Slováci začnú boj o olympijský Londýn v Poprade

SITA|11. okt 2011 o 16:35

Slovenskí volejbaloví reprezentanti budú o postup na olympijské hry 2012 v Londýne bojovať v novembrovej predkvalifikácii na domácej pôde.

POPRAD.

Na základe umiestnenia na posledných majstrovstvách Európy, kde Slováci obsadili vynikajúce 5. miesto, je Slovenská volejbalová federácia (SVF) povinná tento turnaj zorganizovať. Hrať sa bude v Poprad Aréne v termíne od 22. do 27. novembra. Informáciu priniesla oficiálna internetová stránka SVF.

Súpermi zverencov trénera Emanueleho Zaniniho budú Turci, Estónci, Španieli, Rakúšania a Čiernohorci. Slováci sa najskôr v podskupine stretnú s Rakúskom a Španielskom, ktoré v júli v Košiciach zdolali vo finále Európskej ligy v Košiciach 3:2.

Do semifinále postúpia prví dvaja a budú hrať "do kríža" prvý s druhým a naopak z trojice Turecko, Estónsko, Čierna Hora. Tretie tímy na turnaji skončia. Celkový víťaz turnaja postúpi na turnaj európskej olympijskej kvalifikácie, ktorý sa uskutoční v máji 2012 v bulharskej metropole (Sofia).

"Na jednej strane sme radi, že prvýkrát v histórii slovenského volejbalu môžeme organizovať takýto dôležitý turnaj, ako je kvalifikácia o postup na olympijské hry. Po športovej stránke to bola pre nás absolútna priorita, pretože sme si to zaslúžili historickým umiestnením na septembrových majstrovstvách Európy, kde sme skončili piati. Na druhej strane nám to vyvoláva vrásky na čele, pretože nemáme finančne pokryté náklady na tento turnaj."

"V minulom roku, keď sa tvoril rozpočet na rok 2011, sme totiž nemohli predpokladať, že obsadíme na majstrovstvách Európy také výborné umiestnenie a budeme musieť organizovať kvalifikačný turnaj o postup na olympiádu."

"Veríme, že nám Ministerstvo školstva Slovenskej republiky vyjde v ústrety, pochopí túto situáciu a finančne nás podporí v organizácii takéhoto dôležitého turnaja," povedal prezident Slovenskej volejbalovej federácie Ľubor Halanda.

O dejisku „slovenskej“ skupiny sa rozhodlo až v utorok. "Vzhľadom na to, že táto akcia nebola krytá naším rozpočtom, oslovili sme aj Tureckú volejbalovú federáciu, či nemá záujem zorganizovať tento turnaj. Turci prehodnotili situáciu, dali negatívnu odpoveď a preto sme povinní turnaj pripraviť my," dodal Halanda.

Mená súperov aj dejisko už od minulého týždňa pozná aj slovenská ženská reprezentácia. Zverenky trénera Miroslava Čadu budú o olympiádu bojovať na predkvalifikačnom turnaji v Rusku. Slovenky si v podskupine zmerajú sily s Ruskom a Belgickom, ďalšími účastníkmi skupiny sú Španielsko, Rumunsko a Rakúsko.

Turnaj sa uskutoční od 8. do 13. novembra, presné miesto ešte nie je známe. Postupový kľúč aj systém turnaja je totožný s mužským. Víťaz postúpi na turnaj májovej európskej kvalifikácie, ktorý sa uskutoční v tureckom Istanbule.

ico

Predkvalifikačné turnaje

MUŽI (22. až 27. novembra)

1. SKUPINA (Poprad, SR) - A: SLOVENSKO, Rakúsko, Španielsko, B: Turecko, Estónsko, Čierna Hora.

2. SKUPINA (Tourcoing, Fr.) - A: Francúzsko, Nemecko, Grécko, B: Česko, Belgicko, Lotyšsko.

3. SKUPINA (Osijek, Chor.) - A: Fínsko, Chorvátsko, Holandsko, B: Slovinsko, Portugalsko, Ukrajina.

ŽENY (8. až 13. novembra)

1. SKUPINA (Rus.) - A: Rusko, Belgicko, SLOVENSKO, B:Španielsko, Rumunsko, Rakúsko.

2. SKUPINA (Poreč, Chor.) - A: Holandsko, Izrael, Grécko, B: Francúzsko, Chorvátsko, Švédsko.

3. SKUPINA (Baku, Azer.) - A: Česko, Ukrajina, Maďarsko, B: Azerbajdžan, Bulharsko, Dánsko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slováci začnú boj o olympijský Londýn v Poprade