Vlhová odštartovala sezónu v úplne inej nálade a atmosfére, hodnotí Strachová prvé víťazstvo

Petra Vlhová.

Vlhová odštartovala sezónu v úplne inej nálade a atmosfére, hodnotí Strachová prvé víťazstvo

Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|11. nov 2023 o 18:12

Preteky v Levi zhodnotila pre Sportnet majsterka sveta.

Bývalá česká lyžiarka ŠÁRKA STRACHOVÁ pôsobí ako expertka pre televíziu ČT Sport. Majsterka sveta v slalome z roku 2007 spolukomentovala úvodné preteky v najtočivejšej disciplíne, v ktorých absolútne dominovala slovenská reprezentantka Petra Vlhová

Slovenka mala pred druhou Lenou Dürrovou náskok 1,41 sekundy. Tretie miesto obsadila Katharina Liensbergerová, ktorá sa na stupne víťazov vrátila po takmer dvoch rokoch. Štvrtá skončila obhajkyňa celkového prvenstva a malého glóbusu za slalom Mikaela Shiffrinová. 

„Ukázala, že Petra bola najlepšia a je vidno, že sa aj cíti dobre. Formu má a verí si,“ zhodnotila pre Sportnet česká expertka. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Čo ju prekvapilo na prvom kole? 
  • Aký bol rozdiel v stavbe prvého a druhého kola? 
  • Či mohlo Shiffrinovú ovplyvniť zranenie z tréningu? 
  • Ako hodnotí výkon Martiny Dubovskej? 
  • Čo sa u českej reprezentantky zmenilo? 
  • Kto na začiatku sezóny nie je vo forme? 

Prvé slalomové preteky vyhrala s obrovským náskokom slovenská reprezentantka Petra Vlhová. Čo vravíte na jej výkon? 

Petra dnes mala skvelé preteky. Predviedla dve výborne jazdy a v druhom kole nás nenechala ani na moment pochybovať o tom, že by mal vyhrať niekto iný. Náskok navyšovala od prvej brány a nemala ani jedno zaváhanie. V druhom kole pôsobila naozaj dominantne a prišlo mi, že si verila viac ako v prvej jazde. 

VIDEO: Petra Vlhová a jej jazda v 2. kole slalomu v Levi

Prešla bez chýb aj strmú pasáž, kde pretekárky pred ňou spolu s Mikaelou Shiffrinovou aj Lenou Dürrovou, mali nejaké drobné zaváhania. Slovenka tam šla úplne suverénne. Bolo vidieť, že sa cíti isto a verí si. 

V prvom i druhom kole zašla Petra najlepší čas, ktorý keď sa sčítal, tak ukázal jej výraznú dominanciu. 

Čo vravíte na rozostupy najlepšej trojice Vlhová, Dürrová a Shiffrinová v prvom kole? 

Rozostupy ma určite prekvapili. Trojica odskočila od ostatných aj v rámci najlepšej sedmičky slalomárok. Predpokladala som, že elitná sedmička sa zmestí aspoň do jednej sekundy. Desiata však už mala stratu blížiacu sa k dvom sekundám. 

Určite však hrala miernu rolu aj nervozita pretekárok. Predsa len to bolo prvé kolo prvých pretekov v sezóne. 

Trať v Levi určite nepatrí k náročnejším na okruhu. Dve tretiny zo súťažnej zjazdovky sú na rovine a prvé kolo bolo postavené naozaj jednoducho. 

Vlhová spomínala, že jednotlivé bránky na trati nie sú rovnako tvrdé. Čo tým myslela? 

Organizátori svah umelo preparujú vodou. Niekde to zareaguje lepšie, inde horšie. Potom sa môže stať, že niektorá brána je naozaj ľadová a v inej sa sneh začne drobiť. Je to potom zložitejšie, pretože aj odpoveď lyží je iná a to môže lyžiarky rozhodiť z rytmu. Niekde sa lyža krásne zakrojí a reaguje tak, ako pretekárka potrebuje. V miestach, kde sa sneh drobí, môže lyža odskočiť do strany. 

Aký bol rozdiel v stavbe prvého a druhého kola? Druhé kolo postavila Shiffrinovej trénerka. 

Je ťažké postavať trať na mieru. Určite to trénerka postavila tak, aby sa v tom Mikaela cítila dobre. Pri tejto stavbe sa však cítila dobre i Petra, pretože je výborná technická pretekárka. Čím ľahšia je trať, tým sa dokáže menej prejaviť. Keď je kolo technicky náročnejšie, ako bolo v dnešných pretekoch, tak je Petra dominantnejšia. 

Americká lyžiarka má pomalší vstup do sezóny. V Söldene bola šiesta, teraz štvrtá. Jej výkon však mohlo ovplyvniť aj drobné zranenie z tréningu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová odštartovala sezónu v úplne inej nálade a atmosfére, hodnotí Strachová prvé víťazstvo