Slovenky sú v najslabšom koši, žreb im môže prisúdiť aj Češky

Barbora Königová strieľa gól v barážovom súboji proti Srbsku.
Barbora Königová strieľa gól v barážovom súboji proti Srbsku. (Autor: TASR)
TASR|11. aug 2021 o 11:40

Na MS sa predstavia po dlhých 26 rokoch.

BRATISLAVA. Slovenské hádzanárky figurujú pred štvrtkovým žrebom základných skupín MS 2021 v Španielsku vo výkonnostne najslabšom štvrtom koši. Nasadenie zverejnila Medzinárodná hádzanárska federácia IHF.

Žreb je na programe od 21.30 h v meste Castellón de la Plana a Slovenský zväz hádzanej (SZH) na ňom bude zastupovať jeho prezident Jaroslav Holeša.

Slovenky sa na šampionáte predstavia po udelení voľnej karty, ktorú od IHF dostali spolu s Poľskom. Obe krajiny neuspeli v baráži o postup na MS.

Pre Slovenky to bude prvý štart na vrcholnom podujatí po siedmich rokoch, keď sa zúčastnili na majstrovstvách Európy 2014 v Maďarsku a Chorvátsku.

Na svetovom šampionáte budú účinkovať druhýkrát v ére samostatnosti, od ich doteraz posledného štartu uplynulo už 26 rokov - na šampionáte v Rakúsku a Maďarsku skončili v roku 1995 dvanáste.

Vo štvrtom koši budú slovenské hádzanárky spolu so Slovinskom, Poľskom, Kongom a ďalšími zatiaľ nešpecifikovanými zástupcami Ázie i Južnej a Strednej Ameriky. S nimi sa zverenky Pavla Streichera v základnej skupine nestretnú.

V elitnom prvom koši sú úradujúci majster sveta Holandsko, úradujúci majster Európy Nórsko, domáce Španielsko, úradujúci olympijský víťaz Francúzsko, Chorvátsko, Dánsko, Ruská hádzanárska federácia a Nemecko.

Svetový šampionát sa uskutoční od 2. do 19. decembra 2021, dejiskami budú Castellón, Granollers, Llíria a Torrevieja. Premiérovo sa na ňom predstaví až 32 družstiev, žreb ich rozdelí do ôsmich štvorčlenných základných skupín.

Nasadenie tímov pred žrebom MS 2021:

1. kôš: Holandsko, Nórsko, Španielsko, Francúzsko, Chorvátsko, Dánsko, Ruská hádzanárska federácia, Nemecko

2. kôš: Čierna Hora, Maďarsko, Švédsko, Ázia 1, Ázia 2, Rumunsko, Srbsko, Rakúsko

3. kôš: Angola, Južná a Stredná Amerika 1, Južná a Stredná Amerika 2, Kamerun, Česko, Tunisko, Severná Amerika a Karibik 1, Ázia 3

4. kôš: Ázia 4, Slovensko, Slovinsko, Ázia 5, Ázia 6, Kongo, Južná a Stredná Amerika 3, Poľsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovenky sú v najslabšom koši, žreb im môže prisúdiť aj Češky