V medailu verí aj Nemec. Slovenský útok bude súperom naháňať strach

Slovenskí hokejisti sa tešia po triumfe v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023.

V medailu verí aj Nemec. Slovenský útok bude súperom naháňať strach

Slovenskí hokejisti sa tešia po triumfe v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Slovenskí hokejisti sa tešia po triumfe v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Slovenskí hokejisti sa tešia po triumfe v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Samuel Tirpák|23. dec 2023 o 17:00

Otáznikom bude defenzíva, čo sa ukázalo už v príprave.

GÖTEBORG. Vlani to nevyšlo o maličký kúsok. Prichystajú Mešár, Sýkora, Dvorský, Petrovský, Štrbák, Gajan a ďalší víťazné repete? 

Slovenská hokejová reprezentácia začne v utorok 26. decembra o 12.00 svoje účinkovanie na MS do 20 rokov vo Švédsku. Zverencov Ivana Feneša považujú mnohí za čierneho koňa šampionátu, zvlášť pre nesporný ofenzívny talent mužstva.

Slovenskí hokejisti na lanských majstrovstvách sveta vypadli po tesnej štvrťfinálovej bitke s domácim kanadským výberom, ktorá sa skončila výsledkom 3:4 po predĺžení. 

Vtedy bol kapitánom obranca Šimon Nemec, ktorému sa skvelo darí v NHL v drese New Jersey Devils, a tak sa na blížiacich sa majstrovstvách sveta nepredstaví. 

Slováci si budú musieť poradiť aj bez ďalšej obrovskej hviezdy, Juraja Slafkovského. Jeho príchod bol veľmi nereálny, keďže hlavný tréner Montrealu Martin St. Louis chce, aby pravidelne hrával v NHL. 

Príchod Nemca bol reálnejší. Boli dve možnosti - buď ho povolajú do NHL, alebo ho pustia na šampionát. Dilemu rozlúsklo zranenia Dougieho Hamiltona, ktorého brilantne zaskakuje. 

A tak je kompletná zostava bez najväčších hviezd, ale stále nie bez šance. 

V tíme momentálne figuruje 26 hokejistov. Vo Švédsku z neho v sobotu vyradili útočníka Patrika Masnicu a zadáka Jakuba Chromiaka. 

Skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák pred MS v hokeji do 20 rokov 2024 ponúkne analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

Očakávania sú vysoké

Štýl hry slovenskej “dvadsiatky” sa každým rokom istým spôsobom obmieňa a postupne naberá takú podobu, aby bol čo najviac nepríjemný pre ostatné mančafty. 

Slováci hrajú dostatočne fyzicky, aby držali krok s najlepšími tímami sveta. Zároveň disponujú veľmi dobrým presunom cez pásma a hrou s pukom, čo im pomáha konkurovať najlepším európskym reprezentáciám, ktoré hrajú viac technicky. 

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Samotní hráči majú vysoké očakávania a sú celkom opodstatnené. 

Bežnou realitou na šampionáte tejto vekovej kategórie je cieľ postúpiť do štvrťfinále a dúfať, že sa v ňom podarí prekvapiť. 

Podľa mňa by však tohtoročné očakávania mali byť medailové. Ide o najlepší slovenský tím za dlhé roky, a to aj bez už spomínaných Šimona Nemca a Juraja Slafkovského, s ktorými by tento mančaft mohol byť čiernym koňom v boji o zlato. 

V reprezentačnom výbere sa i tak nachádza plno hviezd, volieb v prvých kolách posledných draftov a hráčov, ktorí robia rozdiel vo svojich tímoch naprieč juniorskými a seniorskými súťažami. 

Medzi najväčšie hviezdy turnaja by mohlo patriť hneď niekoľko hráčov - napríklad voľby v prvom kole posledného draftu Samuel Honzek a Dalibor Dvorský

Očakávam taktiež bodové hody Filipa Mešára. Srdcom tímu je kapitán Adam Sýkora, ktorý mi neskutočne pripomína Branka Radivojeviča práve tým odovzdaním sa a láskou pre národný tím, ktorou bol Branko známy. 

