Phelpsovi ostal už len jeden rekord. Milák je veľmi skromný, tvrdí Nagy

Richard Nagy.
Richard Nagy. (Autor: TASR)
SITA|30. júl 2019 o 16:13

Slovenského reprezentanta mrzí školácka chyba.

BRATISLAVA. Slovenský reprezentant v plávaní Richard Nagy má za sebou účasť na svojom štvrtom svetovom šampionáte. Z kvarteta Slovákov dosiahol v kórejskom Kwangdžu najlepšie umiestnenia, no spokojný rozhodne nebol.

V rozhovore pre SITA sa vyjadril, že ho mrzí najmä diskvalifikácia v polohových pretekoch na 400 m, kde ašpiroval na splnenie A-limitu pre budúcoročné olympijské hry v Tokiu.

V posledný deň šampionátu sa dopustil školáckej chyby, ktorá sa mu nestáva ani na tréningoch.

Olympiádu ešte istú nemá

Dôvodom diskvalifikácie bola nevydarená obrátka zo znakárskej na prsiarsku časť pretekov.

Bolo neskutočné ich sledovať. Prekonali Phelpsove časy, ktorému tak zostal už len jeden svetový rekord. Za desať rokov ho skoro úplne 'vymazali', ale muselo byť neskutočné vidieť aj jeho v najlepšej forme. Dnes nikto nemá taký záber disciplín ako mal Phelps.


Richard Nagy

"Pri obrátke sa nemôžete pretočiť úplne na brucho, maximálne do 90-stupňového uhla a ja som to trošku pretočil viac. Rozhodca to videl a diskvalifikovali ma. Mal som si to lepšie postrážiť, zrejme som nebol dostatočne sústredený.

Už to mám tak naučené, že by sa mi to nemalo stávať. Spravil som ich už asi tisíc a teraz mi jedna nevyšla práve na majstrovstvách sveta," skonštatoval rodák zo Želiezoviec.

Nagy sa na polohové preteky najviac koncentroval, keďže obhajoval ôsme miesto z MS v Budapešti 2017. Absolvoval prípravu v Turecku, kde si miestne podmienky na tréning pochvaľoval. Súťaž na svetovom šampionáte mu však nevyšla, a tak miestenku v Tokiu stále nemá vo vrecku.

"Ak chcem mať istotu účasti na olympiáde, musím zaplávať ešte lepšie. Najbližšie k tomu mám práve v 'polohovke'. Dá sa postúpiť aj s B-limitom, ale to nie je isté a musíte čakať do poslednej chvíle," pokračoval Nagy.

Napriek neúspechu cíti progres

V Kwangdžu potešilo 26-ročného plavca aspoň zlepšenie slovenského rekordu na 200 m motýlik. Dosiahol čas 1:59,29 min, ktorým prekonal dovtedajší najlepší zápis Marcela Géryho z roku 1986.

"Som rád, že som plával pod dve minúty. Pre mňa je to doplnková disciplína, takže si z toho veľkú hlavu nerobím. Je to pekné, že je to slovenský rekord. Je to krok dopredu, ale ak by som chcel byť vyššie, respektíve byť konkurencieschopný na majstrovstvách sveta, musím plávať oveľa rýchlejšie," povedal Nagy, ktorý spomenutým časom dosiahol B-limit na OH 2020.

Hoci majstrovstvá sveta Richardovi Nagyovi nevyšli, oproti minulému roku je badať výkonnostný progres. "V apríli som plával celkom dobre, čo bol prvý vrchol sezóny. Dúfam, že sa budem naďalej zlepšovať," skonštatoval a následne prezentoval aj jeho plány na najbližšie dni.

"Teraz mám prázdniny. Idem si na chvíľu oddýchnuť od plávania. Ťahal som to sedem mesiacov, teraz si dám nejaké dva-tri týždne pauzu. Do bazéna sa vrátim až v septembri a sústredím sa na majstrovstvá Európy v krátkom bazéne, ktoré budú v zime v škótskom Glasgowe."

Phelpsovi ostal už len jeden rekord

Slovenskému plavcovi neušlo ani prekonanie dvoch svetových rekordov, ktoré ešte donedávna držal legendárny Michael Phelps.

V Južnej Kórei ho pokoril najskôr 19-ročný Maďar Kristóf Milák na 200 m motýlik a následne na polovičnej trati stanovil hodnotu nového svetového rekordu Caeleb Dressel.

"Bolo neskutočné ich sledovať. Prekonali Phelpsove časy, ktorému tak zostal už len jeden svetový rekord. Za desať rokov ho skoro úplne 'vymazali', ale muselo byť neskutočné vidieť aj jeho v najlepšej forme. Dnes nikto nemá taký záber disciplín ako mal Phelps.

Milák je veľmi skromný chlapec, vždy sa pozdraví. Pôsobí tak, že ani päť korún by ste na neho nedali a potom skočí do vody a doslova tam lieta," vyjadril sa v rozhovore pre SITA Richard Nagy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Tokio 2021»Phelpsovi ostal už len jeden rekord. Milák je veľmi skromný, tvrdí Nagy