Ruský minister športu: Ukázalo sa, kde sa nachádza náš futbal

Ruskí futbalisti na šampionáte vo Francúzsku sklamali.
Ruskí futbalisti na šampionáte vo Francúzsku sklamali. (Autor: SITA/AP)
SITA|21. jún 2016 o 18:43

Od semifinále na ME 2008 sa ruskí futbalisti na vrcholnom podujatí nedostali do vyraďovacej fázy

MOSKVA. Ruská futbalová reprezentácia dva roky pred majstrovstvami sveta, na ktorých bude doma, nepostúpila medzi šestnásť najlepších tímov Európy.

V základnej B-skupine šampionátu obsadila s jedným bodom za remízu s Anglickom posledné štvrté miesto.

Trápenie výberu Leonida Sluckého akoby išlo ruka v ruke s problémami, ktoré napáchali vo Francúzsku ruskí fanúšikovia. Po násilnostiach v Marseille situácia dospela tak ďaleko, že zbornú podmienečne vylúčili z turnaja.

Futbalisti sa však napokon porúčali sami. Na lichotivý výsledok 1:1 s Albiónom nadviazali len dvoma prehrami - so Slovenskom 1:2 a s Walesom 0:3.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Rusko: fotogaléria

21.6.2016

Podľa prezidenta Ruského futbalového zväzu (RFS) a ministra športu Vitalija Mutka je problém v nedostatku talentovaných hráčov a v ich sebauspokojení. "Ukázalo sa, na akej úrovni sa náš futbal v skutočnosti nachádza. Možno je to tým, že veľa futbalistov nemá vôľu ďalej sa rozvíjať, rásť, zdokonaľovať sa," vyhlásil..

Kontinentálny šampionát Rusku ukázal, že sa musí sústrediť na výchovu mládeže a skvalitnenie najvyššej domácej súťaže, ktorá dodala reprezentácii všetkých 23 hráčov na ME s výnimkou naturalizovaného obrancu Romana Neustädtera zo Schalke 04. Rusko malo na šampionáte druhý najstarší káder po Íroch.

"Zmeny však nenastanú za jednu hodinu," upozornil Mutko.

Vitalij Mutko je aj šéfom Ruského futbalového zväzu.
Vitalij Mutko je aj šéfom Ruského futbalového zväzu. (Autor: TASR/AP)

Od semifinále na ME 2008 sa ruskí futbalisti na vrcholnom podujatí nedostali do vyraďovacej fázy. Počnúc viedenskou prehrou 0:3 so Španielskom vyhrali na svetovom či európskom šampionáte iba raz. Na MS 2010 do JAR nepostúpili.

V decembri následne FIFA pridelila Rusku právo usporiadať MS 2018, ale úpadok pokračoval. Na ME 2012 zdolali Rusi Čechov 4:1, na postup zo skupiny to však nestačilo. V Brazílii na MS 2014 zaznamenali pod vedením Fabia Capella dve remízy a prehru a opäť stroskotali už v základnej skupine.

Krízu nezastavil ani návrat k domácemu trénerovi. Zázrak sa vo Francúzsku nekonal, recept Leonida Sluckého na úspech s CSKA Moskva sa na reprezentačnej úrovni neujal.

Sluckij už aj vyvodil osobnú zodpovednosť a po zápase s Walesom odstúpil.

Mutko bude hľadať nástupcu. Favoritom je údajne Stanislav Čerčesov z Legie Varšava, ale v hre je vraj tiež Kurban Berdyjev z FC Rostov. "Musíme si priznať, že nám v súčasnosti chýbajú top hráči. Taký je objektívny stav," zakončil Mutko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Ruský minister športu: Ukázalo sa, kde sa nachádza náš futbal