Slováci veria, že na Tour de Ski uspejú

SITA|17. dec 2008 o 16:29

Trio slovenských bežcov na lyžiach Martin Bajčičák Ivan Bátory a Alena Procházková sa pripravujú na prvý z vrcholov tejto sezóny.

BANSKÁ BYSTRICA. Trio slovenských bežcov na lyžiach Martin Bajčičák Ivan Bátory a Alena Procházková sa pripravujú na prvý z vrcholov tejto sezóny, ktorým bude na prelome rokov seriál pretekov Tour de Ski. Za sebou majú úvodné vystúpenia vo Svetovom pohári. Slovenskí muži sa v nich výrazne nepresadili. Tradične mal slabší vstup do sezóny v predchádzajúcej sezóne najlepší bežec Martin Bajčičák. "Prvá polovica decembra je pre mňa vždy náročná. Snažil som sa niečo zmeniť v príprave, no napriek tomu sa to neodzrkadlilo v úvodných pretekoch. Nie je to však nič výnimočné, dosiahol som približne rovnaké výsledky ako v minulých rokoch. Určitým spôsobom som vždy v decembri sklamaný sám zo seba, no po Vianociach sa to láme," uviedol Martin Bajčičák, ktorý chce svoju formu vygradovať, aby uspel o desať dní na podujatí Tour de Ski. "Preteky Tour de Ski sú stavané viac pre klasikov, čo mi až tak nevyhovuje, no napriek tomu chcem vylepšiť celkové 25. miesto z vlaňajška. Mám za sebou hrubú prípravu vo výškach. Je to hlavne o psychike, verím, že sa presadím hlavne v záverečných pretekoch do kopca, kde obhajujem vlaňajšie 3. miesto," netajil svoje ambície pred vrcholným podujatím na prelome rokov Martin Bajčičák.

Do bodovanej tridsiatky sa v úvodných pretekoch SP nedostal ani ďalší bežec na lyžiach Ivan Bátory. V Davose však naznačil už vzostup formy a pred Tour de Ski je v dobrej nálade, pretože na tomto podujatí dominujú práve klasické trate, ktoré mu viac vyhovujú. "Letná príprava smerovala k Tour de Ski a k majstrovstvám sveta v Liberci. Teším sa na najbližšie vrcholné podujatie, pretože je tam dosť klasiky, čo mi viac vyhovuje. Psychicky mi to nahráva, chcem sa prebojovať do prvej tridsiatky a podať maximálny výkon. V niektorých pretekoch by som sa chcel umiestniť v prvej desiatke, verím, že sa mi to podarí," uviedol na stredajšom stretnutí s novinármi Ivan Bátory.

Veľkým želiezkom v ohni je najmä v šprintoch najúspešnejšia slovenská bežkyňa Alena Procházková. Na začiatku sezóny vo fínskom Kuusame skončila na 4. mieste, no pred niekoľkými dňami ju odstavila od lyží choroba. "Alena ochorela, dostala chrípku so zápalom dýchacích ciest, takže nás to pribrzdilo. Neabsolvovali sme výškovú prípravu, no verím, že sa dá do začiatku Tour de Ski do poriadku a bude v potrebnej forme. Má kvalitný základ z letnej prípravy, trénujeme už týždeň na Skalke. Musí ešte absolvovať lekárske vyšetrenia, no verím, že neovplyvnia naše ciele," vyjadril sa k jej zdravotnému stavu tréner Ján Valuška a naznačil aj ambície svojej zverenky pred najbližším vrcholným podujatím Tour de Ski: "Chceli by sme nadviazať na umiestnenia z vlaňajška, kde Alena skončila dvakrát do desiateho miesta v šprintoch. Teraz by bolo dobré, aby sa aspoň raz dostala do finále šprintu a na dlhých tratiach sa presadila v elitnej tridsiatke.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slováci veria, že na Tour de Ski uspejú