Niekdajšia svetová jednotka po rokoch priznala vzťah so starším trénerom

Bývalá tenistka Pam Shriverová na snímke z roku 2015.
Bývalá tenistka Pam Shriverová na snímke z roku 2015. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. apr 2022 o 17:15

Mal už 50 rokov, keď ona bola tínedžerka.

LONDÝN. Niekdajšia americká tenistka Pam Shriverová po rokoch priznala, že v úvode kariéry mala "nevhodný a škodlivý vzťah so starším trénerom."

Britský denník The Telegraph priniesol článok, v ktorom 59-ročná niekdajšia trojka svetového rebríčka opísala v prvej osobe bolestivú a emotívnu cestu.

Tá zahŕňa aj viac ako päťročný vzťah s jej koučom Donom Candym. Začal sa, keď mala 17 rokov a jej tréner 50. Candy zomrel v júni 2020 vo veku 91 rokov.

"Stále mám z Dona rozporuplné pocity. Áno, on a ja sme sa zaplietli do dlhej a nevhodnej aféry. Áno, podvádzal svoju manželku.

Bolo však na ňom mnoho úprimného a autentického. A ja som ho milovala," napísala v súčasnosti televízna komentátorka pre ESPN a BBC.

"On bol z nás ten dospelý. Mal byť dôveryhodnejší dospelý," doplnila.

Shriverová sa stala tenisovou profesionálkou v roku 1979, rok po účasti vo finále US Open. Na tomto turnaji v semifinále vyradila Martinu Navrátilovú, vo finále podľahla svojej nemenej slávnej krajanke Chris Evertovej.

Neskôr spojila sily s Navrátilovou a spolu získali vo štvorhre žien 21 grandslamových titulov. Shriverová bola aj svetovou deblovou jednotkou.

Niekdajšia tenistka uviedla aj to, prečo sa rozhodla napísať uvedený článok a prezradiť verejnosti tajomstvo z ďalekej minulosti.

"Hlavnou motiváciou bolo, že takéto veci sa dejú aj teraz. Som presvedčená, že nezdravé vzťahy medzi trénermi a hráčkami sú alarmujúco bežné.

Ja sama mám prehľad najmä o tenise, za pár desaťročí som takých prípadov zaznamenala niekoľko desiatok," priznala Shriverová.

"Vždy, keď počujem o tom, že nejaká hráčka chodí s trénerom, alebo keď vidím muža fyzioterapeuta pracovať na ženskom tele v telocvični, vo mne sa rozoznejú poplašné zvony," pokračovala niekdajšia tenistka.

Poznamenala tiež, že jej vyznanie možno pomôže mladším hráčkam aj "trénerom pochopiť, že by nemali prekračovať isté hranice".

WTA v súvislosti s vyznaním Shriverovej v tlačovom vyhlásení uviedlo, že "ochrana si vyžaduje pozornosť a WTA stále investuje do vzdelávania, školenia a vyčleňuje zdroje potrebné na zvýšenie úsilia v tomto smere".

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Niekdajšia svetová jednotka po rokoch priznala vzťah so starším trénerom