Slováci povinne zdolali San Maríno

Stanislav Šesták vsietil úvodný gól stretnutia.
Stanislav Šesták vsietil úvodný gól stretnutia. (Autor: ap)
SITA|11. okt 2008 o 22:24

V Serravalle na štadióne outsidera 3. skupiny potvrdili zverenci Vladimíra Weissa úlohu favorita a povinne vyhrali. Dohrávali však desiati, keďže sa Kratochvíl nechal vylúčiť.

SERRAVALLE. Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v sobotňajšom stretnutí 3. skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2010 na Olympijskom štadióne v Serravalle nad domácim San Marínom 3:1 (2:1).

Fotogalériu zo zápasu nájdete na futbal.sme.sk

Skóre duelu proti húževnatému súperovi otvoril v 32. min hlavičkou Šesták, druhý presný zásah zverencov trénera Vladimíra Weissa do siete jednoznačného outsidera nielen tohto zápasu, ale celej 3. kvalifikačnej skupiny, pridal o sedem minút neskôr Ján Kozák.

Tesne pred odchodom do kabín znížil technickou strelou Andy Selva, po zmene strán však zvýraznil prevahu hostí ďalším gólom v 50. min striedajúci Karhan. Slováci, ktorí od 72. min dohrávali bez vylúčeného Kratochvíla, si v aktuálnom kvalifikačnom cykle pripísali v treťom stretnutí na svoje konto druhé víťazstvo, keď predtým zdolali v septembri doma Severné Írsko (2:1) a prehrali v Slovinsku (1:2).

Najbližšie sa zverenci trénera Vladimíra Weissa predstavia v stredu 15. októbra na Tehelnom poli proti Poľsku (20.30 h).

Slováci od úvodu lepší, dôležitý gól Šestáka

Slovákov priviedol na trávnik staronový kapitán Vittek, tréner Vladimír Weiss dal v základe príležitosť dvom úplným nováčikom - brankárovi Ľubošovi Kamenárovi a ofenzívnemu stredopoliarovi Erikovi Jendrišekovi. Druhý menovaný sa dostával do šance už v 3. min, no centrom nenašiel spoluhráča.

V 8. min mal prvú vážnejšiu príležitosť Mintál, ktorý ani na dvakrát nedokázal otvoriť skóre - zachraňoval Della Valle. Po štvrťhodinke hry sa z ničoho-nič podarilo Selvovi prekonať Kamenára, ale rozhodcovia mu odmávali a predovšetkým odpískali postavenie mimo hry. Na dlhé minúty potom tempo hry upadlo a až od polovice prvého dejstva sa začala prejavovať prevaha favorizovaných hostí.

V 26. min sa v dobrých pozíciách ocitli postupne Jendrišek, Mintál aj Vittek, no domáca obrana naďalej odolávala. To však už neplatilo v 32. min, keď Vittek naslepo našiel Šestáka, ktorý prehlavičkoval gólmana Simonciniho - 0:1.

Domáci pred prvým odchodom do šatní znížili, trojbodovú poistku pridal Karhan

O ďalších sedem minút si útočník francúzskeho Lille Vittek pripísal ďalšiu gólovú asistenciu, keď hruďou sklepol vysokú loptu na Kozáka a stredopoliar Artmedie zaznamenal svoj premiérový presný zásah v seniorskej reprezentácii - 0:2. Tesne pred odchodom do kabín Krajčík zaváhal pri bránení Andyho Selvu a jeden z dvoch profesionálov v kádri trénera Mazzu technicky obstrelil Kamenára - 1:2.

Po prestávke prišiel na už rozbitý trávnik Karhan, ktorý sa o päť minút za dôveru odvďačil gólom, keď Alda Simonciniho prekonal hlavou po rohovom kope Marka Čecha - 1:3. V 56. min neuspel vo vyloženej šanci hlavou Martin Petráš a o ďalšie tri minúty sa v “tutovke” nepresadil ani Šesták. Slováci predviedli peknú kombinačnú akciu aj v 66. min, na jej konci bol zblokovaný Vittekov volej.

V 70. min “zahrmelo” aj na druhej strane, Manuel Marani však po rohu hlavičkoval tesne vedľa. Menší škrt do plánov slovenského kouča Weissa priniesla 72. min a v nej druhá žltá a následne červená karta pre stopéra Romana Kratochvíla. Na jeho post sa na pár minút posunul autor tretieho gólu Karhan, v závere prišiel na ihrisko obranca Peter Petráš.

