Messi? Platí preňho to isté, čo aj pre ostatných, tvrdí Koeman

Ronald Koeman a Lionel Messi.
Ronald Koeman a Lionel Messi. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. dec 2020 o 13:42

Ponuka? Buď teraz, alebo nikdy.

BRATISLAVA. V roku 1992 Ronald Koeman ďalekonosnou strelou z priameho kopu v predĺžení rozhodol o triumfe FC Barcelona nad Sampdoriou Janov v Európskom pohári majstrov (dnes Liga majstrov - pozn. red.) a o 28 rokov neskôr sa stal hlavným trénerom tohto katalánskeho futbalového veľkoklubu.

V rozhovore zverejnenom na klubovom webe niekdajší skvelý holandský obranca okrem iného uviedol, že týmto angažmánom sa mu splnil dlhoročný sen.

S Messim komunikuje často

"Sníval som o tom, že raz budem trénovať FC Barcelona a teraz sa to stalo skutočnosťou. V máji tesne pred ponukou z Barcelony som mal ľahšiu mozgovú príhodu. Aj preto som si povedal, že teraz je správny čas prevziať zodpovednosť a prijať ponuku," opísal svoje rozhodnutie Koeman.

"Mám 57 rokov a v sedemdesiatke už trénovať nechcem. Vravel som si teda - teraz alebo nikdy," prezradil.

Majster Európy z roku 1988 prevzal veľkoklub v turbulentných časoch, keď sa riešila rebélia klubovej legendy Lionela Messiho, resp. vedenie drasticky siahlo na platy hráčom, aby vôbec slávnu značku udržalo pri živote.

"Leo je už starší hráč, ale stále odhodlaný strieľať góly a víťaziť. Zároveň je náš kapitán, takže spolu často komunikujeme aj počas tréningov," vysvetľoval Koeman.

"Všeobecne však platí preňho to isté, čo pre ostatných: pokiaľ má dostatočnú kvalitu, bude pravidelne hrať," uviedol na adresu Messiho.

"Čo sa týka finančnej situácie, je to celé mimo môj dosah. Môžem povedať len toľko, že ak majú hráči čisté hlavy, potom to pomáha aj ich telu. Pre tímové víťazstvá je potrebné, aby sa hráči nezaťažovali klubovými problémami a mali pokoj v duši," skonštatoval.

Štvrté miesto? Nik vám zaň nič nedá

Koeman ako hráč vyhral s FC Barcelona štyri ligové tituly, Španielsky kráľovský pohár aj Španielsky superpohár.

Bonusom bol už spomenutý triumf v poslednom ročníku Európskeho pohára majstrov. Na otázku, či si trúfa napodobniť tieto úspechy aj v pozícii trénera, nemohol odpovedať záporne.

"Ak ste raz súčasťou FC Barcelona, nemáte na výber - musíte vyhrávať. Za štvrté miesto vám nikto nič nedá, treba získavať trofeje. Uvedomujeme si, že aj vplyvom pandémie sme sa ocitli v zlej situácii a máme problémy s platmi hráčov. Víťazná mentalita však musí zostať zachovaná," dodal Koeman.

Úvod súťažného ročníka 2020/2021 rozhodne nevyšiel jeho zverencom podľa predstáv.

V La Lige vyhrala Barcelona iba sedem zo štrnástich zápasov a s 24 bodmi figuruje na piatej priečke tabuľky, aktuálne osem bodov za vedúcim Atléticom Madrid.

V Lige majstrov mali Koemanovi zverenci veľkú šancu vyhrať základnú G-skupinu, ale domáca prehra na záver s Juventusom Turín (0:3) ich pripravila o toto privilégium.

Aj preto žreb rozhodol, že v jarnom osemfinále bude súperom Barcelony finalista vlaňajšej edície Paríž Saint-Germain.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Messi? Platí preňho to isté, čo aj pre ostatných, tvrdí Koeman