Slováci sa trápili aj s Talianmi, víťazný gól strelil mladý útočník

Momentka zo zápasu Slovensko - Taliansko na MS v hokeji 2022.
Momentka zo zápasu Slovensko - Taliansko na MS v hokeji 2022. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|21. máj 2022 o 21:39 (aktualizované 21. máj 2022 o 22:05)

Slovensko dnes zdolalo Taliansko na MS v hokeji 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2022 - skupina A

Taliansko - Slovensko 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)

Góly: 45. Trivellato (S. Kostner) - 11. Krištof (Tatar, Slafkovský), 20. Sýkora (Slafkovský, Tatar), 50. Tamáši (Ivan, Lantoši).

Rozhodovali: Ansons (Lot.), Rohatsch (Nem.) - Constantineau (Fr.), Zunde (Lot.), vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 3442 divákov.

Taliansko: Bernard - di Perna, Trivellato, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Spornberger - Petan, S. Kostner, Sanna - Frigo, Mantenuto, McNally - Frank, D. Kostner, Hannoun - Insam, Traversa, Deluca - Mantinger

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec, Rosandič - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - Sýkora, Kollár, Lunter

HELSINKI. Slovenskí hokejisti vyhrali svoj tretí zápas na svetovom šampionáte 2022. V Helsinkách zdolali v sobotňajšom dueli hráčov Talianska 3:1.

Zápas mali pod kontrolou, nedopúšťali sa zbytočných chýb a súpera prestrieľali. Zatiaľ to bol najjednoznačnejší zápas z pohľadu slovenského tímu na turnaji.

Taliansko však nebol súper, ktorý by tímu Craiga Ramsayho kládol vážne prekážky a mohol ho svojou kvalitou potrápiť. Naopak, Slováci mali ďaleko viac možností na gól, ako dokázali využiť.

Dôležitý druhý gól strelil päť sekúnd pred koncom prvej tretiny Adam Sýkora. Vo veku 17 rokov a 256 dní sa stal najmladším strelcom Slovenska v histórii MS.

Po prieniku do útočného pásma z priestoru ľavého kruhu trafil nad lapačku talianskeho brankára. „Sú to neuveriteľné pocity. Dúfam, že v tomto budeme pokračovať,“ tešil sa z gólu útočník Nitry.

Slovenskí hráči boli aktívni aj v ďalšom priebehu zápasu, dokázali si vytvoriť šance, no gólovo presadiť sa im dlho nedarilo. Šance na zvýšenie skóre mali Takáč, Regenda, Slafkovský aj Fehérváry.

„Škoda, že sme nevyužili šance, pretože sme ich mali. Potrebujeme zvýšiť náskok. Aj keď je pravda, že Taliani sa do vyložených šancí nedostávajú,“ hovoril v druhej tretine spolukomentátor RTVS Vladimír Országh.

V záverečnej tretine Taliani v presilovke znížili.

„Toto by mal byť budíček pre našich hráčov. Už v prvej tretine sme mali šťastie, keď v podobnej situácii trafili Taliani tyčku,“ doplnil Országh.

Na 3:1 zvýšil Alex Tamáši, keď využil presilovú hru.

Po siedmich zápasoch A-skupiny sú slovenskí hokejisti na piatej priečke. V skupine odohrajú posledný zápas proti Dánsku (utorok 24. mája o 15.20 h).

Pozrite si tiež kompletný program turnaja a aktuálne tabuľky.

Tabuľka skupiny A na MS v hokeji 2022

Priebeh zápasu Taliansko - Slovensko na MS v hokeji 2022

I. tretina:

V úvode sa hral vlažný hokej. Slováci sa snažili tvoriť, ale príliš im to nešlo a šance nemali. Na druhej strane nemal prácu ani Húska.

Prvá väčšia možnosť sa zrodila v 8. minúte, keď Fehérváry potiahol puk až za bránku, odkiaľ prihral Sýkorovi, ale ten nepretlačil puk za Bernardov chrbát.

