Slovenky majú na dosah postup na majstrovstvá Európy. Vyzvú Maďarsko

Slovenské basketbalistky majú postup na majstrovstvá Európy na dosah.
Slovenské basketbalistky majú postup na majstrovstvá Európy na dosah. (Autor: TASR)
SITA|22. nov 2016 o 17:24

Záverečný duel základnej skupiny medzi Slovenskom a Maďarskom je priamym súbojom o postup z prvého miesta.

BRATISLAVA. Presná polovica zo šestnástich účastníkov budúcoročných majstrovstiev Európy basketbalistiek je už známa, druhá pribudne k oktetu Česko (usporiadateľ), Francúzsko, Taliansko, Rusko, Slovinsko, Španielsko, Turecko a Ukrajina v stredu po záverečnom kole kvalifikačných súbojov.

Nemalo by medzi nimi chýbať Slovensko, ktoré v Piešťanoch uzavrie eliminačný cyklus záverečným vystúpením v F-skupine proti Maďarsku (18.00).

Zostávajúci program v E-skupine:

/streda 23. novembra/

Slovensko - Maďarsko

(18.00, Piešťany)

Island - Portugalsko

(20.30 SEČ)

V prvom vzájomnom stretnutí v Pécsi sa 20. februára 2016 zrodilo najtesnejšie víťazstvo domácich 65:64. Obe družstvá majú pred posledným kolom zhodnú bilanciu 4-1, pôjde teda o priamy duel o prvú pozíciu.

"Čaká na nás veľmi náročný zápas proti kvalitnému súperovi," varuje Peter Jankovič, jeden z asistentov trénera Maroša Kováčika.

"Maďarky získali do svojich radov skúsenú Američanku na post rozohrávačky. Hrajú rýchly basketbal s častou streľbou z hry. Nemajú klasické podkošové hráčky, takže sa musíme sústrediť na každú basketbalistku, ktorá nastúpi. Potrebujeme byť koncentrovaní na sto percent. Všetci veľmi dobre vieme, o čo sa hrá, a pevne verím, že tak k tomu aj pristúpime," doplnil Peter Jankovič.

Tréner Maroš Kováčik a kapitánka Zuzana Lázárová pred zápasom s Maďarskom.

Spomenutou novou naturalizovanou Maďarkou je dvadsaťsedemročná stredná rozohrávačka Courtney Vanderslootová.

V družstve nahradila skúsenejšiu krajanku Allie Quigleyovú. "Hrá na inej pozícii. Kým Quigleyová bola viac strelec, ktorý sa vie rýchlejšie zžiť s družstvom, pre Vanderslootovú ako dirigentku hry je to predsa len náročnejšie. Myslím si však, že sa jej to celkom darí," skonštatoval slovenský tréner Maďariek Štefan Svitek.

S družstvom pricestoval do Piešťan po sobotňajšom domácom víťazstve nad Portugalskom 68:44.

"Po tomto výsledku sme v dobrej nálade. Potrebujeme však zahrať ešte jeden dobrý zápas a pokúsiť sa o víťazstvo, lebo napriek doterajším štyrom triumfom nie je naša situácia z hľadiska postupu až taká ružová, akoby sa mohlo zdať," upozornil Svitek.

Na budúcoročné majstrovstvá Európy, ktoré sa v Česku uskutočnia 16. - 27. júna 2017, sa kvalifikujú víťazi deviatich kvalifikačných skupín a šesť najlepších družstiev na druhých miestach.

Tabuľka E-skupiny:

1.Slovensko541342:2379 b
2.Maďarsko541349:2959 b
3.Portugalsko514239:3116 b
4.Island514288:3756 b
Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenky majú na dosah postup na majstrovstvá Európy. Vyzvú Maďarsko