Reprezentantom SR sa napokon bez väčších problémov podarilo ustáť oslabenie a duel dotiahnuť bezpečne do víťazného konca.

San Maríno - Slovensko 1:3 (1:2)

Góly: 45. Selva - 32. Šesták, 39. J. Kozák, 50. Karhan, ŽK: 30. C. Valentini, 52. Berretti - 47. Kratochvíl, 86. P. Petráš, ČK: 72. Kratochvíl (Slovensko) po 2. ŽK, rozhodovali: Kever - Zeder, Luis Fernández (všetci Švajč.), 1000 divákov

San Maríno: A. Simoncini - C. Valentini, Bacciocchi (46. Albani), Della Valle, D. Simoncini (83. M. Vitaioli), Mauro Marani - Berretti (71. G. Bonini), Vannucci, Michele Marani - Manuel Marani - Selva

Slovensko: Kamenár - Krajčík, M. Petráš, Kratochvíl, M. Čech - Borbély (46. Karhan) – Šesták (84. P. Petráš), J. Kozák, Jendrišek - Vittek, Mintál (62. Jakubko)

Ďalšie výsledky 3. skupiny

  • Poľsko - Česko 2:1 (1:0)

Góly: 27. Brožek, 53. Blaszczykowski - 87. Fenin, ŽK: 59. Dudka - 80. Kováč, rozhodovali: Stark - Salver, Wezel (všetci Nem.)

Poľsko: Boruc - Wasilewski, Žewlakow, Dudka, Wawrzyniak (43. Krzynówek) - Blaszczykowski, Lewandowski, Murawski (Jodlowiec), Smolarek - Roger Guerreiro - Brožek (69. Lewandowski)

Česko: Čech - Grygera (58. Sionko), Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Pospěch, Kováč, Plašil, Šírl - Baroš (82. Fenin), Slepička (58. Svěrkoš)

Bielo-červení vybehli na súpera nebojácne a od začiatku to boli oni, kto na ihrisku diktoval tempo. V 27. min sa pohral s trojicou zadákov súpera Blaszczykowski, potom pristrčil loptu Brožekovi a ten spoza šestnástky po zemi od pravej žrde poslal loptu za Čechov chrbát - 1:0.

Poliaci boli aj naďalej lepším mužstvom a predvádzali futbal, ktorý sa zaplneným tribúnam musel páčiť. Po prestávke v 53. min dostal perfektnú prihrávku do behu Blaszczykowski, po pravej strane sa vrútil do pokutového územia a chladnokrvne prehodil vybiehajúceho gólmana hostí - 2:0.

Ďalšiu príležitosť zmeniť skóre mal necelých 20 min pred koncom Žewlakow, radosť po jeho prudkej hlavičke mu pokazil jedným zo svojich bravúrnych zákrokov Petr Čech. Tri minúty pred koncom vykresal iskierku nádeje pre Čechov striedajúci Fenin, ktorý prišiel na ihrisko iba 5 minút predtým. Z ľavej strany presne odcentroval Svěrkoš a loptu z Feninovej hlavy zastavila až sieť. Na dokončenie obratu však Čechom už zostalo málo času a tak sa tešili z cenných troch bodov domáci.

  • Slovinsko - Severné Írsko 2:0 (0:0)

Góly: 84. M. Novakovič, 85. Ljubijankič, ŽK: 27. Cesar, 66. Šišič, 72. Komac, 79. Kirm - 24. Davis, 27. Lafferty, 66. Baird, 81. McCartney, 90. Evans, rozhodoval: Eduardo Iturralde González (Šp.), 10 000 divákov

Slovinsko: S. Handanovič - Ilič, Šuler, Cesar, Brečko - Šisič (81. Birsa), Komac, Koren, Kirm (90. D. Matič) - Dedič (69. Ljubijankič), Novakovič

Severné Írsko: M. Taylor - A. Hughes, McAuley, Evans, McCartney - Baird - Gillespie, Davis, McCann (73. McGivern) - Healy, Lafferty

Futbalisti Slovinska naďalej pokračujú vo výbornom účinkovaní v “slovenskej” 3. skupine európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta v roku 2010 do JAR.

Zverenci trénera Matjaža Keka po septembrovej remíze na pôde Poľska (1:1) a následnom domácom víťazstve práve nad reprezentáciou SR (2:1) zdolali v sobotu večer opäť v Maribore aj Severné Írsko (2:0). Na štadióne Ljudski vrt bolo dlho 0:0, o zisku troch bodov pre domácich rozhodli až tesne pred koncom duelu dvoma “zlepenými” gólmi v rozpätí jednej minúty Milivoje Novakovič (84.) a Zlatan Ljubijankič (85.).