Obrancom číslo jeden bude hráč jedného z dlhodobo najlepších tímov univerzitnej NCAA Michigan State University Maxim Štrbák.

Talenty na najvyššej úrovni 

Ako by teda mohli budú vyzerať formácie Slovenska? 

V prvej začíname kapitánom Vancouveru Giants v zámorskej WHL a jedným z najväčších talentov Calgary Flames Samuelom Honzekom, ktorý, pre zaujímavosť, napriek dvom účastiam na MS do 20 rokov ešte nezaznamenal v šiestich zápasoch ani jediný bod, len sedem mínusiek. 

Bude mať motiváciu túto skutočnosť okamžite zmeniť a naskytne sa mu ideálna príležitosť. Je to skvelý strelec, múdro si vyberá miesto v útočnom pásme a svoju výšku využíva na výbornú ochranu puku. 

Na pozícii centra tejto formácie by mohol byť hráč tímu Drummondville Voltiguers z kanadskej QMJHL Peter Repčík, ktorý draftom neprešiel. Repčík prináša do tímu stabilitu na pozícii centra, dokáže hrať vo všetkých situáciách. V posledných rokoch bol jasným výberom v presilovke vďaka jeho schopnosti hrať pred brankárom. 

V tejto sezóne navyše bodovo explodoval. V minulých ročníkoch sa mu v kanadských juniorkách dosť dlho produkčne nedarilo, preto je veľmi príjemným prekvapením.

Filip Mešár a Šimon Nemec v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Filip Mešár a Šimon Nemec v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)

Na pravom krídle by mal byť prospekt Montrealu Canadiens a hráč Kitcheneru Rangers v OHL Filip Mešár, ktorý po trošku slabšom ročníku úplne zmenil prístup k tomu, že sa nachádza v juniorskej lige a tomu zodpovedajú aj jeho výkony. 

Herne dominuje, je lídrom, patrí konzistentne medzi najlepších hráčov zápasov. Formu by si mal preniesť aj na majstrovstvá sveta, kde bude mať líderskú pozíciu.

Na ľavom krídle druhého útoku by mal byť center Erie Otters a prospekt Chicaga Blackhawks Martin Mišiak. Patrí k mojim obľúbencom už z obdobia pred draftom. Je to efektívny útočník, ktorý svojim aktívnym napádaním a defenzívnou hrou robí súperom veľa problémov pri rozohrávke alebo pri prechode v pásme. 

Na krídle bude jeho úlohou viac ten fyzický vývoj tlaku než defenzívne schopnosti, ktorými je známy. Čakajte od neho neúnavný forčeking, tvorbu protiútokov a využitie tvorcovských schopnosti aj hlboko v útočnom pásme v okolí bránkoviska. 

Jeho centrom by mal byť center Sudbury Wolves z OHL a prospekt St. Louis Blues Dalibor Dvorský. Je to ďalší zodpovedný center, ktorý môže hrať vo všetkých situáciách. Je najvyššie draftovaným Slovákom na turnaji, vybrali si ho v roku 2023 z 10. priečky. Bude plniť rolu strelca, môže sa dostať medzi piatich najlepších na turnaji. 

Sezónu začal slabo pri nekonzistentnom využívaní vo švédskom IK Oskarshamn vo švédskej najvyššej SHL, no po prechode do zámoria akoby ožil a podáva úchvatné výkony. Drží si priemer okolo jedného gólu a takmer dvoch bodov na zápas. S Davidom Goyettom a Quentinom Mustym tvoria najlepší útok OHL.

VIDEO: Gól Dalibora Dvorského v drese Sudbury

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V medailu verí aj Nemec. Slovenský útok bude súperom naháňať strach