Slovenky zostali v hre o postup na ME, víťazstvo sa nerodilo ľahko

Slovenská basketbalistka Miroslava Mištinová v zápase proti Švajčiarsku.
Slovenská basketbalistka Miroslava Mištinová v zápase proti Švajčiarsku. (Autor: TASR)
TASR|9. feb 2023 o 20:50

Najlepšou strelkyňou zápasu bola Miroslava Mištinová.

Kvalifikácia ME v basketbale žien 2023

Slovensko - Švajčiarsko 78:50 (38:31)

Zostava a body Slovensko: Mištinová 17, Oroszová, Páleníková a Stašová po 10, Jakubcová 7 (Remenárová 7, Tarkovičová 5, Svetlíková 4, Havranová 3, Buknová a Martišková po 2, Moravčíková 1)

Najviac bodov Švajčiarska: Herminjardová 14, Favreová 12, Hatchová 11

Rozhodovali: Anderssonová (Fín.), Mavisu (Tur.), Kucharski (Poľ.), 800 divákov

TH: 15/11 – 9/8, fauly: 15 - 14, trojky: 7 - 2

štvrtiny: 15:18, 23:13, 23:9, 17:10

PIEŠŤANY. Basketbalistky Slovenska zvládli svoje predposledné vystúpenie v H-skupine kvalifikácie ME 2023. Nad Švajčiarskom zvíťazili v Piešťanoch jednoznačne 78:50 a zostali v hre o postup na finálový turnaj.

K tretiemu víťazstvu v skupine ich najvýraznejšie potiahla Miroslava Mištinová, autorka 17 bodov. Zverenky Juraja Suju zostali v tabuľke na druhej pozícii.

Slovenky majú pred sebou ešte posledné vystúpenie, v nedeľu 12. februára o 19.00 h nastúpia opäť v Piešťanoch proti Luxembursku.

Tabuľka skupiny H

Priebeh zápasu Slovensko - Švajčiarsko

I. polčas:

Od úvodného rozskoku sa hralo vo svižnom tempe, no tímy sa nevedeli výraznejšie strelecky chytiť. Na slovenskej strane bola jasnou líderkou na palubovke Oroszová, ale potom prišla séria chýb.

Zo stavu 5:10 zo švajčiarskeho pohľadu sa súperky dostali do vedenia 16:10. Opäť Oroszová prerušila bodové čakanie, ale ani ona nezabránila tomu, že Slovensko prehralo prvú štvrtinu 15:18.

Švajčiarky sa potom začali nebezpečne vzďaľovať a preto mimoriadne dôležitá bola posledná štvorminútovka druhej štvrtiny, v ktorej sa Slovenky nadýchli k 14-bodovej šnúre a prvý polčas napokon vyhrali 38:31.

Slovenské basketbalové reprezentantky.
Slovenské basketbalové reprezentantky. (Autor: TASR)

II. polčas:

Sľubne začali domáce reprezentantky aj druhý polčas, k svojej šnúre pridali ďalších 6 bodov a náskok dostali cez dôležitú dvojcifernú hranicu.

To dodalo Slovensku potrebný pokoj v hre, vďaka čomu hrali s väčším pokojom. V tejto fáze bola produktívna najmä dvojica Mištinová a Stašová.

Slovenky dominovali na oboch stranách. Odrazilo sa to aj na vedení, ktoré sa dostalo cez 20-bodovú hranicu a pred štvrtou štvrtinou bol stav 61:40.

V poslednej časti dostali premiérové minúty v reprezentácii Tarkovičová so Svetlíkovou, obe sa odmenili za to prvými bodmi v „áčku“ a do streleckej listiny sa tak zapísali všetky hráčky, ktoré nastúpili.

Hlasy po zápase:

Juraj Suja, tréner SR: "Víťazstvo sa nerodilo ľahko. Každý, kto videl zápas, tak musí uznať, že Švajčiarsko bolo prvých 15-16 minút nepríjemný súper. Kým sme nedokázali ukontrolovať doskok a museli sme urobiť korekcie v obrane, tak dovtedy sme sa trápili a prehrávali o 5-7 bodov. Nebolo to ľahké, ale potom to od 16. minúty už išlo správnym smerom a všetko išlo tak, ako malo ísť.“

Terézia Páleníková, hráčka SR: "Nezačali sme úplne optimálne, ale postupne sme sa dostávali do zápasu. Vďaka tomu sme sa dopracovali k vyššiemu rozdielu a druhý polčas sme si mohli užiť."

Stella Tarkovičová, hráčka SR: "Veľmi dobré dojmy z debutu. Myslím si, že sme hrali tak, ako sme chceli a tiež sme splnili to, čo sme chceli. Potešili ma prvé body za A-tím.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenky zostali v hre o postup na ME, víťazstvo sa nerodilo ľahko