Mužstvo kouča Nigela Worthingtona predviedlo v Maribore veľmi sympatický výkon, no napokon to nestačilo na zisk čo i len bodu. Najnebezpečnejším hráčom hostí bol najlepší strelec uplynulého kvalifikačného cyklu o postup na ME 2008 David Healy, no ani on a ani jeho útočný partner Kyle Lafferty nedokázali prekonať dobre chytajúceho gólmana Handanoviča.

Domácemu kormidelníkovi Kekovi sa vydaril ťah so striedajúcim útočníkom francúzskeho Sochaux Valterom Birsom, ktorý v 84. min našiel z pravej strany Novakoviča a kanonier nemeckého bundesligistu z Kolína nadviazal na dva presné zásahy do siete Slovenska spred mesiaca.

Už o niekoľko desiatok sekúnd urobil pred vlastným gólmanom hrubú chybu stopér Manchestru United Jonathan Evans a ďalší striedajúci hráč Zlatan Ljubijankič potvrdil zisk troch bodov pre domácich. Slovinci, ktorí už v treťom dueli v rade nastúpili v navlas rovnakej základnej zostave, majú po troch zápasoch na konte sedem bodov a delia sa o prvú priečku s favoritom 3. skupiny Poľskom, keďže oba tímy majú aj navlas rovnaké skóre.

"Červeno-bieli” si v sobotu večer v Chrozówe poradili s Českom po výsledku 2:1. Na tretej priečke figuruje so ziskom šiestich bodov Slovensko, ktoré zvíťazilo na pôde outsidera zo San Marína 3:1.

Slovinci sa najbližšie predstavia v stredu 15. 10. v Tepliciach proti domácemu Česku, Severní Íri v ten istý deň privítajú v Belfaste San Maríno.

Tabuľka 3. skupiny:

1. Poľsko 3 2 1 0 5:2 7
- Slovinsko 3 2 1 0 5:2 7
3. SLOVENSKO 3 2 0 1 6:4 6
4. Česko 2 0 1 1 1:2 1
5. Sev.Írsko 3 0 1 2 1:4 1
6. SanMaríno 2 0 0 2 1:5 0

Povedali po zápase

Vladimír Weiss (tréner Slovenska): “Teší ma len povinné víťazstvo, keďže sa nám nepodarilo hrať to, čo sme chceli. S pribúdajúcimi minútami sme boli čoraz nervóznejší, takže pozitívom sú len tri body. Debutant Erik Jendrišek sa ukázal ako prísľub do budúcnosti a dobre hral aj Marek Čech. Títo dvaja ma milo prekvapili, všetci ostatní vedia hrať aj lepšie. Balázs Borbély má niečo s kolenom, preto som ho po prvom polčase vystriedal. Verím, že v stredu proti Poliakom budeme bojovať úplne inak ako teraz. Podľa dnešného výkonu by som totiž musel pred zápasom s Poľskom vymeniť veľa hráčov. Ukázalo sa, že tu v San Maríne to všetci majú ťažké. Mrzí ma, že sme sa nepresadili viac. Teším sa na budúci týždeň a lepší zápas.”

Giampaolo Mazza (tréner San Marína): “Škoda gólu v úvode druhého polčasu. Som však rád, že sme napokon inkasovali len trikrát. Náš entuziazmus pred ďalšími kvalifikačnými zápasmi po dnešnom výsledku určite stúpne.”

Roman Kratochvíl (obranca Slovenska): "Neskoro som si uvedomil, že už mám jednu žltú kartu. Vylúčenie vyplynulo z mojej hlúposti. Víťazstvo mužstva ma síce potešilo, ale sám zo seba som rozčarovaný. Mám totiž dosť skúseností na to, aby som si dal väčší pozor a zbytočne nechodil do takýchto zákrokov. Našťastie sme už predtým rýchlo zareagovali na zníženie na 1:2 a upokojil nás tretí gól.“

Ľuboš Kamenár (brankár Slovenska): "Selvova gólová strela bola veľmi dobre umiestnená. Končekmi prstov som si na ňu siahol, ale on to trafil naozaj dobre, k žrdi. Celkovo som nadšený a vďačný, že som dostal takúto príležitosť, hoci som dnes nemal veľa práce a ani príležitostí ukázať sa. O tom, že nastúpim, som sa dozvedel na taktickej porade približne štyri hodiny pred zápasom.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slováci povinne zdolali San Maríno