Švédsko na MS v hokeji 2024
Švédsko
MS v hokeji 2024
23.05.2024, Playoff | Štvrťfinále
2 - 1
0:0, 0:0, 1:1, 1:0
Po predĺžení
Fínsko na MS v hokeji 2024
Fínsko

Totálny úlet mozgu, vravel expert. Fíni vo štvrťfinále bez kapitána a s hrou, ktorá nudí

Fínsky hokejista Mikael Granlund dostáva trest do konca zápasu na MS 2024.
Fínsky hokejista Mikael Granlund dostáva trest do konca zápasu na MS 2024. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|23. máj 2024 o 08:30

Program MS v Ostrave ukončí severské štvrťfinálové derby.

OSTRAVA. Od zavedenia súčasného hracieho systému MS v hokeji sa hráčom Švédska prvýkrát podarilo prejsť základnou skupinou bez straty bodu.

Veľmi blízko k tomu boli v roku 2018, ale o jeden bodík ich po víťazstve po predĺžení pripravil tím pod vedením Craiga Ramsayho. 

Paradoxne, v Ostrave zaznamenali najtesnejšie víťazstvo proti Kazachstanu, ktorý napriek množstvu gólových šancí zdolali len 3:1. 

Mužstvo, v ktorom je 18 hráčov z NHL, vrátane hviezd ako Erik Karlsson, Victor Hedman či Lucas Raymond ukazuje svoju silu a môže napodobniť Kanadu z MS 2015, ktorá vyhrala všetky zápasy v riadnom hracom čase.

Severania odohrajú vo štvrtok posledný ostravský zápas na šampionáte a veria, že sa po ňom presunú do Prahy, kde turnaj vyvrcholí bojmi o medaily. V ceste im stojí ich najväčší rival - hokejisti Fínska.

V Košiciach to Švédi nezvládli

Boli to práve Fíni, ktorí v Košiciach zastavili Švédov na ceste za zlatým hetrikom. V 59. minúte poslal obrovitý Marko Anttila zápas do predĺženia, ktoré po 97 sekundách ukončil Sakari Manninen.

Švédi zažili sklamanie aj na ďalších troch šampionátoch, v roku 2021 dokonca šokujúco na úkor Slovenska nepostúpili do štvrťfinále. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Švédsko - Fínsko na MS v hokeji 2019

Pri pohľade na predošlé výsledky budú Švédi jasným favoritom. Ako jediní na turnaji dostali jednociferný počet gólov a majú druhú najlepšiu ofenzívu.

Naposledy zdolali Slovákov a podľa novinára Adama Johanssona pripomenuli, aké dobré výkony môžu predvádzať, keď im na zápase skutočne záleží.

Vo svojom článku pre web expressen.se Johansson napísal, že Švédi si uvedomovali, že proti Kazachstanu, Poľsku či Francúzsku im stačí hrať na 75-80 percent, ale k zápasu so Slovákmi pristúpili s plnou vážnosťou.

Hoci si už nemohli zlepšiť svoje postavenie v skupine, na vyraďovaciu časť turnaja sa chceli naladiť víťazne a zvýšiť si sebavedomie. 

Fíni od roku 2019 neskončili iba na jednom šampionáte lepšie ako Švédi.

"Je načase, aby tri korunky po niekoľkých chudobných rokoch na reprezentačnej scéne tromfli fínsky pragmatický, na obranu orientovaný a vlastne nudný hokej pod vedením Jukku Jalonena," napísal novinár. 

Totálny úlet mozgu

Okrem toho napísal, že zo súčasného fínskeho kádra by si vo švédskom tíme mohol zahrať maximálne Olli Määttä, aj to ako šiesty obranca.

Navyše, Fínom bude vo štvrťfinále chýbať Mikael Granlund, ktorý v prvých siedmich zápasoch nosil kapitánske C-čko. Útočník San José korunoval svoju frustráciu zbytočným zákrokom, ktorý má dohru.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Totálny úlet mozgu, vravel expert. Fíni vo štvrťfinále bez kapitána a s hrou, ktorá nudí