24.05.2021 | Skupina A
24.05.2021 | Sk. A
3 - 1
(0:0, 1:1, 2:0)

Nový ruský tréner dal šancu mladíkom a priniesol prostý recept na úspech

Ruskí hokejisti Ivan Morozov, Andrej Kuzmenko a Anton Burdasov na MS v hokeji 2021.
Ruskí hokejisti Ivan Morozov, Andrej Kuzmenko a Anton Burdasov na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR/AP)

Rusko ako jediné z veľkých tímov na MS ešte nestratilo bod.

RIGA, BRATISLAVA. O ruskom tíme roky platili takmer rovnaké črty. Má výrazné osobnosti, hráči sú technicky silní, radi sa púšťajú do kombinácie, čo zvyknú až preháňať a platí na nich hra do tela.

Ruský tím, ktorý hrá na majstrovstvách sveta v Rige pod názvom Ruský olympijský výbor, sa však zatiaľ ukazuje inak.

Nie je to tím hviezd. Z NHL prišlo minimum hráčov – len šesť. A medzi nimi žiadna známa tvár.

Z 22 hráčov na súpiske je až 16 nováčikov na majstrovstvách sveta. Rusi reprezentáciu omladili a dali šancu novým hráčom. 

Ako lídri sa ukazujú Anton Burdasov, Michail Grigorenko či Alexander Barabanov.

„Nie všetci hráči sa dokázali ukázať naplno. Ale som rád, že máme v tíme lídrov, ktorí idú príkladom. Dôležité bolo, že nám vyšiel prvý zápas. Hráči dali góly, viac si veria. Ale najbližší zápas proti Slovákom bude náročný. Dúfam, že vyhráme,“ vravel pre championat.com šéf ruského zväzu Vladislav Treťjak.

Zdravo naštvaní Rusi

„Prvýkrát na turnaji nebudeme v pozícii favorita. Možno to by nám mohlo trochu rozviazať ruky. Rusi nemajú v tíme veľké mená, ale všetci ich hráči sú šikovní a kreatívni. Hrajú moderný hokej,“ povedal Branko Radivojevič v relácii Z voleja.

Odchovanec Dukly Trenčín, ktorý odohral v Rusku päť kompletných sezón, varuje pred presilovými hrami súpera.

„Musíme hrať disciplinovane, pretože v početnej výhode sú Rusi veľmi nebezpeční. Keď budeme hrať s nimi päť na päť, máme šancu uchmatnúť im nejaké body,“ dodal Radivojevič.

Aj ďalší bývalý reprezentant Rastislav Pavlikovský očakáva, že Rusi budú pre mladý slovenský tím prvou náročnou skúškou na MS.

„Je to súper vyššieho kalibru. Budeme sa musieť vyvarovať hluchých fáz a viac sa zamerať na obranu,“ uviedol Pavlikovský.

Ruský tréner Valerij Bragin.
Ruský tréner Valerij Bragin. (Autor: SITA/AP)

Rusi nesmú používať na šampionáte vlastné štátne symboly. Po víťaznom zápase im namiesto ich hymny hrajú Čajkovského.

Dôvodom sú sankcie za krytie rozsiahleho dopingového systému v krajine.

„Zažili to už na olympiáde, ktorú dokázali vyhrať. Je to vec, ktorá ich dokáže spojiť a o to sú silnejší. Sú veľkí nacionalisti. Na svoju krajinu sú nesmierne hrdí. Takýto zákaz ich dokáže zdravo naštvať. Verím však, že naši chlapci ich aj napriek tomu môžu poraziť,“ skonštatoval Radivojevič.

Tréner, ktorý má dva tituly 

Dôležitým faktorom ruského úspechu na šampionáte je tréner Valerij Bragin. Pri seniorskom tíme je síce prvú sezónu, no rešpekt si získal prácou s mládežníckymi reprezentáciami.

S tímami do 18 a 20 rokov získal ako asistent aj ako hlavný tréner spolu deväť medailí, z nich dve sú zlaté.

„Jeho rukami prešlo mnoho dnešných hviezd. Je to odborník, ktorý sa teší medzi hráčmi veľkému rešpektu,“ hovoril o ňom uznanlivo prezident ruského zväzu Vladislav Treťjak.

Bragin presadzuje jednoduchý herný systém. V čom spočíva?

„Základom našej hry je, že bráni päť hráčov a útočí päť hráčov. Chceme hrať agresívne v obrane aj v útoku,“ vysvetlil Bragin.

Rusko aj Slovensko sú po dvoch zápasoch na prvých dvoch priečkach A-skupiny. Oba tímy získali po šesť bodov. Ruský výber je prvý len o lepšie skóre. 

Vo vzájomnej bilancii majú navrch Rusi. Na veľkých podujatiach majú v posledných rokoch sériu víťazstiev. V rámci svetových šampionátov vyhrali slovenskí hokejisti nad Ruskom naposledy v roku 2004 (2:0).

Odvtedy ťahajú Rusi sériu deviatich víťazstiev, pričom v posledných dvoch zápasoch nedokázali slovenskí hokejisti streliť súperovi ani jeden gól (MS 2017 – 0:6, MS 2018 – 0:4).

Posledným úspešným strelcom proti Rusku je Marián Gáborík ešte zo šampionátu v Ostrave 2015 (prehra 2:3 po predĺžení – pozn. red.).

Ruskí brankári si držia čisté konto v súboji so Slovákmi na MS už 130 minút. 

Zápas sa hrá v pondelok o 15.15. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Nový ruský tréner dal šancu mladíkom a priniesol prostý recept na úspech