Nadal by si zaslúžil pripísať aj päť titulov. Je to najväčší obrat, vraví Wilander

Rafael Nadal vyhral Australian Open.
Rafael Nadal vyhral Australian Open. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|30. jan 2022 o 17:40

Rafael Nadal získal na Australian Open rekordný 21. grandslamový titul.

MELBOURNE, BRATISLAVA. Otázkou bolo, či vôbec bude môcť na Australian Open hrať. Že by mohol vyhrať, to zrejme napadlo iba skalným fanúšikom.

Bolo to zrejme jeho najemotívnejšie a najťažšie vybojované víťazstvo v kariére. V súvislosti s Rafaelom Nadalom sa spomínal skôr koniec kariéry, no dnes sa môže tešiť z ďalšieho grandslamového titulu.

Španiel má celú kariéru veľkú povesť bojovníka. Jeho obrat z 0:2 na sety na 3:2 proti o desať rokov mladšiemu Daniilovi Medvedevovi sa však zapísal do histórie. Ešte nikto nedokázal otočiť finále Australian Open, ak prehrával 0:2.

"Neskutočné, nikdy som nič podobné nevidela. Nadal to zvládol, hoci prehrával 0:2 na sety. Zažíva na kurte ovácie od fanúšikov," vyhlásila v prvej reakcii po zápase televízna expertka stanice Eurosport Barbara Schettová.

"Toto bol jeden z najväčších, možno najväčší obrat v histórii tenisovej open éry. Takto sa vrátiť v takmer 36 rokoch..." jasal Mats Wilander.

"Neviem, ako som to zvládol," priznal v rozhovore pre televíziu Eurosport Nadal.

Filmový príbeh

Televízia ponúkla aj zábery z komentátorskej miestnosti španielskej verzie Eurosportu, kde komentoval bývalý španielsky tenista Alex Corretja.

Obaja aj s hlavným komentátorom zápasu po mečbale vyskočili od radosti. Inak výrečný Corretja si len tvár zakrýval rukami, nič nehovoril, rozplakal sa.

Akoby nemohol uveriť vlastným očiam.

Spôsob, akým Rafael Nadal vyhral svoj rekordný 21. grandslamový titul bol ako z filmu. V auguste musel predčasne ukončiť sezónu. Bol zranený a nevedel, kedy sa vráti. Tesne pred začiatkom sezóny sa navyše nakazil koronavírusom.

"Rafa bol mimo hlavného mediálneho záujmu, keďže dlho nehral. Dôležité bolo, že si veril," povedal televízny expert a bývalý tenista Tim Henman.

Vo finále navyše hral 35-ročný tenista proti Daniilovi Medvedevovi, ktorý je o desať rokov mladší. Jednoznačne tak mal pri dlhom zápase mať navrch Rus. Za päť hodín a 24 minút však vyhral Španiel.

Málokto mu veril

Nadal ukázal dobrú formu už na menšom podujatí v Melbourne, ktoré sa hralo na tých istých kurtoch ako Australian Open. Bol to jeho prvý turnaj po dlhej odmlke od augusta a vyhral ho. Bez straty setu.

"Bol to jeden z najemotívnejších zápasov mojej kariéry. Musím byť úprimný, pred pol rokom som ani nevedel, či sa ešte vrátim. Bol to jeden z najemotívnejších mesiacov v mojej kariére," priznal v príhovore priamo na kurte Nadal.

"Snáď toto nebude moje posledné Australian Open, ale nemôžem to vylúčiť. Budem sa ale veľmi tešiť, snáď sa o rok uvidíme," dodal.

Rafael Nadal a Daniil Medvedev.
Rafael Nadal a Daniil Medvedev. (Autor: TASR/AP)

Nadal sa po víťazstve po prvý raz v kariére sám stal historickým rekordérom v počte grandslamových titulov.

Dlho viedol štatistiku Roger Federer, ktorý vyhral svoj 20. grandslam na Australian Open 2018. V tej dobe strácal Nadal ešte päť titulov.

Po Roland Garros 2020 sa však na 20 titulov dostal aj on. Po Wimbledone 2021 sa k rivalom pridal aj Novak Djokovič a tiež získal rekordný titul.

Otázkou tak bolo, či sa niekto z tejto trojice osamostatní od ostatných.

Nadal prehral s Djokovičom na Roland Garros 2021. Následne vynechal Wimbledon aj US Open. Najväčším favoritom na zisk 21. trofeje sa zdal byť Djokovič. Vo finále US Open 2021 mu to však prekazil práve Medvedev.

