Je to unikátna partia Slovákov. Jednému sa z peňazí zatočila hlava

Slovenský futbalista Igor Žofčák v zápase proti Portugalsku v roku 2002.
Slovenský futbalista Igor Žofčák v zápase proti Portugalsku v roku 2002. (Autor: TASR)
Pavol Spál|20. jún 2022 o 16:00

Aký osud majú bronzoví Slováci? Čo dnes robia?

Futbalisti Slovenska získali na veľkom turnaji doteraz iba jedinú medailu. V roku 2002 na majstrovstvách Európy do 19 rokov v Nórsku. Súboj o bronz proti Írsku rozhodol exportným gólom Roman Jurko. Odvtedy ubehlo už dvadsať rokov. 

Bola to výnimočná generácia, veľká väčšina hráčov sa aj neskôr živila futbalom. Väčšina z nich má dnes tridsaťdeväť rokov.

Ako sa vyvíjala ich kariéra? Kto z nich do dotiahol najďalej? Čo dnes robia? 

Brankári

Peter Kostoláni

Na ME 2002 bol brankárskou jednotkou. Odchovanec Nitry a dvojča obrancu Mareka si vyskúšal angažmán v druhej lige na Cypre. Neskôr pôsobil v nižších súťažiach v Rakúsku. Ako hráč aj tréner. Dnes pôsobí ako tréner v Čeľadiciach (V. liga).

Milan Herko

Zmenil šport. Dlhé roky bol brankárskou oporou futsalovej reprezentácie. Dnes pracuje ako senior manažér na obchodnom oddelení vo vydavateľstve NMH.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ktorý z hráčov šokoval, že ukončil kariéru? Mal pritom iba 28 rokov.
  • Kto musel ukončiť kariéru pre problémy s platničkou?
  • Kto je majiteľom reštaurácie v zahraničí?
  • Komu sa zatočila z peňazí hlava?

Obrancovia

Marek Kostoláni

Krajný obranca najdlhšie pôsobil v Nitre. Vyskúšal si angažmán v Česku (Karviná), v Maďarsku (Honvéd Budapešť) či v Rakúsku. Dnes pracuje v stavebnej firme a je trénerom FC Klasov (VI. liga).

Igor Hrabáč

V pražskej Sparte sa nepresadil. Najvyššiu súťaž si zahral v drese Trenčína, Dunajskej Stredy, druhú ligu za Rimavskú Sobotu. Neskôr pôsobil v nižších súťažiach, aj v Rakúsku. Dnes je čašník v Rakúsku.

Marek Čech

Zahral si na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike 2010, vyskúšal si Premier League (West Bromwich Albion) i taliansku ligu (Bologna). Krajný obranca so šikovnou ľavačkou získal titul s bratislavským Interom, so Spartou Praha i FC Porto. Zo všetkých hráčov bronzovej generácie mal najvyššiu hodnotu na futbalovom trhu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Je to unikátna partia Slovákov. Jednému sa z peňazí zatočila hlava