Súboj Rusov na Turnaji majstrov ovládol Rubľov. Djokovič zdolal Tsitsipasa

Andrej Rubľov.
Andrej Rubľov. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. nov 2022 o 17:30 (aktualizované 14. nov 2022 o 23:09)

Medvedeva zdolal 2:1 na sety.

Turnaj majstrov 2022 - Turín

Dvojhra mužov - Červená skupina:

Novak Djokovič (Srb.-7) - Stefanos Tsitsipas (Gr.-2) 6:4, 7:6 (4)

Andrej Rubľov (Rus-6) - Daniil Medvedev (Rus.-4) 6:7 (7), 6:3, 7:6 (7)

TURÍN. Srbský tenista Novak Djokovič úspešne vstúpil do turnaja majstrov v Turíne. V červenej skupine v pozícii nasadenej sedmičky zdolal dvojku "pavúka" Gréka Stefanosa Tsitsipasa 6:4, 7:6 (4).

Srb môže získať šiesty titul na záverečnom vrchole sezóny a vyrovnať tak rekordný zápis Švajčiara Rogera Federera.

Djokovičovi ideálne vyšiel úvod zápasu s Tsitsipasom, keď hneď v úvodnom geme prelomil podanie súpera a výhodu brejku pretavil v zisk prvého setu. Srb bol pri vlastnom servise suverénny, vo výmenách robil minimum nevynútených chýb.

Na začiatku druhého dejstva sa Tsitsipas po dvojchybách Djokoviča dostal k prvému brejkbalu. Srb ho však odvrátil a vyrovnal na 2:2.

O osude setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom mal navrch Djokovič. Za stavu 6:4 premenil hneď prvý mečbal a nadviazal na semifinálový triumf nad Tsitsipasom z turnaja Masters 1000 v Paríži- Vo vzájomnej bilancii vedie už 10:2., pričom ťahá deväťzápasovú víťaznú šnúru.

VIDEO: Jedna z najkrajších výmen zápasu Djokovič - Tsitsipas

Tsitsipas prehrou prišiel o šancu stať sa po turnaji svetovou jednotkou. Potreboval na to vyhrať celý turnaj bez zaváhania v skupine.

Stále má šancu postúpiť zo skupiny, ale o post svetovej jednotky sa už uchádzajú iba Španieli Rafael Nadal a aktuálny líder Carlos Alcaraz, ktorý pre zranenie na turnaji nehrá. Nadal potrebuje na získanie postu lídra vyhrať celý turnaj.

Rus Andrej Rubľov pozícii nasadenej šestky zdolal v červenej skupine svojho krajana a štvorku "pavúka" Daniila Medvedeva po trojsetovom boji 6:7 (7), 6:3, 7:6 (7).

V prvom sete začal lepšie Rubľov, ktorý viedol už 5:2. V deviatom geme však neudržal podanie, Medvedev následne vyrovnal na 5:5 a rozhodnutie padlo až v tajbrejku.

V ňom mal Rubľov za stavu 6:2 k dispozícii štyri setbaly. Po prvom nevyužitom sa však zbytočne rozladil, čo Medvedev využil a po dokonalom obrate vyhral tajbrejk 9:7.

VIDEO: Najlepšie momenty zápasu Daniil Medvedev - Andrej Rublev

Druhý set bol celý v réžii Rubľova. Ten Medvedevovi dovolil uhrať na returne iba štyri fiftíny, súperovi dvakrát prelomil podanie a vyhral 6:3.

V rozhodujúcom dejstve si obaja hráči držali podanie a zápas dospel druhýkrát až do tajbrejku.

Skrátená hra priniesla viacero zaujímavých výmen, v ktorých Rubľov dokázal svojho súpera zatlačiť a na konci trojsetovej bitky využil piaty mečbal.

"Bol to veľmi ťažký zápas. Danill patrí k najkvalitnejším hráčom na okruhu ATP, navyše je to jeden z mojich najlepších kamarátov. V prvom sete som odohral dobrý tajbrejk, za stavu 6:2 som však stratil koncentráciu, čo sa mi vypomstilo.

Vedel som, že ak chcem tento zápas vyhrať, musím niečo zmeniť. V tajbrejku rozhodujúceho setu to bol skvelý tenis. Mám veľkú radosť, že v dramatickej koncovke som slávil úspech," povedal Rubľov v prvom pozápasovom interview.

Tabuľka Červenej skupiny

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Súboj Rusov na Turnaji majstrov ovládol Rubľov. Djokovič zdolal Tsitsipasa