Šampión UFC ho pozval do tímu. Buday cibrí zbrane v Anglicku, kde sa cíti ako doma

Martin Buday.
Martin Buday. (Zdroj: ESPN+)
19. aug 2024 o 16:40

Trénuje po boku elity.

NITRA. Bol šampiónom Oktagon MMA a rovnako prvým bojovníkom z územia Česko-Slovenska, ktorý sa dostal do ťažkej váhy UFC. S Lajošom Kleinom sa nielen dostali do najrešpektovanejšej ligy sveta, vďaka ich úspešnosti už teraz možno považovať ich športový odkaz za historický.

O Martina Budaya, ktorý vyhral päť zo šiestich zápasov, prejavujú vďaka jeho výsledkom záujem svetové médiá. Rodák z Nitry si už brúsi zbrane na jednom z najlepších miest na svete na cestu do ostrosledovanej TOP 15-ky ťažkej váhy.

Buday nedávno porazil legendárneho Andreia Arlovskeho, ktorý je držiteľom hneď niekoľkých rekordov. Pred týmto súbojom absolvoval časť kempu v Anglicku, ktoré mu učarovalo.

Okrem životného štýlu ho láka najmä spolupráca so svetovou jednotkou (o tento post sa Tom delí s Jonom Jonesom), aktuálnym dočasným šampiónom ťažkej váhy UFC Tomom Aspinallom.

So šampiónom si ľudsky sadli

Spolupráca najúspešnejšieho ťažkotonážnika a reprezentanta Slovenska v UFC s Aspinallom sa začala v decembri minulého roku. „Kontaktoval ma niekto z Tomovho tímu. Spýtali sa, či nemám záujem o tréningy s ním.

Tom a jeho otec mi okamžite ľudsky sadli. V gyme mi pripravili domácu atmosféru, čo som si mimoriadne vážil. Okrem toho je Tom výnimočne atletický, má výbornú mentalitu a vo všetkom bol napred,“ prezradil Buday, ktorého cieľom je neustále sa posúvať po boku jedného z najlepších bojovníkov.

Na britských ostrovoch strávil Martin Buday pomernú časť prípravy aj pred úspešným zápasom s Andreiom Arlovskim. Členov tímu Kaobon z Liverpoolu berie ako tímových kolegov, čo potvrdil aj v rozhovore.

„Nešiel by som s nimi nikdy do zápasu. S Mickom Parkinom som dokonca mal možnosť bojovať, ale odmietol som bez rozmýšľania. Rovnako by som nešiel do boja s Tomom, aj keď to je nie je otázka najbližších dní.“

Pred vstupom do UFC bojoval Buday v Oktagon MMA, kam sa nedávno vrátil už bývalý bojovník svetovej jednotky medzi organizáciami Makhmud Muradov. Martina sme sa teda pýtali, či by sa do Oktagonu vrátil po angažmáne v Amerike.

„Oktagon mám veľmi rád. Ondro Novotný s Palom Nerudom a ich celým tímom robia fantastickú prácu, celý čas ich sledujem. Ak by som mal raz skončiť v UFC, určite by som sa vrátil do Oktagonu. Môj plán je však zotrvať v Amerike do konca kariéry.“

„V UFC je to pre mňa ako v rozprávke. Cítim sa tam skvele, atmosféra na turnaji a rovnako aj počas fightweeku je doslova magická. V UFC Performance Institute máme k dispozícii neustále nutričného poradcu, fyzioterapeutov, sauny, bazény a všetko na špičkovej úrovni.

Taký servis neponúka žiadna organizácia na svete, takže som rád, že zápasím práve vo Vegas a môžem využívať výhody inštitútu. Spravím všetko pre to, aby som v UFC zotrval a dostal sa čo najvyššie v rankingu. V Top 15-ke už by som si úprimne ani nevedel vybrať, sú tam všetko zvučne mená, “ pokračoval 32-ročný bojovník, ktorého v súčasnej zmluve čakajú ešte dva zápasy. Práve tie ho môžu dostať do spomínaného rankingu.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Šampión UFC ho pozval do tímu. Buday cibrí zbrane v Anglicku, kde sa cíti ako doma