21. deň na EURO: Tri mačiatka postúpili po penaltách, Holanďan dal gól po 3385 dňoch

Vyrovnávajúci gól Stefana de Vrija vo štvrťfinále Holandsko - Turecko na EURO 2024.
Fotogaléria (20)
Vyrovnávajúci gól Stefana de Vrija vo štvrťfinále Holandsko - Turecko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|7. júl 2024 o 07:05

V druhom semifinále sa stretnú Anglicko a Holandsko.

BRATISLAVA. Nezáživný futbal a minimum rizika. Anglická futbalová reprezentácia na EURO 2024 zatiaľ fanúšikov nenadchla. Zverenci Garetha Southgatea napriek tomu sú už v semifinále.

Vo štvrťfinále v Düsseldorfe remizovali so Švajčiarskom 1:1 a v penaltovom rozstrele nezaváhali ani raz.

Oveľa viac vzrušenia priniesol zápas medzi Holandskom a Tureckom, ktorý, obzvlášť poslednej dvadsaťminútovke, pripomínal tie najlepšie kovbojky. Napokon plakali Turci, kým Holandsko po víťazstve 2:1 môže naďalej snívať svoj zlatý sen.

Zase raz anglická nuda

Ak existujú paralelné vesmíry, v niekoľkých z nich Jude Bellingham loptu netrafil, alebo David Strelec loptu trafil ešte lepšie, lopta sa neodrazila na hlavu Harryho Kanea a Peter Pekarík z voleja skóroval. V týchto paralelných vesmíroch nastúpilo v sobotňajšom štvrťfinále v Düsseldorfe proti Švajčiarsku Slovensko.

V tom našom vesmíre však Belligham loptu trafil, lob Strelca išiel vedľa, lopta sa ocitla na hlave Kanea a z Pekaríkovej šance gól nebol a tak Gareth Southgate mohol viesť Anglicko aj v stom zápase.

Jeden švajčiarsky fanúšik si na zápas pripravil transparent: „Myslia si, že sú“ – tu bol nalepený obrázok s tromi levmi ako narážka na prezývku anglického národného tímu –, „no v skutočnosti sú“ – nasledoval obrázok s troma mačiatkami.

Akokoľvek trefný nápad to bol, švajčiarsky priaznivec pravdu nemal. Na mačiatka je radosť sa pozerať. Na anglickú reprezentáciu práve naopak.

Najlepšie spravili tí, ktorí zápas zapli len na druhý polčas predĺženia. Mierne vzrušenie priniesla aj etapa medzi 75. a 80. minútou.

Švajčiari viedli gólom Breela Embola, ktorý trafil zblízka, no o päť minút prišlo vyrovnanie z kopačky Bukaya Saku, ktorý strelou z diaľky mieril presne k žrdi.

Hra sa znovu ožila až v druhom dejstve predĺženia, niekoľko zákrokov musel ukázať Yann Sommer.

Švajčiari mohli rozhodnúť, keď striedajúci Xherdan Shaqiri najprv trafil spojnicu žrde a brvna priamo z rohového kopu a strelu ďalšieho náhradníka Mohameda Amdouniho vyrazil Jordan Pickford.

Fotogaléria zo zápasu Anglicko - Švajčiarsko vo štvrťfinále EURO 2024

Bezchybní Angličania

Dlhé roky platilo, že Angličania nevedia zvládnuť penaltové rozstrely (svoje o tom vie aj reprezentačný tréner Gareth Southgate).

Keď sa už zdalo, že sa tejto povesti zbavia, prišlo finále EURO 2020, ktoré Anglicko prehralo po rozstrele. Proti Taliansku vtedy nepremenili pokutový kop Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka.

Prví dvaja sa na šampionát do Nemecka ani nedostali, Saka však bol v zápase so Švajčiarskom kľúčovým hráčom a tentoraz nezaváhal ani z bieleho bodu. Pevné nervy mali aj jeho spoluhráči, kým u Švajčiarov chyboval hneď prvý exekútor, Manuel Akanji.

Jeho strelu zneškodnil brankár Jordan Pickford, ktorý mal na svojej fľaši nalepený ťahák.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»21. deň na EURO: Tri mačiatka postúpili po penaltách, Holanďan dal gól po 3385 dňoch