Urobíme maximum, aby sme sa dostali do Ligy majstrov, tvrdí tréner Levíc

Tréner Michal Madzin.
Tréner Michal Madzin. (Autor: TASR)
Martin Kozinka|1. aug 2022 o 17:40

Tréner Madzin má za sebou úspešnú sezónu, na ktorú chce nadviazať.

V slovenskej najvyššej súťaži sa čakalo 13 rokov na slovenského trénera, ktorý by svoje družstvo doviedol k majstrovskému titulu. V predošlej sezóne doviedol Patriotov Levice k najcennejšiemu kovu v najvyššej slovenskej basketbalovej súťaži.

Okrem toho sa stali víťazmi aj v Alpsko-jadranskom pohári. Tridsaťšesťročný MICHAL MADZIN sa stal v sezóne 2021/22 SBL trénerom roka.

"Tieto emócie a pocity sú to, prečo sme tu po celú sezónu makali. Boli sme ale dvaja – ja a Ladislav Lutovský," zhodnotil Madzin, ktorý pripisuje úspechy tímovej spolupráci.

Kedy začínate s prípravou na blížiacu sa sezónu?

S prípravou začíname už 1.8.2022. Postupne sa pridajú aj zahraniční hráči. Kompletné družstvo však budeme mať až na konci augusta.

Do tímu zatiaľ prišli dve zaujímavé posily Kneževič a Kovac. Čo na ne hovoríte?

Bližšie budeme vedieť povedať až po určitom čase. Vybrali sme si ich, lebo veríme, že nám pomôžu a zapadnú do tímu.

Tím opustila ikona Šimon Krajčovič. Máte už vyhliadnutú náhradu?

Áno, na jeho post sme sa snažili nájsť hráčov, ktorí Šimona nahradia na palubovke aj mimo nej. Šimon nám bude chýbať, ale držíme mu palce v ďalšom kroku jeho basketbalovej kariéry.

Talentovaný a zároveň skúsený Samuel Volárik odišiel do Komárna, kde s basketbalom začínal. V minulej sezóne ukázal záblesky dobrých výkonov, ak by zostal, dali by ste mu väčšiu minutáž?

Nikdy nesľubujem hráčom pred sezónou minúty, všetko si hráči musia vybojovať sami. Myslím si, že Samo prirodzene bude na palubovke tráviť v každej sezóne viac a viac minút.

Postup do Ligy majstrov by bola veľká vec. Aké šance si dávate proti súperovi vo štvrťfinále kvalifikácie, kde si zmeriate sily s Egisom Körmend?

Áno, bola by to veľká vec. Postup však zaručujú až 3 víťazstvá proti kvalitatívne výborným súperom. Urobíme maximum, aby sme sa do Ligy majstrov dostali.

Po 13 rokoch sa z titulu v SBL tešil slovenský tréner. V budúcej sezóne budete jediným slovenským trénerom v najvyššej súťaži. Vnímate to nejako špeciálne?

Sme na to spolu s Lacom Lutovským, spoločne robíme maximum, aby sme na zápasy boli dobre pripravení. Najbližšia sezóna bude v tomto smere raritou, neviem ale, či je to pozitívne zistenie, že bude v lige iba jeden slovenský hlavný tréner.

Veľa ľudí kritizuje, že problémom je zlé zázemie. Často som počul o tom, že by sa zaviedlo v najvyššej súťaži pravidlo, mať v jednom tíme na palubovke vždy jedného Slováka. (V 2. futbalovej lige používajú napríklad pravidlo, kde musí nastupovať od začiatku zápasu minimálne jeden hráč s ročníkom narodenia 2002 a mladší.) Čo by ste povedali na niečo takéto?

Netuším, ako je to v iných športoch. Áno, pravidlo o slovenskom hráčovi na ihrisku by som privítal, ale malo by to byť ešte ohraničené vekom. Každé takéto pravidlo však vytvára aj neprirodzené postavenie mladých hráčov voči klubom, takže riešenie nie je až také jednoduché, ako na prvý pohľad vyzerá.

Tréner Michal Madzin.
Tréner Michal Madzin. (Autor: TASR)

Patrioti Levice a Inter Bratislava majú najlepšiu prácu s mladými hráčmi. Potvrdili by ste toto tvrdenie?

Otázkou je, do akého veku berieme hráča ešte ako mladého. U nás v Leviciach už v nasledujúcej sezóne zapojíme ďalších hráčov v juniorskom veku do tréningového procesu A tímu, a bude na nich, koľko šancí príde aj v ligových zápasoch. Veľmi dobre vnímam projekt B tímu, kde majú hráči určitý medzistupeň v prechode k mužom z juniorskej súťaže.

Bola podľa vás baráž zbytočná? Juniori z Levíc si vďaka nej mohli zmerať sily s ikonickým ligistom a nabrať skúsenosti.

Z pohľadu Levíc baráž vnímam pozitívne. Mladí chlapci museli prebrať zodpovednosť na ihrisku proti ligovým hráčom. Celkovo však netuším, či niekto reálne mohol Prievidzu ohroziť a pomýšľať na účasť v SBL aj v prípade úspechu v baráži.

Mala by sa liga rozšíriť alebo je dôležitejšia úloha neprísť o nikoho zo súťaže?

Myslím si, že 10 tímov by bolo ideál.

Poďme aj k reprezentácii. Ako s odstupom času hodnotíte kvalifikáciu na MS?

Kvalifikáciu hodnotím realisticky. Vzhľadom na to, v akej skupine sme sa ocitli bol postup veľmi náročný. Viacero zápasov však ukázalo, že víťazstvo nebolo až tak nereálne. Náš tím musí byť ale v plnom zložení, aby sme dokázali držať krok s kýmkoľvek na reprezentačnej úrovni.

Čo vravíte na nového trénera Aramisa Nagliča? Tešíte sa na spoluprácu aj so Zlatkom Jovanovičom?

Tréner Naglič je veľká osobnosť. Poznáme sa zo súperenia vo vzájomných zápasoch s Interom alebo Viedňou. Teším sa na spoluprácu. Podobne s asistentom Zlatkom Jovanovičom a Marošom Helmecym verím, že vytvoríme trio, ktoré bude na jednej vlne a navzájom si pomôžeme.

Na záver, kto sa stane v sezóne 2022/23 majstrom?

Dobra otázka. Ideálne ak sa ním stanú Levice.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Urobíme maximum, aby sme sa dostali do Ligy majstrov, tvrdí tréner Levíc