Cenná výhra z Atén. Tri dôvody, prečo slovenskí tenisti zdolali rodinný tím Tsitsipasovcov

Slovenskí tenisti oslavujú víťazstvo nad Gréckom, Lukáš Klein (vľavo) si všetko zaznamenával na čierno-biely film.

Cenná výhra z Atén. Tri dôvody, prečo slovenskí tenisti zdolali rodinný tím Tsitsipasovcov

Slovenskí tenisti oslavujú víťazstvo nad Gréckom, Lukáš Klein (vľavo) si všetko zaznamenával na čierno-biely film. (Autor: Viktor Kiššimon)
Slovenskí tenisti oslavujú víťazstvo nad Gréckom, Lukáš Klein (vľavo) si všetko zaznamenával na čierno-biely film.
Slovenskí tenisti oslavujú víťazstvo nad Gréckom, Lukáš Klein (vľavo) si všetko zaznamenával na čierno-biely film. (Autor: Viktor Kiššimon)
Viktor Kiššimon|18. sep 2023 o 08:05

V I. svetovej skupine vyhrali Slováci v Grécku 3:1.

ATÉNY. Slovenskí tenisti si v slnečných a veterných Aténach vybojovali šancu zahrať si o rok na finálovom turnaji Davisovho pohára. Na to však ešte musia zdolať jedného súpera.

Výhru nad Grékmi, ktorí sa mohli opierať o kvality a skúsenosti piateho hráča sveta Stefanosa Tsitsipasa, môžeme zaradiť medzi veľmi cenné.

Z Atén píše reportér SME Viktor Kiššimon

V nasledujúcich riadkoch sa pokúsime načrtnúť tri dôvody, pre ktoré sa na konci víkendu z víťazstva tešili zverenci kapitána Tibora Tótha.

1. Profesionálna práca realizačného tímu

Už po vyžrebovaní súpera, bolo jasné, že proti Grécku bude kľúčová štvorhra. A v slovenskom tíme prichádza momentálne do úvahy len jediná konkurencieschopná deblová dvojica - Lukáš Klein s Igorom Zelenayom.

V Davisovom pohári hrali síce spolu len jediný raz, ale typologicky k sebe najlepšie pasujú. A povedzme si pravdu, iných nemáme.

Tieto plány však vážne ohrozili udalosti zo soboty, keď 25-ročný slovenský tenista takmer prekvapil fanúšikov na Panaténskom štadióne. Proti lídrovi gréckeho tímu totiž viedol 7:6 a v tajbrejku druhého setu 2:0. Bol blízko životnej výhry.

Tsitsipas však zlepšil hru, nútil Kleina do dlhších výmen a tým z neho vysával dôležitú energiu. Uplatnil skúsenosti a vynútil si tretí set.

Po krátkej prestávke, ktorú strávili obaja hráči v tieni útrob historickej pamiatky, sa vrátil na dvorec už len jeden tenista. Hneď v prvej hre rozhodujúceho dejstva totiž dostal Klein kŕče, ktoré mu znemožňovali normálny pohyb.

Hoci sa snažil a nechcel sa vzdať, za stavu 0:4 ho z dvorca stiahol kapitán Tóth.

„Nemalo zmysel zostávať tam v takom stave. Vedeli sme, že Lukáša potrebujeme do štvorhry a ak by zostal na dvorci dlhšie, mohol si ešte viac ublížiť.

Urobíme všetko pre to, aby sme ho dostali do takého stavu, aby mohol hrať nedeľňajšiu štvorhru. Nad krízovým scenárom zatiaľ nerozmýšľame,“ hovoril Tóth po sobotňajšej druhej dvojhre.

Klein neprišiel ani na pozápasovú tlačovku a okamžite sa mu začal venovať tím na čele s lekárom Romanom Fanom, masérom Tomášom Martikánom a kondičným trénerom Dávidom Olaszom.

„Nechali sme ho odpočinúť, urobili sme mu nohy, dostali sme doňho minerály, cukry a upravili sme mu stravu,“ povedal dlhoročný lekár tímu Roman Fano.

Čo to znamená rozmenené na drobné? Keďže nablízku nebola posilňovňa, išli spolu s ním pešo až do hotela, absolvoval ľahké cvičenie na nohy, strečing a dali mu ľahkú masáž, časť stravy dostal už hneď po zápase v šatni a zvyšok v hoteli.

Tiež mu doplnili pitný režim. „Poslali sme ho skôr spať, pretože spánok je najdôležitejšia forma regenerácie,“ prezradil Fano, ktorý počas mnohých rokoch v Davis Cupe zažil niekoľko podobných situácií.

„Bolo to ešte v časoch Karola Kučeru, Dominika Hrbatého a Jana Krošláka. No vtedy sa hralo ešte na tri víťazné sety a tri dni. Pamätám si päťsetové päťhodinové zápasy v Brazílii, kde bolo ešte väčšie teplo ako tu v Aténach,“ priblížil skúsený lekár.

Aj jeho práca priniesla ovocie. Hodinu pred štvorhrou mohli tímy zmeniť nomináciu. Jeden tím tak urobil, ale neboli to Slováci.

Podľa očakávania nahradil v gréckej nominácii pôvodne nominovaného Michaila Pervoralakisa hviezdny Stefanos Tsitsipas. V slovenských farbách vybehli na dvorec Klein so Zelenayom.

Odohrali skvelý zápas a hoci si neodpustili jeho zdramatizovanie trošku zbytočne prehratým druhým setom (v tajbrejku viedli 3:1 a boli na podaní), v treťom dejstve brejkli najprv Stefanosa a za stavu 5:3 aj jeho mladšieho brata Petrosa a získali tak kľúčový druhý bod pri Slovensko.

Bez profesionálnej a rýchlej starostlivosti členov tímu o Kleina by sa to pravdepodobne nepodarilo.

Slovenský tenista po víťaznej štvorhre prezradil, že sobotňajšie problémy nemali súvis s nedostatočnou fyzickou pripravenosťou.

„Kŕče som dostal len zo stresu a z enormného chcenia. Keby to bolo z únavy, tak by som pravdepodobne na druhý deň nezvládol nastúpil na štvorhru. Veľmi som chcel nad Tsitsipasom vyhrať, cítil som, že sa to dá.

Nechýbalo veľa, ale bohužiaľ to nevyšlo,“ vysvetľoval Klein, ktorý sa za necelých 24 hodín zmenil zo smoliara na jedného z hrdinov duelu proti Grécku.

Lekár výpravy tvrdil, že dali Kleina do takého stavu, aby zvládol aj prípadný rozhodujúci piaty zápas. Pravda je však taká, že po trojsetovej štvorhre sa tím rozhodol, že na poslednú dvojhru nastúpi Norbert Gombos.

2. Taktický výkon Molčana

Klein si ďalší zápas v nevšednom tenisovom prostredí neužil. Za to však mohol radostne gratulovať Alexovi Molčanovi k životnému víťazstvu nad Stefanosom Tsitsipasom, ktorým rozhodol, že Slovensko zdolalo Grécko 3:1.

Kapitán Slovákov Tibor Tóth už v piatok pred duelom hovoril, že mu vnútorný pocit našepkáva, že svetová päťka je doma zdolateľná.

Jeho skúsené trénerské oko postrehlo Grékovu nepohodu počas tréningov. V prípade Kleina mu to tesne nevyšlo, ale všetko si vynahradil v nedeľu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Cenná výhra z Atén. Tri dôvody, prečo slovenskí tenisti zdolali rodinný tím Tsitsipasovcov