Štefko: Deň pred pretekmi sa treba dobre vyspať

Favoriti MMM sa predstavili v piatok na tlačovej konferencii.
Favoriti MMM sa predstavili v piatok na tlačovej konferencii. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Patrik Fotta, Judita Čermáková|6. okt 2018 o 00:00

Maratóncov čaká v Košiciach slnečné počasie.

Predstavili Maratóncov v Košiciach: fotogaléria

5.10.2018

KOŠICE. Podľa posledných predpovedí by malo v nedeľu počas 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach počasie priať viac divákom ako samotným účastníkom.

Očakávajú sa teploty okolo 18 – 20 stupňov a jasná obloha.

„Počasie vyzerá byť zatiaľ fajn, najmä pre ľudí, ktorí pripravujú okolie trate. Určite aj na Expe je lepšia nálada, keď je krajšie počasie. Samozrejme v nedeľu by sme si pre pretekárov želali nejaký mráčik. Zatiaľ vyzerá, že bude fúkať slabý južný vietor, takže podmienky by mohli byť celkom ideálne. Veríme, že teplota príliš nestúpne. Potrebujeme, aby sa to aspoň do jedenástej hodiny udržalo pod 20 stupňov,“ povedal riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Sahajda zápasí s virózou

Organizátorom sa podarilo na preteky zlanáriť viacero kvalitných bežcov, ktorí by sa mohli pokúsiť o pokorenie traťového rekordu.

„U žien to bude veľmi zaujímavé, sám som zvedavý ako sa budú preteky vyvíjať. Stáva sa, že pokiaľ sa jedna bežkyňa odpúta, ostatné ju nasledujú, len aby im neutiekla, takže je to viac intuitívne.

U mužov sa predpokladá väčšia kompaktnosť. Myslím si, že aj tí, ktorí majú osobák 2:10 si trúfnu začať s tempom na konečný čas 2:08, takže uvidíme, ako im to pôjde,“ skonštatoval Koniar.

V boji o slovenské prvenstvo nemá riaditeľ pretekov svojho favorita, no hlavný súboj očakáva medzi košickými bežcami Tiborom Sahajdom a Jozefom Urbanom.

„Ťažko niekoho favorizovať. Tibor trochu zápasí s menšou virózou, takže sa ho snažíme dať dokopy. Papierovo je miernym favoritom Sahajda, ale v cieli to môže byť aj úplne inak. Myslím si, že to bude veľmi vyrovnané a ja osobne to želám obidvom rovnako,“ uviedol Koniar.

Vlaňajší víťaz chce pokoriť traťový rekord

Do Košíc prijal pozvanie aj posledný slovenský víťaz MMM Róbert Štefko, ktorý prezradil, čo odporúča bežcom pár dní pred štartom.

„Dôležité je sa dobre vyspať, najesť a už len vyložiť si nohy a dúfať, že bude dobré počasie,“ pousmial sa Štefko a dodal: „Každý určite verí, že v príprave urobil všetko pre to, aby podal najlepší výkon. Myslím si, že Tibor Sahajda má trochu smolu, že tesne pred pretekmi nie je zdravotne úplne fit a rozhodne to nie je pre neho dobrá správa. Maratón je dlhý beh a bude to mať strašne ťažké.“

Vzhľadom na fakt, že v posledných rokoch chodí do Košíc silná zostava afrických bežcov je takmer nereálne, že by sa v budúcnosti mohol z celkového prvenstva tešiť Slovák.

„S Afričanmi sa behá strašne ťažko, keďže všetci sú schopní podávať fantastické výkony. Pokiaľ do Košíc budú chodiť títo bežci, pre Európanov to bude veľmi ťažké ich predbehnúť. V ročníku, keď som zvíťazil sa ešte bežalo bez afrických atlétov, ak sa dobre pamätám. S nimi je šanca na úspech pre niekoho iného zakopaná,“ vyjadril sa Štefko.

Vlaňajší titul medzi mužmi prišiel do Košíc obhájiť Keňan Reuben Kiprop Kerio, ktorý si trúfa svoj minuloročný čas 2:08:12 vylepšiť.

„Prišiel som dobre pripravený a mojím cieľom je zlepšiť svoj osobný rekord. Pokiaľ na to budú dobré podmienky, pokúsim sa aj o zdolanie traťového rekordu,“ skonštatoval Kerio.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Štefko: Deň pred pretekmi sa treba dobre vyspať