Chce získať prvý titul na tráve. Swiateková vynechala prípravné turnaje

Iga Swiateková.
Iga Swiateková. (Autor: TASR/PA via AP)
REUTERS|29. jún 2024 o 23:32

Povedala, že je to pre ňu fyzicky lepšie.

LONDÝN. Iga Swiateková pristupuje tentoraz k Wimbledonu trochu inak. Vynechala všetky prípravné turnaje, ale najvyššie nasadená hráčka si myslí, že je to pre ňu najlepší možný krok, keďže sa snaží získať svoju prvú korunu v All England Clube.

Päťnásobná grandslamová šampiónka je napriek všetkým úspechom, ktoré dosiahla v posledných sezónach, na trávnatých dvorcoch značne nedotknutá, pričom žiadny z 22 titulov vo dvojhre, ktoré má vo svojej bohatej zbierke, nezískala na tomto povrchu.

Po minuloročnej štvrťfinálovej prehre s divokou kartou Elinou Svitolinovou sa 23-ročná Poľka bude snažiť o zlepšenie tohto výsledku, keď v utorok začne svoje wimbledonské ťaženie proti bývalej svetovej štvorke Sofii Keninovej.

"Na začiatku to bolo určite zložité," povedala Swiateková novinárom na otázku, ako sa cíti v sobotu počas prípravy na Wimbledon.

"Som rada, že som sem prišla skôr, pretože je obrovský rozdiel medzi trávou, ktorú máme napríklad u nás a tu.

"Deň za dňom som cítila, že sa dostávam do väčšieho rytmu a naozaj lepšie cítim loptičku. Cítim sa dobre. Určite sme k tomuto roku pristúpili trochu inak v podstate kvôli množstvu zápasov, ktoré som odohral v prvej časti sezóny."

Iga Swiateková.
Iga Swiateková. (Autor: TASR/PA via AP)

Svetová jednotka, ktorá získala štvrtú korunu na French Open, sa začiatkom mesiaca odhlásila z turnaja Berlin Open s odôvodnením celkovej fyzickej a psychickej únavy po intenzívnych deviatich týždňoch.

"Pravdepodobne by som dokázala vtesnať ešte jeden turnaj pred Wimbledonom, ale neviem, či by som do konca roka bola fyzicky v dobrej forme," dodala Swiateková.

"Človek si tak trochu musí vybrať, čo je lepšie aj do budúcnosti. Myslím si, že tento rok to bolo rozumnejšie rozhodnutie. Budúci rok uvidíme aj to, ako budú vyzerať moje výsledky pred Roland Garros, pretože všetko sa odvíja od konečného rozhodnutia.

Swiateková, ktorej otec Tomasz je bývalý olympijský veslár a súťažil v mužskom štvorkajaku na olympijských hrách v Soule v roku 1988, potvrdila, že sa zúčastní na olympijských hrách v Paríži v roku 2024.

"Znamená to veľa... V našej rodine máme akúsi olympijskú tradíciu. Olympijské hry boli vždy takým turnajom, ktorý bol najdôležitejší, tak trochu nad všetkým ostatným," povedala.

"Z mojej strany ako profesionálky to budem brať ako každý iný turnaj, aby som si udržala svoje postupy, bola schopná podať čo najlepší výkon. Ale znamenalo by to samozrejme veľa.

Wimbledon sa koná od 1. do 14. júla, zatiaľ čo olympijské hry 2024 v Paríži sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Chce získať prvý titul na tráve. Swiateková vynechala prípravné turnaje