Slovák zdolal ako junior Federera. Pôsobil detsky, ale bol výborný, vraví

Roger Federer.

Slovák zdolal ako junior Federera. Pôsobil detsky, ale bol výborný, vraví

Roger Federer. (Autor: SITA/AP)
Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|23. sep 2022 o 09:00

Aký bol Roger Federer ako súper a aký bol junior?

BRATISLAVA. Čo ho na kurte charakterizovalo najviac, bolo slovo elegán. Štýlom hry, ale v neposlednom rade aj obliekaním.

Roger Federer chodil na turnaje v oblečení navrhnutom špeciálne preňho.

"Už ako junior sa Roger rád predvádzal pred zrkadlom a mal rád módu. Často sa pýtal svojho agenta, kedy mu príde nová kolekcia od jeho sponzora Nike. To som postrehol v šatni," spomína pre Sportnet po rokoch s úsmevom Miloslav Grolmus, bývalý slovenský tenista a súčasný tréner.

"A chcete ešte vedieť pikošku? Rogerova manželka Mirka je moja vzdialená rodina. Keď bola mladá, bola nás pozrieť na Slovensku, ja som bol aj na návšteve u jej rodičov. Svet je naozaj malý," zasmeje sa.

Obaja sú s Rogerom Federerom rovnaký ročník narodenia, dobre si ho teda pamätá z juniorských čias. Dokonca ho ako štrnásťročný zdolal.

Federer pôsobil mladšie

"Ja sa týmto víťazstvom nerád chválim, lebo som bol naozaj fyzicky vyspelejší, ale novinári to vždy niekde 'vyňuchajú'," smeje sa Grolmus.

Hovorí, že Roger Federer vyzeral v tom veku trocha detskejšie ako mnohí jeho súperi. Mal štrnásť rokov, ale pôsobil, akoby mal iba dvanásť. Naopak, Miloslav Grolmus pôsobil v tomto veku pokojne aj ako šestnásťročný.

"Jednoducho, neskôr dospel. Vtedy mal ešte detský výraz tváre a bol nižšieho vzrastu, ale už vtedy bol výborný hráč, mal čistú techniku a hral rýchlo," spomína Grolmus.

"A to, že bol už vtedy výborný hráč, ukazuje skutočnosť, že sme spolu hrali vo štvrťfinále najväčšieho turnaja do 14 rokov na svete - Orange Bowlu na Floride," dodáva.

Orange Bowl je zrejme najprestížnejší juniorský tenisový turnaj, víťazi dostávajú ako trofej slávny pohár naplnený pomarančmi. Súťaží sa v rôznych vekových kategóriách. Existuje Orange Bowl pre kategórie do 16 a do 18 rokov, ale aj Juniorský Orange Bowl pre kategórie do 12 a do 14 rokov.

Federer dokonca podujatie v roku 1998 v kategórii do 18 rokov vyhral. Mal iba sedemnásť rokov.

A vďaka čomu sa Federer stal šampiónom? Podľa Grolmusa má na tom veľkú zásluhu aj fakt, že mal šťastie na trénerov.

"Keď som videl jeho video, keď trénoval ako 7-8-ročný, to bola katastrofa po technickej stránke. Prechytené držanie na forhende, lakeť pri tele po došvihnutí... s takou technikou by nikdy nebol ani majster Švajčiarska," vraví.

Neskôr sa ho však ujal bývalý austrálsky tenista Peter Carter. "Dal mu neuveriteľné základy do techniky a aj taktiky hry. Bez neho, dovolím si tvrdiť, že by bol Roger polovičný. Naučil sa jednoducho správne veci v správny čas," vraví Grolmus.

Tréner tragicky zomrel

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovák zdolal ako junior Federera. Pôsobil detsky, ale bol výborný, vraví