Čo sa deje s našou vlajkovou loďou? Stratila sa v tmavej izbe a tá je čoraz väčšia

Štvorkajak na Európskych hrách.

Čo sa deje s našou vlajkovou loďou? Stratila sa v tmavej izbe a tá je čoraz väčšia

Štvorkajak na Európskych hrách. (Zdroj: Instagram / slovenskakanoistika_sprintteam, Autor: Zorka Hujsová)
Štvorkajak na Európskych hrách.
Štvorkajak na Európskych hrách. (Zdroj: Instagram / slovenskakanoistika_sprintteam, Autor: Zorka Hujsová)
Titanilla Bőd|22. jún 2023 o 08:50

Štvorkajak sa na Európskych hrách nedostal do finále.

KRAKOV. Štyri olympijské medaily, úctyhodná medailová kolekcia z európskych a svetových šampionátov, stabilné finálové účasti. Mužský štvorkajak je právom považovaný za vlajkovú loď slovenskej rýchlostnej kanoistky.

Posádka v zložení Denis Myšák, Samuel Baláž, Csaba Zalka a Adam Botek sa však na Európskych hrách v Krakove nedostala do finále.

V rozjazde skončili Slováci na šiestom mieste, keď za prvými Španielmi zaostali o 1,8 sekundy. V nabitom semifinále zase dopádlovali na šiestom mieste, na prvých Nemcov strácali necelú sekundu.

Z Európskych hier v Krakove píše reportérka Sportnetu Titanilla Bőd

Blamáž, smola, dôsledok nešťastných okolností? Výkon, na ktorý treba zabudnúť alebo od ktorého sa dá odraziť?

Výsledok K4 sa dá interpretovať rôzne, ale v jednom sa zhodli všetci aktéri. Kľúčový bude augustový svetový šampionát v Duisburgu, kde sa bude bojovať o olympijské miestenky.

Staré vzorce nefungujú

„Sme sklamaní, ale bola to naša najlepšia jazda tento rok. Nemáme sa za čo hanbiť, aj keď výsledok nie je taký, aký sme chceli,“ uviedol po semifinále Denis Myšák.

Prípravu štvorkajaka skomplikovali zdravotné problémy Samuela Baláža. Na sústredení v Szolnoku pred Európskymi hrami ho seklo v krku a niekoľko dní vôbec nemohol trénovať.

„Tie rýchle tréningy nám chýbali. V semifinále to bola naozaj naša najlepšia jazda za tento rok, ale stále je to málo. Musíme zvýšiť individuálnu výkonnosť a odraziť sa od tejto jazdy,“ vyhlásil Baláž.

Na Európskych hrách sa slovenská posádka vrátila k svoju starému štýlu pádlovania.

„Táto disciplína sa neuveriteľne zdynamizovala. Naše staré vzorce v dnešnej dobe nefungujú. Začali sme rýchlejšie trénovať stred, len potom nám v závere odchádzali sily,“ vysvetľoval tréner Andrej Wiebauer.

„Snažili sme sa viac frekvenčne pádlovať, ale potom sme v cieli už boli mŕtvi a všetci nás predbiehali. Teraz sme sa vrátili k pomalšiemu frekvenčnému pádlovaniu, viac zo sily. Tým pádom dávame taký finiš, ako aj v predchádzajúcich rokoch,“ vravel Myšák.

Vlček má stále výkonnosť

Predolympijské sezóny sú u rýchlostných kanoistov vždy rušné. Pripomínajú telenovelu s prvkami psychotrileru či psychotriler s prvkami telenovely.

Otázka za milión vždy znie rovnako: Aké je ideálne zloženie štvorkajaka?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Čo sa deje s našou vlajkovou loďou? Stratila sa v tmavej izbe a tá je čoraz väčšia