Rusi zasa špekulujú o návrate svojich hokejistov, spomínajú už Göteborg

Ruskí hokejisti na MS 2021.
Ruskí hokejisti na MS 2021. (Autor: TASR)
Boris Vanya|13. mar 2023 o 17:30

Rozhodovať by sa mohlo v máji.

MOSKVA, BRATISLAVA. Už viac než rok uplynul od začiatku ruského vojenskému vpádu na Ukrajinu a približne toľko trvá aj medzinárodná izolácia väčšiny ruských športovcov.

Zrejme najväčšiu frustráciu pociťujú v Rusku z neúčasti ich hokejovej reprezentácie na veľkých medzinárodných turnajoch. Hokejové úspechy boli výstavným artiklom Moskvy aj v časoch Sovietskeho zväzu a hokej je dodnes úzko spätý s režimom a vládnucimi elitami v Rusku. 

Vášeň preň v sebe objavil aj ruský diktátor Vladimir Putin. Naučil sa ako tak korčuľovať a začal hrávať exhibičné zápasy.

Z ruskej hokejovej ligy chcel vytvoriť súťaž, ktorá mala úrovňou konkurovať NHL. Do KHL nalial milióny rubľov zo štátnych zdrojov a exportoval tento produkt ďalej do Európy (aj do Prahy a Bratislavy).

Kto bude o Rusoch hlasovať?

Od vylúčenia Ruska a Bieloruska z medzinárodnej scény prišli Rusi o štart na MS 2022, nehrali na dvoch šampionátoch hráčov do 20 rokov, na turnajoch Euro Hockey Tour a odobrali im aj právo organizovať majstrovstvá sveta v roku 2023.

Ruské médiá odvtedy pravidelne špekulujú nad okolnosťami a termínom návratu zbornej na medzinárodný ľad. Najnovšie otvoril túto tému portál match.tv, ktorý sa odvolal na zdroj blízky riadiacim orgánom IIHF.

Podľa neho padne rozhodnutie o návrate Rusov (a Bielorusov) v máji. Otázka znie, ako.

"Väčšina členov IIHF je za to, aby sa Rusko vrátilo na majstrovstvá sveta - z ekonomických dôvodov. Dokonca aj Kanada a USA s tým súhlasia. Proti sú Česko, Fínsko, Švédsko a pobaltské krajiny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Rusi zasa špekulujú o návrate svojich hokejistov, spomínajú už Göteborg