"Myslel som si, že Rafa po prehre na Roland Garros s Novakom Djokovičom už v najlepšej forme nevráti," priznal Mats Wilander.

"Kto by za posledné dva roky veril, že práve on bude rekordér? Veľa takých ľudí nebolo," pridala sa Barbara Schettová.

"Po tomto víťazstve by sme Rafovi mali dať do tabuľky aspoň 25 vyhraných grandslamov," zasmiala sa.

Štatistiky finálového zápasu Australian Open 2022.
Štatistiky finálového zápasu Australian Open 2022. (Autor: sofascore.com)

Diváci na strane Nadala

Publikum bolo vo finále jednoznačne na strane Nadala. Na Medvedeva dokonca často diváci bučali. Rus sa sťažoval rozhodcovi.

Aj pri svojom pozápasovom príhovore Medvedev divákov nespomínal. "Daniil ani neďakoval divákom. Bol taký diplomatický," skonštatoval Tim Henman. "Diváci zohrali v tomto finále veľkú rolu," pridal sa Wilander.

"Rafa sa nikdy za celú kariéru nehneval, nenadáva, nanajvýš tak občas dostane varovanie za porušenie časového limitu. Bolo jasné, že budú diváci na jeho strane," hovorila aj Barbara Schettová.

Wilander dokonca poznamenal, že si myslí, že Nadal je celkovo jeden z najpopulárnejších športovcov sveta.

Vzťahy medzi Nadalom a Medvedevom sú však zrejme mimoriadne priateľské. Po finále sa pri ceremoniáli rozprávali a smiali. Akoby analyzovali zápas.

Hrali proti sebe už druhé grandslamové finále. V roku 2019 na US Open, keď sa Rus dostal do boja o najcennejšiu trofej po prvý raz, tiež zvíťazil Nadal.

"Je ťažké po takomto zápase hovoriť. Gratulujem Rafovi. Počas zápasu som hral iba tenis, ale až teraz som sa ho pýtal, či je unavený," zasmial sa rodák z Moskvy.

"Je to neuveriteľné vyhrať po tomto všetkom 21. grandslam. Myslím, že medzi vami troma ešte bude veľká rivalita a ja ti gratulujem," pridal na adresu Nadala Medvedev k veľkému rekordu Španiela.

"Je to pre teba Daniil ťažký moment, nemám žiadne pochybnosti, že ešte túto trofej získaš," športovo a sympaticky hovoril zase Nadal.

Rus prehral vo finále Australian Open aj pred rokom. Vtedy nestačil na Novaka Djokoviča. Ten je miestnym rekordérom, keď turnaj vyhral deväťkrát.

Naopak, pre Nadala bolo doposiaľ práve Australian Open najmenej úspešným grandslamom. Bol to jediný zo štvorice veľkých turnajov, ktorý vyhral iba raz.

Teraz sa pridal k Novakovi Djokovičovi, ktorý už tiež dosiahol tzv. dvojitý kariérny grandslam, teda triumfoval na každom grandslame viacnásobne.

Spočiatku to bolo o Djokovičovi

Pred turnajom, ale aj na jeho začiatku, bola hlavnou témou práve neúčasť obhajcu titulu Novaka Djokoviča. V prvých dňoch zatienila aj dianie na kurtoch.

"Ďakujem organizátorom. Asi mi potvrdíte, že tento rok bol pre vás ten najťažší," nepriamo poznamenal v ďakovnom príhovore aj Medvedev. Pozeral sa pri tom na šéfa austrálskeho tenisu Craiga Tileyho.

"Celá tá situácia okolo Djokoviča bola neuveriteľná a nakoniec sme videli takéto úžasné finále. Novak teraz bude robiť všetko pre to, aby Nadalovi prekazil na Roland Garros 22. titul," myslí si Tim Henman.

Djokovič je jediným aktívnym tenistom, ktorý dokázal Nadala na jeho najobľúbenejšom grandslamovom turnaji zdolať.

Po tom, čo odmieta vakcínu je však otázny jeho štart. Francúzsko totiž sprísňuje pravidlá vstupu pre nezaočkovaných.

"Začalo to trpko, skončilo ideálne," uzavrel Mats Wilander.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal by si zaslúžil pripísať aj päť titulov. Je to najväčší obrat, vraví Wilander