Vzápätí preveril brankára aj Ivan. Aktivita Slovenska sa zvýšila a v 11. minúte priniesla prvý gól. Bernard vyrazil Slafkovského strelu betónom, Tatar sa k dorážke nedostal, Krištof už áno a pripísal si prvý gól na šampionáte.

Útočník Michal Krištof prekonáva talianskeho brankára Andreasa Bernarda.
Útočník Michal Krištof prekonáva talianskeho brankára Andreasa Bernarda. (Autor: TASR)

V 16. minúte Roman vysunul Takáča do nájazdu, ale jeho blafák medzi betóny neprešiel. Druhá lajna hýrila aktivitou a v 19. minúte mal ďalšiu šancu Takáč, no opäť prehral súboj s Bernardom a jeho následná dorážka mierila nad.

Slováci sa predsa dočkali druhého gólu ešte pred prestávkou.

Slafkovský potiahol puk do pásma, prihral vľavo rozbehnutému Sýkorovi a sedemnásťročný mladík trafil do vinkla. Stal sa tak najmladším reprezentačným strelcom na MS v histórii.

II. tretina:

Tretí gól mal na hokejke Fehérváry, ktorý však v úvode druhého dejstva nedorazil puk do odkrytej bránky.

Vzápätí prišiel zbytočný faul Lantošiho a Taliani takmer znížili. Mantenuto trafil žŕdku a Húska potom nepustil jeho spoluhráčov k dorážkam.

Ramsayho zverenci mali v ďalších minútach viac z hry a na Bernarda mierila jedna strela za druhou. Veľkú šancu mal po dobrej práci pri mantineli a krížnej prihrávke Sýkoru Kollár, ale nepodarilo sa mu vystreliť z prvej a taliansky brankár sa stihol presunúť.

v 30. minúte išiel na trestnú Gliram, ale Slovákom prvá presilovka v zápase vôbec nevyšla a Bernarda neohrozili. Duel sa nehral v príliš vysokom tempe, Slováci sa snažili tvoriť, ale Taliani ich do vyložených šancí nepúšťali a sami sa dostávali do útočného pásma len sporadicky.

V 36. minúte prišla ďalšia presilovka Ramsayho družiny. Zvládli ju už lepšie a tretí gól mohol pridať po peknej akcii Liška, no Bernard si poradil. Neujal sa ani pokus Regendu a tak v druhej tretine gól nepadol.

III. tretina:

Slovákom nevyšla ani tretia presilovka v zápase, ktorá sa skončila už po 33 sekundách, keď zahákoval Slafkovský. Naopak, Taliani dokázali v dohrávanej početnej výhode znížiť zásluhou Trivellata - 1:2.

Ramsayho zverenci sa však rýchlo vrátili do dvojgólového vedenia. V 50. minúte im už konečne vyšla početná výhoda a Tamáši z dorážky upravil na 3:1. Krátko predtým sa strhla šarvátka, Regenda zložil na ľad Petana.

Slovenský útočník Alex Tamáši (číslo 25) skóruje v zápase proti Taliansku na MS v hokeji 2022.
Slovenský útočník Alex Tamáši (číslo 25) skóruje v zápase proti Taliansku na MS v hokeji 2022. (Autor: TASR/AP)

Obaja išli na trestnú lavicu. Slováci potom zvládli oslabenie a v ďalších minútach Talianov k ničomu nepúšťali. Štvrtý gól mohol pridať v 55. minúte Takáč, ale opäť nevyspel na Bernarda.

Ten išiel na striedačku už 2:28 min pred koncom a Taliani hrali so šiestimi hráčmi. Slováci si však záver bez problémov postrážili a pripísali si veľmi dôležité tri body.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Slováci sa trápili aj s Talianmi, víťazný gól strelil mladý útočník