Slovenskí hádzanári chcú na úvod MS vyhrať

Jednou z najväčších opôr slovenského tímu je brankár Richard Štochl.
Jednou z najväčších opôr slovenského tímu je brankár Richard Štochl. (Autor: TASR)
Pavol Spál, SITA|16. jan 2009 o 12:35

Už len niečo vyše 24 hodín delí hádzanárov Slovenska od historickej premiéry na svetovom šampionáte.

OSIJEK.Slovenských hádzanárov dnes čaká premiéra na majstrovstvách sveta v hádzanej. O pol piatej nastúpia proti Argentíne. Slováci sú jediným nováčikom turnaja. Káder Slovenska tvoria takmer výlučne legionári, iba dvaja hráči sú z domácej ligy. Tím tvoria vysokí a robustní borci. Až šesť hráčov má minimálne dva metre. Vážia vyše 100 kg. Trpaslíkmi mužstva sú Tomáš Straňovský a Radoslav Antl. Merajú iba 180 cm.

Ťahúňmi mužstva by mala byť štvorica Richard Štochl, Daniel Valo, Peter Kukučka a Martin Straňovský. Špílmachrom tímu je Kukučka, hráč bundesligového HSG Northorn. Kreatívneho hráča uznávajú za mozog mužstva. „Nik o tom nehovorí nahlas, ale tajným cieľom je postup zo skupiny," prezrádza Kukučka.

Najväčšou hviezdou tímu je Martin Straňovský, hráč Leónu. Má skvelú formu, inštinkt streleckého zabijaka. Patrí medzi najlepších strelcov Ligy majstrov i španielskej. Tá patrí medzi najlepšie na svete.

Slováci hrali už na dvoch európskych šampionátoch (2006, 2008). Všetky zápasy prehrali a nezískali ani bod. Argentína je nevyspytateľným súperom. „Nie je ideálnym na úvod, ich výkonnosť je najlepšia na začiatku, potom klesá. Majú agresívnu vysunutú obranu, sú pohybliví a majú rýchle protiútoky. V kádri sú dvaja excelentní strelci a robustný pivot. Nepríjemný súper," charakterizoval hru Argentíny tréner Zoltán Heister.

Druhým súperom je v nedeľu o 15.00 Austrália, outsider skupiny. „Ak ju neporazíme, nemáme na šampionáte čo hľadať. Ak chceme postúpiť, musíme oba prvé zápasy vyhrať," zamýšľa sa tréner.

Slováci hrajú zápasy skupiny v novej hale. Má kapacitu takmer 4­tisíc. Otvorili ju iba koncom minulého roku.

„Hala je úžasná. Všetko je vyblýskané, dýcha novotou. Chlapci sú nadšení i z palubovky," chváli prostredie vedúci mužstva Boris Serdula. Moderný stánok je spolu so štadiónom súčasťou areálu prezývaného Moderná záhrada. Objekt má 7 hál a stál takmer 30 miliónov eur. Hala musí byť údajne 130­krát za rok vypredaná, aby ju uživili.

Priame prenosy odvysiela Sport 1. Slovenská Trojka prinesie záznamy

Už len niečo vyše 24 hodín delí hádzanárov Slovenska od historickej premiéry na svetovom šampionáte. Ich súperom v úvodnom zápase základnej A-skupiny na XXI. MS mužov v Chorvátsku (16. 1. - 1. 2. 2009) bude v sobotu 17. januára o 16.30 h v novej osijeckej hale "Gradski vrt" Argentína, druhý tím z lanských Panamerických majstrovstiev (vo finále prehra 24:27 s Brazíliou).

"Možno nie je najideálnejšie začať s Argentínčanmi, ich výkonnosť na šampionátoch je totiž najlepšia na začiatku a potom ide postupne dole. Náš najbližší protivník sa prezentuje agresívnou vysunutou obranou, má slušné protiútoky - najmä prvá vlna, v ofenzíve sú jeho hráči pohybliví. V kádri má dvoch dobrých strelcov a pivota. Vôbec to nebude ľahký zápas, ale chceme zvíťaziť," charakterizoval hru Juhoameričanov tréner SR Zoltán Heister.

Ďalšími súpermi jeho zverencov v boji o tri postupové priečky v A-skupine budú Austrália, Maďarsko, Francúzsko a Rumunsko, preto je vstup do turnaja mimoriadne dôležitý. "Sme maximálne odhodlaní urobiť všetko pre úspešný výsledok s Argentínou," vyhlásil kormidelník slovenského výberu.

Konečná šestnásťčlenná nominácia hádzanárov Slovenska na MS 2009

brankári: Richard Štochl (Dunaferr SE Dunaújváros/Maď.), Michal Shejbal (bez angažmánu), Teodor Paul (PLER KC Budapešť/Maď.)

pivoti: Andrej Petro (Kadetten Schaffhausen Handball/Švajč.), Michal Kopčo (FKK Gyöngyös/Maď.)

krídla: Radoslav Antl, Tomáš Straňovský (obaja ZMC Amicitia Zürich/Švajč.), Martin Straňovský (Reale Ademar/Šp.), Tomáš Urban (IS Košice)

spojky: Daniel Valo (MT Melsungen/Nem.), Peter Kukučka, Csaba Szücs ml. (obaja HSG Nordhorn/Nem.), František Šulc ml. (HSG Düsseldorf/Nem.), Juraj Nižňan (TUSPO Obernburg/Nem.), Peter Vozár (HG Saarlouis/Nem.), Radovan Pekár (Tatran Prešov).

Zloženie základných skupín 21. MS v hádzanej mužov v Chorvátsku (16. 1. - 1. 2. 2009):

A-skupina (Osijek): Francúzsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Argentína, Austrália

B-skupina (Split): Chorvátsko, Švédsko, Španielsko, Kórejská republika, Kuvajt, Kuba

C-skupina (Varaždín): Nemecko, Poľsko, Macedónsko, Rusko, Tunisko, Alžírsko

D-skupina (Poreč): Dánsko, Nórsko, Egypt, Brazília, Srbsko, Saudská Arábia

Program A-skupiny:

sobota 17. 1.: Slovensko - Argentína (16.30), Maďarsko - Austrália (18.30), Francúzsko - Rumunsko (20.30)

nedeľa 18. 1.: Austrália - Slovensko (15.00), Rumunsko - Maďarsko (17.00), Argentína - Francúzsko (19.00)

pondelok 19. 1.: Rumunsko - Argentína (15.30), Maďarsko - Slovensko (17.30), Francúzsko - Austrália (19.30)

streda 21. 1.: Austrália - Rumunsko (15.00), Maďarsko - Argentína (17.00), Slovensko - Francúzsko (19.00)

štvrtok 22. 1.: Argentína - Austrália (15.00), Slovensko - Rumunsko (17.00), Francúzsko - Maďarsko (19.00)

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovenskí hádzanári chcú na úvod MS vyhrať