Švédsko na MS v hokeji 2021
Švédsko
MS v hokeji 2021
23.05.2021, Skupina A
0 - 1
0:0, 0:0, 0:1
Bielorusko na MS v hokeji 2021
Bielorusko

Švédi nevedia streliť gól. Mierime k historickej potupe, upozorňujú odborníci

Momentka zo zápasu Švédsko - Bielorusko na MS v hokeji 2021.
Momentka zo zápasu Švédsko - Bielorusko na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|23. máj 2021 o 19:15

Švédi od roku 1992 vo štvrťfinále MS nechýbali.

RIGA, BRATISLAVA. Roky patrili aj v rámci tímov silnej šestky k tým silnejším tímom na veľkých podujatiach. Od roku 1992 Švédi na majstrovstvách sveta vo štvrťfinále ani raz nechýbali.

Pričom priamo cez prvé kolo vyraďovacej časti neprešli od roku 2000 len päťkrát. Za to obdobie 12-krát vybojovali medaily, z toho štyri razy získali zlato. 

Na šampionáte v Rige však švédsky tím pôsobí nepresvedčivým dojmom. Prehral oba úvodné zápasy. Najskôr s Dánmi 3:4 a v nedeľu nečakane aj s Bielorusmi 0:1. 

„Smerujeme k najväčšiemu fiasku v histórii,“ komentoval prehru s Bielorusmi denník Aftonbladet.

Švédi rovnako ako v prípade Dánov (11:0) mali pred turnajom s Bielorusmi bezchybnú bilanciu na majstrovstvách sveta – 8 výhier. Ani raz neprehrali. 

Bielorusi túto bilanciu zmenili vďaka jedinému gólu. V úvode poslednej tretiny zakončil peknú kombináciu German Nesterov. Strieľal už do prakticky do prázdnej bránky. 

Švédske útoky stroskotali na brankárovi Dannym Taylorovi, ktorý si pripísal pri druhom štarte za Bielorusko čísté konto. 

„Je to frustrujúce. Samozrejme každý z nás vie, že sme tieto zápasy mali vyhrať. Myslím, že sme hrali lepšie ako proti Dánom. Urobili sme veľa pozitívnych vecí, len sa nám nedarilo streliť gól.

Keď sme si vypracovali šance, tak nám však chýbal pokoj,“ hovoril pre švédsku televíziu obranca Henrik Tömmernes.

Rakell: Ešte nie je koniec

Švédske médiá píšu o fiasku a prepadáku. Hráči to nevidia až tak negatívne. 

„Odohrali sme dva vyrovnané zápasy. Proti Bielorusom sme skoro celý zápas mali puk pod kontrolou, mali sme veľa šancí, len sa nám nepodarilo streliť gól. Bohužiaľ, to rozhodlo,“ vravel Rickard Rakell. 

„Sú to nepríjemné prehry, ale nie je to koniec majstrovstiev. Je na nás, aby sme s tým niečo urobili. Nevzdávame sa. Ďalší zápas musíme určite vyhrať,“ dodal Rakell, útočník Anaheimu. 

Švédi prestrieľali Bielorusov 32:22. Mali dostatok šancí na to, aby si pripísali trojbodovú výhru.

Denník Aftonbladet pripomína, že odkedy sa na majstrovstvách sveta hrá vyraďovacia časť turnaja od roku 1992, Švédi ešte nikdy vo štvrťfinále nechýbali. „Teraz mierime k tomu, že prvý raz tam nebudeme,“ píše Aftonbladet.

Cieľom tímu vraj môže byť maximálne zabojovať o štvrtú priečku v A-skupine. „Je ťažko predstaviteľné, že by Rusko, Česko či Švajčiarsko takto ľahko stratilo body. A Slováci majú v tíme Cehlárika s Hrivíkom a všetci dobre vieme, čo dokážu,“ dodáva Afronbladet. 

Pri zakončení zbytočne kombinujú 

Tréner Johan Garpenlov verí, že jeho tím môže zvyšné zápasy vyhrať.

„Máme na to, aby sme v ostatných zápasoch zvíťazili. Aj proti Čechom či Švajčiarom. Ak budeme hrať ako tím a budeme sa držať nášho systému. Čo nám nefunguje? Strieľanie gólov. Hráči pri zakončení príliš vymýšľali. Musíme hrať jednoduchšie,“ vravel Garpenlov na tlačovej konferencii. 

Švédi sú po dvoch zápasoch na 6. mieste A-skupiny. Ich najbližším súperom budú Švajčiari. 

Bielorusi mali pritom smolu, pretože dohrávali zápas bez obrancu Jevgenija Lisovca. V 10. minúte pri mantineli nešťastne stúpil korčuľou na puk, nohy sa mu pošmykli a on bez cudzieho zavinenia spadol na ľad.

Náraz bol zrejme silný, Lisovec ostal ležať bez pohnutia. Z ľadu ho odniesli na nosidlách. Podľa informácií švédskej televízie SVT by však mal byť v poriadku. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Švédi nevedia streliť gól. Mierime k historickej potupe, upozorňujú odborníci