovali do posledného kola. 

V predkole play off si po divokej sérii poradili s Liptovským Mikulášom 3:2 na zápasy. Rozhodne v nej nepresvedčili najmä z pohľadu defenzívy a brankárov. V útoku sa presadzovali americkí bratia Hultsovci, prípadne Slováci Hecl so Zuzinom.

Zvolenské jadro tímu má dostatok skúsenosti zo zápasov v play off a po dlhom čase nemá v ňom čo stratiť.

Zvolen vyhrá, ak:

  • Brankári Zvolena Kupsky a Trenčan radikálne zlepšia svoju výkonnosť.
  • Prvá formácia Zvolena prevýši prvú formáciu Michaloviec.
  • Z najlepšej presilovky v extralige spravia najhoršiu, resp. nenechajú sa vylučovať. 

X faktor

Marek Hecl

V predkole play off Hecl dokázal, že vie zdvihnúť svoju úroveň hry a i produktivitu na priemer vyše bodu za zápas.

Marek Hecl je vo svojich 26. rokoch v ideálnom veku a má šancu v tomto play off zažiariť. Je zdravý, rýchly a má dostatok času na ľade vo všetkých herných situáciách. Dokáže svoj potenciál naplniť aj proti silnej obrane Michaloviec? 

Prognóza

4:3 pre Michalovce

Michalovce čaká enormne ťažká séria. Majú na sebe azda najväčší tlak zo všetkých štvrťfinalistov. Zvolen doteraz určite neukázal zo seba to najlepšie. Dlhá séria v predkole mu v tomto smere skôr pomohla, než ublížila. Očakávam dlhú sériu, ktorá sa rozhodne v siedmom zápase. 

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Rozhodnú brankári? Michalovce nemajú slabinu a Zvolen ešte neukázal všetko (prognóza)