Alcaraz sa drží pri zemi, Djokovič mu zložil poklonu: Celé to bolo o ňom

Carlos Alcaraz a Novak Djokovič pózujú s trofejami po finále Wimbledonu 2024.
Fotogaléria (48)
Carlos Alcaraz a Novak Djokovič pózujú s trofejami po finále Wimbledonu 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|15. júl 2024 o 12:10

Dvadsaťjedenročný Alcaraz triumfoval už na dvoch tohtoročných grandslamoch.

LONDÝN. Španiel Carlos Alcaraz získal svoj štvrtý grandslamový titul a začína si podmaňovať tenisový svet.

Dvadsaťjedenročná vychádzajúca hviezda však chce zostať pri zemi a na míľniky v historických rebríčkoch zatiaľ nepomýšľa. Na druhej strane, zdolaný veterán Novak Djokovič sa nevzdáva a prisľúbil, že po zvyšok sezóny sa zlepší.

Alcaraz šiel do nedeľného finále z pozície obhajcu. Oproti minulému roku, keď sa na Centre Court v Londýne odohrala päťsetová dráma, však bol tentokrát priebeh zápasu jednoznačnejší.

Legendárneho Srba, ktorý má na konte 24 grandslamových titulov, zdolal 6:2, 6:2, 7:6 (4). Duel trval len 2:27 hod. Španiel sa stal šiestym hráčom histórie, ktorý v tom istom roku zvíťazil na Wimbledone i na Roland Garros a začína sa hovoriť o tom, kam až to môže dotiahnuť.

Alcaraz si užíva tenis

"Naozaj chcem pokračovať, neustále sa zlepšovať, rásť, snažiť sa vyhrávať. To je všetko, na čom mi teraz záleží. Neviem, aký je môj limit. Nechcem na to myslieť. Chcem si len naďalej užívať svoju chvíľu, naďalej snívať," uviedol Alcaraz po víťazstve.

Na lámanie rekordov sa zatiaľ nesústreďuje: "Uvidíme, či to na konci mojej kariéry bude 25, 30, 15 alebo štyri grandslamy. Neviem. Chcem povedať len to, že si plánujem naďalej užívať tenis a uvidíme, čo mi prinesie budúcnosť."

Fotogaléria zo zápasu Carlos Alcaraz - Novak Djokovič, finále Wimbledonu 2024

Alcaraz vyzdvihol turnajový výkon 37-ročného Djokoviča, ktorý v júni absolvoval operáciu kolena a svoj štart na Wimbledone potvrdil až tesne pred žrebom.

"Stále verím, že Novak je Superman za to, čo tu dokázal len pár týždňov po operácii. Je to úžasné a neuveriteľné. Úprimne, ako som povedal aj na kurte svojmu tímu, práca, ktorú Novak odviedol, bola ohromná," citovala Španiela agentúra AFP.

Dvadsaťjedenročný Alcaraz triumfoval na dvoch tohtoročných grandslamoch, januárové Australian Open sa stalo korisťou Taliana Janika Sinnera (22 rokov) a vyzerá to, že "biely šport" začína ovládať nová generácia hráčov.

"Myslím si, že pre tenis je dobré mať nové tváre, ktoré vyhrávajú veľké veci a bojujú o veľké turnaje," zhodnotil Alcaraz, ktorý je v Španielsku považovaný za nástupcu hviezdneho Rafaela Nadala.

"Zabudol som, aký som bol v 19 rokoch. Jediné, čo môžeme robiť, je užiť si cestu výnimočného hráča, akým je Carlos. Ak sa mu podarí vyhrať 25 grandslamov, bude to fantastické pre neho aj pre našu krajinu. Nechajme ho však užiť si kariéru," povedal na adresu svojho krajana 38-ročný Nadal.

Zaslúžil si vyhrať, uznal Djokovič

Djokovič priznal, že na Alcaraza tento rok jednoducho nestačil: "Vlani sme boli vyrovnaní, tentokrát to bolo niečo úplne iné. Celé to bolo o ňom, na kurte bol dominantný a zaslúžil si vyhrať."

Po finálovej prehre vyhlásil, že na Wimbledon sa vráti aj na budúci rok vo veku 38 rokov. "Rád by som to urobil. Mentálne nemám žiadne obmedzenia. Naďalej chcem pokračovať a hrať tak dlho, kým budem mať pocit, že to dokážem na tejto vysokej úrovni," uviedol Djokovič.

Srb, ktorému sa nepodarilo odpojiť na čele historického rebríčka od Austrálčanky Margaret Courtovej, sa nevzdáva. Na OH v Paríži si chce ísť po medailu a následne i po rekordný 25. grandslamový titul na US Open.

"Keď čelím ťažkostiam, obyčajne vstanem, učím sa a stanem sa silnejším. To je to, čo urobím. Aby som v záverečných fázach grandslamov alebo na olympiáde zdolal hráčov ako Alcaraz a Sinner, budem musieť hrať a cítiť sa oveľa lepšie. Začnem na tom pracovať," uzavrel Djokovič.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Alcaraz sa drží pri zemi, Djokovič mu zložil poklonu: Celé to bolo o ňom