30.07.2021 02:00
Deň 7
Grigar (striebro)
Koniec

Djokovič vo dvojhre zlato nezíska. Zverev: Nemôže vyhrať všetko

Srbský tenista Novak Djokovič.
Srbský tenista Novak Djokovič. (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR|30. júl 2021 o 12:03 (aktualizované 30. júl 2021 o 14:58)

Druhým finalistom je Rus Karen Chačanov.

TOKIO. Srbský tenista Novak Djokovič prišiel do Tokia s jasným cieľom. Po troch grandslamových tituloch z tejto sezóny chcel do svojej bohatej zbierky úspechov pridať vytúžené olympijské zlato. 

V hlavnom meste Japonska sa však tak nestane. Svetová jednotka prehrala v semifinále dvojhry s Nemcom Alexandrom Zverevom 6:1, 3:6, 1:6. 

Rodák z Belehradu mal pritom zápas veľmi dobre rozohraný. Viedol 1:0 na sety a v piatom geme druhého setu získal podanie súper. Frustrovaný Zverev odpálil loptičku do hľadiska a zdalo sa, že záver duelu bude formalitou. 

Zverev však následne získal svoje podanie späť a začal na kurte dominovať. Predvádzal víťazné údery, získaval náročné výmeny a Djokoviča čoraz viac tlačil. Srb evidentne nebol v pohode a v treťom sete získal len jeden gem. 

"Zdolal som topvelikána, najlepšieho hráča tenisovej histórie. Som presvedčený o tom, že Novak vyhrá ešte veľa grandslamových turnajov a v historických tabuľkách sa osamostatní na čele.

Je mi ľúto, že dnes z kurtu odišiel ako zdolaný hráč, nemôže však zasa vyhrať všetko. Pre mňa je to neuveriteľné víťazstvo. Hrať za svoju krajinu na olympiáde je veľká česť," uviedol Nemec pre akreditované médiá.

"Je to len šport. Alexander hral lepšie. Musím vyzdvihnúť, ako sa mu podarilo náš zápas otočiť. Podával veľmi dobre, kým môj servis bol horší, celkovo aj moja hra," komentoval Srb.

Zverev vo finále nastúpi proti Rusovi Karenovi Chačanovovi. Ten zdolal nenasadeného Španiela Pabla-Carrena Bustu 6:3, 6:3 a bude bojovať o najväčší úspech v doterajšej kariére.

V piatok Djokovič prehral aj v semifinále mixu po boku krajanky Niny Stojanovičovej. V oboch prípadoch tak bude bojovať iba o bronz. 

"V tomto okamihu sa cítim mizerne. Nemôžem byť pozitívny," povedal Srb po dvoch prehrách.

Djokovič mal až do piatka šancu na tzv. Zlatý Slam. Dosiahol by ho, ak by v jednom kalendárnom roku ovládol všetky štyri grandslamové turnaje aj olympijské hry. Rovnaký počin sa v histórii tenisu dosiaľ podaril len Nemke Steffi Grafovej v roku 1988. 

OH Tokio 2020 / 2021 - tenis

muži - dvojhra - semifinále:

Alexander Zverev (Nem.4) - Novak Djokovič (Srb.-1) 1:6, 6:3, 6:1

Karen Chačanov (ROC) - Pablo Carreno-Busta (Šp.) 6:3, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Tenis»Djokovič vo dvojhre zlato nezíska. Zverev: Nemôže vyhrať všetko