Slováci v Kanade naplnili Bartoňove očakávania

SITA|29. jan 2008 o 14:17

ŠTRBSKÉ PLESO 29. januára (SITA) - Slovenskí reprezentanti v behu na lyžiach Martin Bajčičák a Ivan Bátory štartovali minulý týždeň na dvoch pretekoch Svetového pohára a obaja v oboch bodovali. V kanadskom ...

ŠTRBSKÉ PLESO 29. januára (SITA) - Slovenskí reprezentanti v behu na lyžiach Martin Bajčičák a Ivan Bátory štartovali minulý týždeň na dvoch pretekoch Svetového pohára a obaja v oboch bodovali. V kanadskom Canmore obsadil Bajčičák v skiatlone 11. a v pretekoch na 15 km voľnou technikou 10. miesto, Bátoryho klasifikovali na 28., resp. 16. pozícii. Taký úspešný týždeň ešte v tejto sezóne nemali. "Sme všetci veľmi spokojní. Naším cieľom bolo bodovať v pretekoch od začiatku sezóny, umiestňovať sa najhoršie v tretej desiatke výsledkovej listiny. Žiaľ, nevychádzalo nám to. Martin Bajčičák dosahoval o niečo lepšie výsledky ako Ivan Bátory. Ivan doteraz vôbec nebodoval. Som preto rád, že teraz konečne prelomil tú bariéru, ktorá v jeho prípade bola viac psychickou ako fyzickou. Obaja svojimi výsledkami dokázali, že sa dostávajú do výbornej formy. Martin ma potešil jedenástym miestom v skiatlone len štyri sekundy za víťazom. Keby bol taktickejšie zvládol záver, mohol byť o pár priečok vyššie. Aj Ivan v týchto pretekoch zabojoval, najmä sám so sebou. Už v klasickej časti sa dostal do krízy. Konečné dvadsiate ôsme miesto môžem hodnotiť ako dobrý výsledok. Mimoriadne dôležité bolo, že sa dostal na bodované pozície," začal svoje hodnotenie po návrate z Kanady tréner slovenskej mužskej reprezentácie Peter Bartoň.

V pretekoch na 15 km voľnou technikou s intervalovým štartom boli výkony a výsledky jeho zverencov ešte lepšie. "Skejtová pätnástka bola mimoriadne náročná. Ťažká, členitá trať s takmer trojkilometrovým stúpaním a prudkým klesaním mala vyhovovať Martinovi Bajčičákovi a aj sa to potvrdilo. On sám síce hovoril, že nemal svoj deň, ale desiata priečka bola výborným výsledkom. Dlho sa držal okolo siedmeho miesta, potom sa však trochu prepadol. Ivan Bátory dosiahol svoj najlepší výsledok sezóny - skončil šestnásty s minimálnym odstupom za najlepšími. Keďže nejde o jeho najsilnejšiu disciplínu, je to výborné. Verím, že v klasike má na to, aby skončil v desiatke najlepších," pokračoval kormidelník slovenských bežcov na lyžiach.

Ivan Bátory bude mať možnosť potvrdiť jeho predchádzajúce slová už na budúci týždeň v estónskom stredisku Otepää, kde sú na programe ďalšie preteky Svetového pohára - beh na 15 km klasickou technikou. "Do Estónska pocestuje iba Ivan Bátory. Martin Bajčičák a Michal Malák sa budú pripravovať doma na Štrbskom Plese. V Otepää sú to špecifické preteky. Beží sa na trati s množstvom kratších stúpaní, to by malo Ivanovi vyhovovať. Vlani tam skončil deviaty. Teraz sa tých pár dní do odchodu zameriame na tréning klasickej techniky. Chceli by sme to vyšpičkovať do superformy. Vieme, že sa potrebuje dobre zregenerovať, reaklimatizovať. Času je málo, ale naplánoval som mu niekoľko kvalitných intervalových tréningov," naznačil ďalší program svojich zverencov Peter Bartoň. "Po dvoch dňoch cestovania a dvoch dňoch voľna od stredy začínam opäť naplno trénovať. Budem sa teraz pripravovať na svoju najsilnejšiu disciplínu - klasickú pätnástku. Veľmi sa na preteky teším. Bol by som veľmi rád, keby sa mi v Otepää rovnako ako vlani podarilo prebojovať sa do desiatky najlepších. Ukázal by som sám sebe aj ostatným, že tam naozaj stále patrím. Či mi to vyjde, uvidím až v pretekoch. Už teraz však môžem sľúbiť, že urobím pre to všetko," uzavrel Ivan Bátory.

Do Otepää odcestuje spolu s jedinou slovenskou reprezentantkou Alenou Procházkovou vo štvrtok 7. februára letecky z Bratislavy cez Prahu, tréneri a technici pôjdu aj s lyžami a ostatným materiálom už o deň skôr autom.


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slováci v Kanade naplnili Bartoňove očakávania