Španielov na úvod preveria Česi. Vieme, čo môžeme čakať, tvrdí Pedro

Španielom nevyšla generálka na európsky šampionát, stále však patria k najväčším favoritom.
Španielom nevyšla generálka na európsky šampionát, stále však patria k najväčším favoritom. (Autor: SITA/AP)
SITA|12. jún 2016 o 10:20

Španieli majú v kádri päť hráčov, ktorí sa tešili z oboch posledných triumfov na ME.

TOULOUSE. V pondelok sa do akcie na majstrovstvách Európy vo Francúzsku dostanú aj obhajcovia titulu Španieli, ktorých v základnej D-skupine od 15.00 h na štadióne v Toulouse preveria Česi. Tieto dve krajiny nehrali proti sebe takmer päť rokov, naposledy sa stretli v kvalifikácii o postup na ME 2012 - 7. októbra 2011 Česko doma prehralo 0:2.

V ére samostatnosti si českí reprezentanti zahrali proti Španielsku dokopy štyrikrát s bilanciou jedna remíza, tri prehry a skóre 1:5. Jediným úspešným českým strelcom je z 25. marca 2011 Jaroslav Plašil, ktorý sa nachádza aj v súčasnom kádri trénera Pavla Vrbu.

Ani jeden z tímov neuspel v generálke na tohtoročný európsky šampionát. Španieli prekvapujúci podľahli 0:1 Gruzíncom, ktorých vedie slovenský tréner Vladimír Weiss, Česi zasa nestačili na Kórejskú republiku 1:2.

Čo sa týka súťažných zápasov, zverenci španielskeho kouča Vicenteho del Bosqueho ťahajú šnúru ôsmich víťazstiev. Naposledy v ostrom meraní síl nestačili na Slovensko v pamätnom žilinskom dueli 9. októbra 2014.

Ladislav Krejči verí, že Ćesko môže porazit Španielsko, musí však premienať šance.
Ladislav Krejči verí, že Ćesko môže porazit Španielsko, musí však premienať šance. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)

"Napriek prehre s Gruzínskom patrí Španielsko stále medzi favoritov turnaja. V zápase proti nim sa nám musí podariť všetko. Španieli musia mať trochu smoly a my zasa šťastie. Každý musíme odviesť stodvadsať percent. Proti Španielsku sa počíta každý bod," povedal pre iDnes.cz český obranca Roman Hubník.

"Generálku Španielov proti Gruzíncom som nevidel. Pozrel som sa iba na štatistiky nebezpečných útokov a tam malo jasne navrch Španielsko. Gruzínsko využilo jeden z brejkov, zatiaľ čo Španielsko svoje šance pozahadzovalo. Keď sa vám naskytne šanca proti takému tímu, tak ju musíte premeniť. Ťažko môžete čakať, že si vytvoríte päť tutoviek na zápas," dodal Ladislav Krejčí.

Španielsko vyhralo predchádzajúce dve majstrovstvá Európy a vo Francúzsku zabojuje o hetrik. Káder "červenej fúrie" však prešiel prestavbou, čo si vyžiadalo daň pred dvoma rokmi na MS v Brazílii, kde Španieli šokujúco nepostúpili zo základnej skupiny.

"Na Čechov sme sa dobre pripravili a vieme, čo od nich môžeme očakávať. Bude to veľmi náročný fyzický súboj. Sme sústredení a myslím si, že sa nachádzame v dobrej forme," povedal Pedro Rodríguez na sobotňajšej tlačovej konferencii.

Pedro vie, čo od Česka môžu Španieli čakať.
Pedro vie, čo od Česka môžu Španieli čakať. (Autor: SITA/AP)

"Neviem, ako budú hrať Česi, my sa musíme pozerať na seba. Vieme si rýchlo prihrať loptu a na dva dotyky sa dostať k bránke. Je veľmi ťažké hrať proti nám na víťazstvo," zakončil Koke.

Španieli majú v kádri päť hráčov, ktorí sa tešili z oboch posledných triumfov na ME. Sú nimi Andrés Iniesta, Iker Casillas, Sergio Ramos, David Silva a Cesc Fábregas. Pondelkový zápas Španielska s Českom bude pískať Poliak Szymon Marciniak.

Na čiarach mu budú pomáhať krajania Pawel Sokolnicki a Tomasz Listkiewicz. Štvrtým rozhodcom bude Bielorus Alexej Kulbakov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Španielov na úvod preveria Česi. Vieme, čo môžeme čakať, tvrdí Pedro