Liverpool hrá finále Európskej ligy, Škrtel bude asi na lavičke

Škrtel pravdepodobne vo finále Európskej ligy nenastúpi. Klopp mu nedôveruje.
Škrtel pravdepodobne vo finále Európskej ligy nenastúpi. Klopp mu nedôveruje. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|17. máj 2016 o 23:52

Ak nastúpi Slovák Martin Škrtel, bude to prekvapenie. Vo finále Európskej ligy dnes v Bazileji čelí Liverpool proti FC Sevilla.

BRATISLAVA. Na posilnenie súdržnosti tímu využíval aj netradičné metódy. S hráčmi zvykol liezť po skalách. Spal s nimi v spacích vakoch, splavoval rieku.

Hráči si museli sami variť. Jürgen Klopp patrí medzi najväčšie trénerské superstar. Práve on je najvýraznejšou postavou Liverpoolu FC. 

Ako hráč to dotiahol iba do druhej Bundesligy. „Na trávniku som nikdy nedokázal realizovať svoje myšlienky. Hlavou som patril do Bundesligy, ale talentom do okresnej súťaže,“ priznáva. 

Ako hráč nestál za veľa. Ako tréner patrí Klopp k najväčším hviezdam na svete.
Ako hráč nestál za veľa. Ako tréner patrí Klopp k najväčším hviezdam na svete. (Autor: SITA/AP)

Pri strelení gólu zovrie päsť, beží popri čiare a skáče do výšky. S hráčmi má skôr kamarátsky vzťah. Je žoviálny, vtipný. Médiá zabáva bonmotmi. „Žena mi vraví, že i v spánku rozprávam o futbale,“ smeje sa známy workoholik.

Liverpool je osobitý a svojrázny klub. Drukujú mu tvrdí chlapi z dokov, ale po generácie sa s nim stotožňujú aj celé rodiny. Je ich ťažiskom života.  

Kedysi najlepší

Bill Shankly, najvýznamnejší tréner v dejinách Liverpoolu, vyhlásil legendárnu vetu: 

„Niektorí ľudia si myslia, že je futbal záležitosťou života a smrti. Môžem vás uistiť, že je oveľa dôležitejší.“ 
FC má úctyhodné dejiny, kedysi bol najlepším klubom sveta. Ešte v osemdesiatych rokoch vládol Anglicku a dobýjal Európu.

Iba Real Madrid, milánske AC (obaja 17) a FC Barcelona (14) získali v európskych pohároch viac trofejí ako Liverpool: 11. Naposledy sa tešil v roku 2005 v Lige majstrov. 

Po Kloppovom príchode hrá Liverpool energickejšie, krajšie a útočnejšie.
Po Kloppovom príchode hrá Liverpool energickejšie, krajšie a útočnejšie. (Autor: TASR/AP)

Od roku 2009 sa však do najprestížnejšej klubovej súťaže dostal iba dvakrát a dvakrát skončil druhý aj v Premier League. Väčšinou však skončil šiesty, siedmy. Aj v tejto sezóne až ôsmy.

Kloppov príchod (október 2015) sa napriek tomu hodnotí pozitívne. Je vzpruhou, tím ožil. Liverpool hrá atraktívnejšie a energickejšie. 

A v Európskej lige dnes nastúpi (o 20.45,  vysiela Dvojka) vo finále proti FC Sevilla. „Keď som sa stal trénerom Liverpoolu, nedokázal som si predstaviť, že by sme o niekoľko mesiacov mohli hrať vo finále. Mám rád túto súťaž. Zažili sme v nej niekoľko nezabudnuteľných večerov,“ vyhlásil Klopp pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA).

Sevilla je skúsenejšia

„Súper má skúsenejšie mužstvo ako my, priemerný vek hráčov Sevilly je o dva alebo tri roky vyšší ako na našej strane. Očakávam zápas vo vysokom nasadení s množstvom súbojov po celom ihrisku. Musíme ukázať, že sme pripravení na veľké momenty,“ dodal Klopp.

Tréner Sevilly Unai Emery je hladný po triumfe.
Tréner Sevilly Unai Emery je hladný po triumfe. (Autor: SITA/AP)

Sevilla môže vyhrať trofej už tretíkrát za sebou. „To iba demonštruje našu sústredenosť a hlad po úspechu v Európskej lige. V rozhodujúcom stretnutí budeme čeliť veľkému súperovi s významnou futbalovou históriou, ktorý v tejto sezóne predviedol v súťaži viacero dobrých momentov,“ vravel tréner Španielov Unai Emery.

Služobne druhý najstarší hráč Liverpoolu Martin Škrtel sa môže stať druhým Slovákov v dejinách samostatnosti, ktorý vyhrá európsky pohár. V roku 2008 vyhral pohár UEFA Kamil Čontofalský, vo finále bol náhradným brankárom.

Pohár číslo dva má od sezóny 2009/2010 nový názov -  Európska liga UEFA.

V ére Československa sa podarilo vyhrať európsku trofej iba futbalistom Slovana, ktorí v roku 1969 vyhrali už neexistujúci Pohár víťazov pohárov.

Klopp mu neverí

Kapitán nášho národného tímu nastúpil cez víkend proti West Bromwich Albion v základnej zostave, ale dnes by bolo jeho nasadenie prekvapením. Očakáva sa, že Klopp ako zvyčajne vymení väčšinu zostavy a možno aj celú.

Škrtel mal spočiatku u Kloppa isté miesto, vážne zranenie v závere minulého roka však veľa zmenilo. V Premier League síce sem-tam šancu ešte dostal, ale v Európskej lige, ktorá sa stala pre klub prioritou už nie. 

Proti Slovákovi hrá aj štatistika. Anglické médiá spočítali, že Liverpool v tejto sezóne so Škrtelom

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Liverpool hrá finále Európskej ligy, Škrtel bude asi na lavičke