Jeden prišiel o obličku, ďalší kompenzuje Jokiča. Srbi prevalcovali kvalitu NBA

Srbskí basketbalisti sa radujú z postupu do finále MS v basketbale.
Srbskí basketbalisti sa radujú z postupu do finále MS v basketbale. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|8. sep 2023 o 15:00

Srbsko je príjemným prekvapením tohtoročných MS v basketbale.

PASAY, BRATISLAVA. Žiaden Nikola Jokič, Vasilije Micič či Miloš Teodošič. Bez týchto mien nikto od Srbov nečakal, že by si na tohtoročných majstrovstvách sveta v basketbale mohli zahrať o zlato. 

Nakoniec sa im to podarilo. V semifinálovom strete zdolali jedného z horúcich favoritov na zlato od prvého dňa turnaja Kanadu.

Pred rokom prišlo srbské fiasko v podobe skorého vypadnutia už v osemfinále na EuroBasket 2022. Tentokrát si to chceli vynahradiť, čo sa im už teraz podarilo. Medailu majú istú.

Kanadský tím mal na šampionáte mnohé mená z NBA, ani tie však nestačili na skvelú tímovú hru Srbska.

Kde sa stala chyba?

Kanaďania zdolali v druhom kole turnaja Španielov a neskôr vo štvrťfinále Slovincov, a to aj vďaka svojej fyzickej hre. Tá však bola zrazu proti Srbom nefunkčná.

Kanada je pre mňa najlepším obranným tímom na turnaji. Ale ani my nie sme v obrane zlí,” zdôraznil po zápase tréner Srbska Svetislav Pešič.

VIDEO: Radosť srbských basketbalistov po postupe do finále

Tí majú druhú najlepšiu ofenzívu na turnaji. V priemere strieľajú 97,7 bodu na zápas. Srbi majú najpresnejšie ruky na turnaji, keďže sa môžu pochváliť 56-percentnou úspešnosťou streľby. Navyše strácajú v priemere len desať lôpt na duel, čo je tretie najnižšie číslo spomedzi všetkých tímov na turnaji.

V stretnutí proti Kanade mal v zostave Srbska najmenšiu minutáž na palubovke Filip Petrušev (9:48). Najviav priestoru dostal Nikola Milutinov (30:12).

Bolo fascinujúce sledovať ako kouč Pešič pracoval s celou súpiskou. Každý hráč sa tak podieľal na víťazstve. Na opačnej strane kouč Kanady Jordi Fernandez využíval primárne svoju favorizovanú sedmičku hráčov z NBA.

Nie je čas rozprávať sa o Jokičovi

Srbi mali pod košom navrch. Na turnaji im síce chýba v útočnej sile Jokič, no možno jeho absencia dala príležitosť ukázať sa Nikolovi Milutinovovi. Práve on má vďaka tomu v tíme väčšiu úlohu ako v minulosti.

Tento 212 centimetrov vysoký pivot priemeruje na turnaji 13 bodov a 9 doskokov na zápas. Je určite platnejším hráčom do obrany, ako by bol Jokič.

Nikola Milutinov (33) oslavuje postup cez Kanadu do finále.
Nikola Milutinov (33) oslavuje postup cez Kanadu do finále. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)

Ukázal to najmä vo štvrťfinálovom stretnutí proti Litve, kde strážil hviezdneho Jonasa Valančiunasa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Jeden prišiel o obličku, ďalší kompenzuje Jokiča. Srbi prevalcovali kvalitu NBA