VIDEO: Nadal a Swiateková bavili na exhibícii. Vyzbierali vyše milióna pre Ukrajinu

Rafael Nadal a Iga Swiateková.
Rafael Nadal a Iga Swiateková. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA|25. aug 2022 o 10:25

Na humanitárnu pomoc išlo sto percent výnosov z predaja vstupeniek tenisovej exhibície v New Yorku.

NEW YORK. Svetové tenisové hviezdy na stredajšej exhibícii v New Yorku pomohli vyzbierať viac ako milión dolárov na humanitárnu pomoc Ukrajine.

Dobročinné podujatie s posolstvom „Hraj za mier“ sa konalo v Deň nezávislosti Ukrajiny a zúčastnili sa na ňom viacerí poprední hráči.

A to napríklad Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas, Iga Swiateková, Coco Gauffová, Maria Sakkariová či Dajana Jastremská.

„Som rada, že som mohla byť súčasťou tejto akcie. Všetci ma poznáte, rada sa pridám, keď ide o správnu vec,“ povedala 18-ročná Gauffová.

Tínedžerka nastúpila v zmiešanej štvorhre po boku legendárneho a o 45 rokov staršieho Johna McEnroea. Oproti stáli Nadal so Swiatekovou.

VIDEO: Rafael Nadal a Iga Swiateková bavili divákov

Americká tenisová asociácia (USTA) uviedla, že 100 % výnosov z predaja vstupeniek putovalo medzinárodnej mimovládnej organizácii, ktorá zabezpečí humanitárnu pomoc.

„Naozaj veľa znamená vidieť toľko ľudí podporujúcich Ukrajinu. Dúfam a prajem si, aby sme na budúci rok oslávili tento deň v slobode,“ poznamenala 22-ročná ukrajinská tenistka Katarina Zavacká.

Riaditeľka US Open Stacey Allasterová podotkla, že dohromady sa počas stredajšej exhibície vyzbieralo 1,2 milióna dolárov.

Dodala, že počas nadchádzajúceho záverečného grandslamového turnaja sezóny vo Flushing Meadows, ktorého hlavná časť sa začne 29. augusta a potrvá do 11. septembra, chcú túto čiastku navýšiť na aspoň dva milióny dolárov.

„Každodenné boje pokračujú, takže každý dolár, ktorý Ukrajina dostane, predstavuje zachránený život či nakŕmené dieťa,“ povedal niekdajší ukrajinský tenista Serhij Stachovskij.

Organizátori exhibície na poslednú chvíľu zrušili účasť Bielorusky Viktorie Azarenkovej. Proti jej štartu na podujatí sa ostro ohradila ukrajinská tenistka Marta Kosťuková.

Ukrajinka sa čudovala, prečo je na podujatie pozvaná hráčka, ktorá pochádza zo spojeneckej krajiny ruského agresora.

„Vika je silný hráčsky líder a oceňujeme jej ochotu, no vzhľadom na citlivosť voči ukrajinským hráčom a trvajúci konflikt veríme, že toto je pre nás správny postup,“ uviedla USTA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»VIDEO: Nadal a Swiateková bavili na exhibícii. Vyzbierali vyše milióna pre Ukrajinu