So sestrou utiekla pred vojnou, teraz napodobnila Svitolinovú

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská.
Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. mar 2022 o 15:10

V Lyone za postup do finále zarobila viac ako 16-tisíc eur.

BRATISLAVA. Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská podľahla vo finále turnaja WTA v Lyone ôsmej nasadenej Číňanke Šuaj Čang 6:3, 3:6, 4:6, ale to jej nebránilo v tom, aby pomohla svojej vojnou skúšanej krajine.

Hráčka, ktorá sa vďaka finálovej účasti posunula v rebríčku WTA zo 140. na 103. miesto, venuje svoju prémiu vo výške 18-tisíc dolárov (cca 16 470 eur).

Napodobnila tak krajanku Elinu Svitolinovú, ktorá takisto svoje vyhrané financie z mexického Monterrey venovala svojej rodnej krajine.

Dvadsaťjedenročná Jastremská spolu so svojou mladšou sestrou dostali od organizátorov turnaja voľné karty po tom, čo utiekli pred ruskou inváziou z rodnej Odesy. Informoval o tom portál ORF.

“Keď ma teraz Ukrajinci uvidia, chcem im odkázať: 'Ste takí silní! Máte veľkého ducha. Aj ja som bojovala za slávu Ukrajiny," povedala Dajana Jastremská na slávnostnom odovzdávaní cien s ukrajinskou vlajkou prehodenou cez plecia.

Účasť v piatom singlovom finále v Lyone bola pre ňu prekvapením. Už v prvom kole musela proti Rumunke Ane Bogdanovej odvracať dva mečbaly, ale nakoniec z toho boli štyri víťazné zápasy a postup do finále po vyše dvoch rokoch.

Jastremská vo finále vyhrala prvý set 6:3 a na začiatku tretieho viedla 2:0, ale nestačilo jej to. Číňanka Šuaj Čang sa po hodine a 46 minútach tešila zo svojho prvého titulu po viac ako štyroch rokoch a tretieho v kariére.

“Neuveriteľný týždeň. Veľmi kvalitný zápas vo finále. Videla som ako Jastremská za posledné tri či štyri roky herne vyrástla. Hrá dobre, veľmi silovo.

Dnes som sa sústredila na seba a na víťazstvo som veľmi hrdá,“ povedala 33-ročná Šuaj Čang, ktorá poskočila na 41. miesto rebríčka WTA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»So sestrou utiekla pred vojnou, teraz napodobnila Svitolinovú