Rusko na olympiáde nebude. Súd potvrdil trest za doping športovcov

Na archívnej snímke drží fanúšik drží ruskú vlajku nad olympijskými kruhmi.
Na archívnej snímke drží fanúšik drží ruskú vlajku nad olympijskými kruhmi. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. dec 2020 o 15:54

Pôvodný trest len znížili na polovicu.

ŽENEVA. Športovci z Ruska na najbližších dvoch Olympijských hrách nesmú štartovať pod názvom svojej krajiny, pod svojou vlajkou a nesmú použiť svoju hymnu.

Taký je štvrtkový verdikt Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne vo veci dlhodobé štátom riadeného dopingu v Rusku.

Uvedený zákaz sa týka aj všetkých majstrovstiev sveta počas najbližších dvoch rokov.

CAS tiež svojim verdiktom uprela Rusku právo uchádzať sa počas najbližších dvoch rokov o organizáciu akéhokoľvek významného medzinárodného športového podujatia.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) navrhovala rovnaké opatrenia voči Rusom, avšak až na dobu štyroch rokov.

Športovci o turnaje neprídu

Ruskí športovci a tímy z Ruska môžu štartovať na OH v Tokiu aj ZOH 2022 v Pekingu, ak nebudú zapletení do dopingových prehreškov.

Ak Rusi postúpia na futbalové MS 2022 do Kataru, môžu tam nastúpiť, no platí pre nich rovnaký zákaz ako pre jednotlivcov pod piatimi kruhmi či na svetových šampionátoch.

Malým víťazstvom pre Rusov je skutočnosť, že názov krajiny môže zostať na ich športových dresoch či kombinézach, ak nápisy "neutrálny športovec", respektíve "neutrálny tím" budú rovnako veľké.

Masívny a štátom riadený doping v ruskom športe je predmetom vážneho vyšetrovania a dokazovania už viac ako šesť rokov, všetko sa rozhorelo po ZOH 2014 v Soči.

Môžu sa ešte odvolať

Vyšetrovanie prinieslo viacero až škandalóznych odhalení, ako v Rusku praktizovali a kryli dopingové správanie svojich športovcov.

Na všetko sa podieľalo aj antidopingové laboratórium v Moskve, ktoré dlho nespolupracovalo s vyšetrovateľmi a dodávalo pozmenené údaje.

CAS riešila prípad ako spor medzi WADA a Ruskou antidopingovou agentúrou (RusADA). Rusi na základe verdiktu musia zaplatiť WADA sumu 1,27 milióna amerických dolárov.

Obe strany sporu ešte majú možnosť odvolať sa na Najvyšší federálny súd Švajčiarska. Nádeje sú však minimálne, namietať je totiž možné iba prípadné chyby v pojednávaní a porušenie ľudských práv, nie samotný právny výklad rozhodnutia.

Víťazstvo pre oboch?

Obe strany považujú rozhodnutie súdu za svoje víťazstvo. WADA zhodnotila rozhodnutie za "víťazný medzník".

"Sme radi, že sme zvíťazili v tomto významnom prípade. Rozsudok jasne potvrdil naše zistenia, že ruské orgány drzo a nezákonne manipulovali s údajmi z moskovského laboratoria v snahe zakryť inštitucionalizované dopovanie," cituje agentúra AFP prezidenta WADA Witolda Banku.

Ruský olympijský výbor i ruský prezident Vladimir Putin považujú rozhodnutie súdu za neprijateľné, informovala agentúra AFP.

Prezident výboru Stanislav Pozdňakov ale zároveň vyjadril spokojnosť nad tým, že športovci budú môcť súťažiť pod neutrálnou vlajkou a nebudú zo súťaží vylúčení úplne.

"Dnešný výsledok je pre Rusko víťazstvom, CAS neobmedzil účasť čistých športovcov na olympiáde, paralympiáde a majstrovstvách sveta," cituje slová funkcionára agentúra TASS.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Rusko na olympiáde nebude. Súd potvrdil trest za doping športovcov