V rozhodujúcich štatistikách bol lepší Medvedev. Ako je možné, že vyhral Nadal? (komentár)

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: TASR/AP)
Jozef Foltýn|30. jan 2022 o 23:45

Píše Jozef Foltýn.

Sila nepochádza z fyzických schopností, ale z nezlomnej vôle.

Zrejme práve tento nesmrteľný citát geniálneho Gándhiho by som použil, ak by som mal vyjadriť jednou vetou to, čo sa odohralo za päť a pol hodiny v jednom z najdramatickejších finále v dejinách Australian Open.

Autor je bývalý tenisový komentátor a šéfredaktor športu v RTVS.

Vlastne všetko hovorilo proti Nadalovi – prekonal ťažké a zdĺhavé zranenie, keď sa z neho vyliečil, tak ho v decembri zdolal Covid. V podstate on sám považoval za malý zázrak, že vôbec mohol v Austrálii nastúpiť.

Takmer nikto mu neveril, ale Mats Wilander zdvihol výstražný prst a povedal, že ak sa Nadal dostane do druhého týždňa, bude sa zlepšovať od zápasu k zápasu. Myslím, že to bola úplne dokonalá predpoveď.

Dokonca platila aj na jednotlivé sety finále, Rafa naozaj dokonale vystupňoval svoj výkon a zaslúžene vyhral.

Nezlomnosť kľúčom k úspechu

Priznám sa, že po dvoch setoch som to videl na uterák. Ešte nikdy v živote som nevidel Nadala tak zle podávať, motal sa s prvým podaním okolo podpriemernej päťdesiat percentnej úspešnosti.

Carlos Moya mu navliekol až príliš silný taktický korzet. S netradične veľkým počtom slajzovaných úderov, prechodom na sieť a mnohými kraťasmi sa evidentne snažil nabúrať rytmus hry Daniila Medvedeva.

Problém bol len v tom, že mu tento strategický plán nevychádzal, a tak sa od tretieho setu vrátil k svojmu osvedčenému konceptu, ktorým vždy boli dlhé výmeny od základnej čiary a nesmierna bojovnosť.

Práve Nadalova nezlomnosť bola rozhodujúcim kľúčom k úspechu.

Tenisových komentátorov vždy bavilo rýpať sa v štatistikách, ale práve tá finálová najlepšie dokazuje, že nad všetkými kvalitatívnymi parametrami dokáže dominovať schopnosť nikdy sa nevzdať.

Medvedev bol totiž lepší vo všetkých rozhodujúcich ukazovateľoch.

Zahral o sedem víťazných úderov viac ako súper (76/69), urobil o šestnásť nevynútených chýb menej (52/68), zahral 23 es oproti trom Španielovým a zvíťazil aj v celkovom počte získaných loptičiek (189/182).

Tak ako je možné, že Nadal predsa len vyhral?

Ako Mečíř vo Wimbledone 1988

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»V rozhodujúcich štatistikách bol lepší Medvedev. Ako je možné, že vyhral Nadal? (komentár)