Taliansky súd vyhlásil bankrot Parmy, klub má dve možnosti

(Autor: Twitter)
SITA|19. mar 2015 o 17:38

Parma je aktuálne o šestnásť bodov pod čiarou záchrany medzi elitou.

PARMA. Taliansky súd vo štvrtok vyhlásil bankrot futbalového klubu FC Parma. Jeho dlhy sa podľa odhadov mohli vyšplhať až na sumu 100 miliónov eur.

Informovala o tom agentúra AP.

Štvrtkové vypočúvanie v Parme trvalo iba desať minút. Majiteľ a zároveň prezident Giampietro Manenti sa na ňom nezúčastnil - v uplynulých dňoch ho zatkla polícia.

Spolu s ďalšími 21 osobami čelí obvineniu z prania špinavých peňazí a sprenevery.

Klub, v ktorom pôsobia aj mladý slovenský futbalista Lukáš Haraslín a brankár Pavol Bajza, dlhšie trápia obrovské finančné problémy. Hráči a zamestnanci nevideli svoje výplaty niekoľko mesiacov.

"Hovorili sme už so zamestnancami klubu. Stretnutie s tímom je naplánované popoludní na neskoršiu hodinu," prezradil Osvaldo Riccobene, člen audítorskej rady.

"Budeme sa snažiť udržať skutočné hodnoty tohto klubu, lepšie povedané zamestnancov a hráčov. Toto je neobvyklá situácia, ale verím, že nedeľňajší duel proti Turínu odohráme."

Pre katastrofálnu finančnú situáciu Parma nenastúpila na dva ligové duely proti Udinese a Janovu. Za neplatenie finančných podlžností zamestnancom, hráčom a členom realizačného tímu jej národná federácia v marci odrátala dva body.

A rovnako predtým v decembri jej zobrala jeden bod - tiež za neplatenie hráčom. Klub navyše v aktuálnom ročníku už trikrát zmenil majiteľa.

Zatiaľ nie je známe, či bude schopný dohrať sezónu. Momentálne figuruje v tabuľke na poslednom 20. mieste s deviatimi bodmi.

Pod čiarou záchrany medzi elitou je o šestnásť bodov. Do konca súťažného ročníka 2014/2015 zostáva 11 kôl.

Teraz má Parma pred sebou dve možnosti. V prípade, že nájde nového majiteľa a vyplatí dlhy, v budúcej sezóne bude môcť štartovať v Serii B. Ak sa však kupca nenájde, klub sa pod novým názvom pokúsi o znovuzrodenie v štvrtej lige.

Súd zároveň vymenoval dvojicu Angelo Anedda a Alberto Guoiotto, aby dohliadla na konkurzné konanie.

Parma nikdy vo svojej histórii nevyhrala taliansku Seriu A. Jej najväčším úspechom je druhé miesto z roku 1997 pod vedením súčasného trénera Realu Madrid Carla Ancelottiho.

V rokoch 1995 a 1999 sa tešila zo zisku pohára UEFA. V 1993 sa stala víťazom Pohára víťazov pohárov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Taliansky súd vyhlásil bankrot Parmy, klub má dve možnosti