Vlámali sa nám do domu, nedá sa im odpustiť. Ukrajinec ťahá rezervu Popradu

Alexander Peresunko v drese AquaCity Pikes.
Alexander Peresunko v drese AquaCity Pikes. (Autor: AquaCity Pikes)
Matej Hank|27. okt 2023 o 07:00

Je najlepší strelec SHL.

POPRAD. Keď mal šesť rokov a chodil do prvej triedy na základnej škole, prišiel k nim hokejový tréner, ktorý hľadal budúce talenty.

Keď ho uvidel, navrhol mu, či by nechcel tento šport skúsiť. "Už takmer 18 rokov robím to, čo ma baví," vraví pre Sportnet popradský hráč a ukrajinský rodák Alexander Peresunko.

Dvadsaťtriročný mladík okrem popradského áčka hrá aj za jeho rezervu - AquaCity Pikes. V druhej najvyššej súťaži zatiaľ gólovo dominuje. Za "šťuky" odohral desať duelov, v nich má 19 kanadských bodov za 15 gólov a štyri asistencie.

Na Slovensko prišiel minulý rok. V uplynulej sezóne nastupoval za Poprad, naskočil do deviatich zápasov, strelil gól a pridal aj tri asistencie. "Dostal som ponuku, ktorú som nemohol odmietnuť," hovorí o príchode do Popradu.

Čo sa dočítate v článku?

  • Aký je rozdiel medzi extraligou a SHL?
  • Aký cieľ má Poprad v lige?
  • Akú hrôzu zažil v spojitosti s vojnou na Ukrajine?
  • Aká je úroveeň hokeja na Ukrajine?
  • Kto je vzorom pre ukrajinskú reprezentáciu?

Ukrajinskému mladíkovi vyhovovalo aj pôsobenie v maďarskom Újpest Budapešť. Mesto hodnotil ako jedno z najkrajších s krásnou architektúrou a množstvom atrakcií.

"Minulú sezónu som strávil v Budapešti, pretože mi zavolal tréner Újpestu a veľmi ma chcel vidieť vo svojom tíme," uviedol.

Veľmi sa mu páči aj Poprad. "Je to nádherné malé mesto, je tu veľmi útulne a pokojne," dodal.

Fantastická forma

Keď vznikal koncept farmárskeho tímu Popradu s výraznou podporou levického klubu, hlavný tréner Dušan Brincko hovoril o mladom a dravom tíme.

"V neposlednom rade by sme k nám do organizácie chceli sťahovať talentovaných hráčov zo širšieho okolia, prípadne celého Slovenska. Týmto krokom zvýšime konkurenciu medzi hráčmi ako v extralige, aj v prvej lige," povedal ešte vtedy generálny manažér klubu Ľudovít Jurinyi.

Alexander Peresunko oslavuje gól do siete Modrých krídel Slovan.
Alexander Peresunko oslavuje gól do siete Modrých krídel Slovan. (Autor: AquaCity Pikes)

Medzi talenty organizácie sa určite radí aj Peresunko. V úvodných dvoch zápasoch Slovenskej hokejovej ligy všetkým vytrel zrak.

Jeho tím síce najskôr prehral s Trebišovom 3:5 a s Trnavou 3:4 po predĺžení, ale Ukrajinec strelil v oboch dueloch hetrik. Bol teda jediným strelcom svojho tímu. "Dokázal som to tvrdým tréningom a pozitívnym prístupom," okomentoval výsledky.

Oslavovať budú na konci

Výborné výkony berie ukrajinský mladík veľmi skromne. Nechce o nich hovoriť a konštatuje, že sezóna je pridlhá na to, aby ju hodnotil po pár zápasoch.

Peresunko okrem SHL nastupuje aj v Tipos extralige. Pendluje medzi tretím a štvrtým útokom, dôveru trénera A-tímu Aleša Tottera dostal v samostatných nájazdoch v zápase proti Zvolenu.

V súboji, ktorý sa hral 15. októbra, zdolal tím z východného Slovenska vicemajstra 3:2 po nájazdoch. Rozhodujúci strelil práve Peresunko.

Alexander Peresunko strieľa víťazný gól proti Zvolenu.
Alexander Peresunko strieľa víťazný gól proti Zvolenu. (Autor: HK Poprad)

"Som rád, že môžem byť pre tím užitočný. O oslavách je ešte skoro hovoriť, celá sezóna je ešte predo mnou. Oslavovať budeme na konci sezóny," odvetil.

Popradu sa zatiaľ v najvyššej slovenskej súťaži nedarí. Proti Slovanu prišiel dočasne o skúseného Tomáša Záborského, naproduktívnejší hráč minulej sezóny Max Gerlach sa zatiaľ strelecky neuchytil a klub je momentálne na 10. mieste tabuľky.

To prinieslo aj čistky vo vedení klubu. Z pozície generálneho manažéra a športového manažéra odišiel po siedmich rokoch Jurínyi, ktorého nahradil v pozícii športového riaditeľa Július Koval.

Rezerva klubu je momentálne na šiestej priečke s 20-timi bodmi v tabuľke.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Vlámali sa nám do domu, nedá sa im odpustiť. Ukrajinec ťahá rezervu Popradu